+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 11. csütörtök, 15:55
Az autósok ettől sem fognak repesni, hiszen az amúgy is zsúfolt Hegyalján így csak egy sáv marad nekik. A tömegközlekedők viszont annál inkább örülhetnek.

Újabb közlekedésszervezési intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön: a főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében arról ír, hamarosan számos villamoson lehetséges lesz a kerékpárszállítás, sőt, a négyes metrón is lehet majd biciklivel utazni. De a legfontosabb újdonság talán a buszsáv kialakítása a sokszor zsúfolt Hegyalja úton.

 

A városháza az intézkedéseket azzal indokolta, hogy „a járvány hatására megnövekedett az autósforgalom”, de ha ez Budapesten is megtörténik, az egész város bedugul.

 

„A városvezetés feladata az, hogy mindenki számára alternatívát nyújtson az autós közlekedéssel szemben” – írták közleményükben.

 

Buszsáv a Hegyalján és a Baross utcán

 

Ezért a Budapest Restart névre keresztelt program újabb szakaszában buszsávot kap a Hegyalja út: a BAH csomópontot az Erzsébet híddal összekötő, kétszer két sávos szakaszon rendszeresek csúcsidőben a torlódások, és komoly az átmenő forgalom, viszont a Sánc utca és a Döbrentei tér között a buszok számára nincsenek buszsávok felfestve. Így dugóban a buszok a rövid szakaszon akár 20 percet is araszolhatnak, elég kényelmetlenné és kiszámíthatatlanná téve a közlekedést. A Karácsonyék által bejelentett alternatíva viszont az autósoknak lesz fájdalmas: az eddig kétszer két sávos út egyszer egysávosra szűkül,

 

ennek köszönhetően a buszok zavartalanul suhanhatnak, de ugyanannyi autóforgalomra immár feleannyi hely jutna csak.

 

AZ AUTÓKKAL TÖMÖTT HEGYALJA ÚT, ITT MINDKÉT OLDALON BUSZSÁV JÖHET LÉTRE. FOTÓ: GOOGLE MAPS (2019)

 

A másik problémás útszakasz a Nagykörút és az Orczy tér között húzódó józsefvárosi Baross utca, ahol szintén buszsávokat fest fel a városvezetés.

 

További változás, hogy a Bartók Béla úton a buszok ezentúl a villamosvágányokon fognak közlekedni, valamint a budai után megkezdődött a pesti fonódó villamoshálózat kiépítése. A szépen csengő szlogen egyelőre egy deltavágányt takarna a Soroksári út – Haller utca kereszteződésében, ugyanis (mint az már korábban is kiszivárgott)

 

a 2-es és a 24-es villamos vonalát ötvözve egy új vonal jönne létre a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között.

 

Újabb bringasávok, a négyes metrón is lehet majd kerékpárral utazni

 

A járványhelyzet miatt a városvezetés próbált a bringásoknak kedvezni ideiglenes kerékpársávok kialakításával, így új sávokat alakítottak ki a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, az Üllői úton és a Nagykörúton is. A sávok felfestése folytatódik, Karácsonyék közleménye szerint most a Baross utcán az Orczy térig festik fel a bringasávokat, valamint ezt a Nagykörút még hiányzó szakaszain is megteszik.

 

SZERELVÉNY FUT BE A NÉGYES METRÓ EGYIK ÁLLOMÁSÁRA, HAMAROSAN MÁR BRINGÁVAL IS SZABAD A BESZÁLLÁS. FOTÓ: BKK / FACEBOOK

 

További öröm lehet a biciklisek számára, hogy hamarosan az összes Pesten közlekedő csehszlovák Tatra-villamoson lehetséges lesz majd a kerékpárszállítás – bringát szállítani a budai Tatrákon már eddig is lehetett. Emellett bejelentették azt is,

 

hatósági engedélyeztetés után az M4-es metró vonalán is lehet majd bringával utazni.

 

A városvezetés végül arról is szól: megkezdődik a MOL Bubi közbringarendszer megújítása is, igaz, részletekbe nem bocsátkoznak. A közbringákat egyelőre a járvány idején havi 100 forintért lehet használni.

 

BORÍTÓKÉP: BKK / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás