Kiugró-e, hogy a Fidesz már 60 százalékon áll a biztos pártválasztók körében?

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.11. 12:33

Míg a Fidesznél az a kérdés, szimpatizánsaik hol elbizonytalanodnak, hol felzárkóznak a párthoz, addig az ellenzék „hervadozik”.

Kiugró-e, hogy a Fidesz már 60 százalékon áll a biztos pártválasztók körében?

Nem példátlan, hogy a Fidesz 60 százalékon álljon a biztos pártválasztók körében – mondta az Azonnalinak Hann Endre, a Medián ügyvezetője: tavaly ősszel is volt erre példa. Ez azért téma most, mert a Medián a HVG megbízásából készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást május 28-a és a június 5-e között, amelyből az derült ki, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 40, a biztos pártválasztók körében 60 százalékon áll, míg az ellenzék közel sem büszkélkedhet az eredménnyel, mint Hann Endre fogalmazott, „hervadoznak”. 

Ami a Fidesz támogatottságát illeti, hárommilliós szavazóbázisuk van, ez változatlan, a különbséget az jelenti, hogy egy részük hol azt mondja, nem megy el szavazni, hol azt mondja, elmegy, vagyis most is az történt, hogy

felzárkóztak a korábban elbizonytalanodók. 

Például februárban a Fidesznek a Medián 55 százalékot mért a biztos pártválasztók körében. Hann szerint a kormánypárt mostani eredménye annak köszönhető, ahogyan a Fidesz kommunikálni tudta azt, ahogy a járványt kezeli, „ez is leginkább kommunikációs csata volt”.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az összes parlamenti ellenzéki párt egy picit visszaesett, ám külön-külön a visszaesések együtt már soknak számítanak. Ugyanakkor tény, hogy az ellenzék legerősebb erejének mért Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt – akik parlamenten kívüliek – kicsit, de tudtak erősödni. 

Ugyanakkor az MSZP mind a teljes népesség, mind pedig a biztos pártválasztók körében három százalékon áll, nekik ilyen rosszat még soha nem mért a Medián Hann Endre szerint.

Hann szerint az viszont „drámai”, hogy a Fidesz saját magához képest mennyire rosszul áll a 30 év alattiak körében: a 18 és 29 év közöttieknek mindössze 26 százaléka támogatja a Fideszt, míg 41 százalékuk az ellenzéket.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek