+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 11. csütörtök, 12:33
Míg a Fidesznél az a kérdés, szimpatizánsaik hol elbizonytalanodnak, hol felzárkóznak a párthoz, addig az ellenzék „hervadozik”.

Nem példátlan, hogy a Fidesz 60 százalékon álljon a biztos pártválasztók körében – mondta az Azonnalinak Hann Endre, a Medián ügyvezetője: tavaly ősszel is volt erre példa. Ez azért téma most, mert a Medián a HVG megbízásából készített egy reprezentatív közvélemény-kutatást május 28-a és a június 5-e között, amelyből az derült ki, hogy a Fidesz a teljes népesség körében 40, a biztos pártválasztók körében 60 százalékon áll, míg az ellenzék közel sem büszkélkedhet az eredménnyel, mint Hann Endre fogalmazott, „hervadoznak”. 

 

 

Ami a Fidesz támogatottságát illeti, hárommilliós szavazóbázisuk van, ez változatlan, a különbséget az jelenti, hogy egy részük hol azt mondja, nem megy el szavazni, hol azt mondja, elmegy, vagyis most is az történt, hogy

 

felzárkóztak a korábban elbizonytalanodók. 

 

Például februárban a Fidesznek a Medián 55 százalékot mért a biztos pártválasztók körében. Hann szerint a kormánypárt mostani eredménye annak köszönhető, ahogyan a Fidesz kommunikálni tudta azt, ahogy a járványt kezeli, „ez is leginkább kommunikációs csata volt”.

 

A közvélemény-kutatás eredménye szerint az összes parlamenti ellenzéki párt egy picit visszaesett, ám külön-külön a visszaesések együtt már soknak számítanak. Ugyanakkor tény, hogy az ellenzék legerősebb erejének mért Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt – akik parlamenten kívüliek – kicsit, de tudtak erősödni. 

 

Ugyanakkor az MSZP mind a teljes népesség, mind pedig a biztos pártválasztók körében három százalékon áll, nekik ilyen rosszat még soha nem mért a Medián Hann Endre szerint.

 

Hann szerint az viszont „drámai”, hogy a Fidesz saját magához képest mennyire rosszul áll a 30 év alattiak körében: a 18 és 29 év közöttieknek mindössze 26 százaléka támogatja a Fideszt, míg 41 százalékuk az ellenzéket.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás