Hamarosan biciklivel lehet metrózni Budapesten, buszsávot kap a Hegyalja út

Szerző: Illés Gergő
2020.06.11. 15:55

Az autósok ettől sem fognak repesni, hiszen az amúgy is zsúfolt Hegyalján így csak egy sáv marad nekik. A tömegközlekedők viszont annál inkább örülhetnek.

Hamarosan biciklivel lehet metrózni Budapesten, buszsávot kap a Hegyalja út

Újabb közlekedésszervezési intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtökön: a főpolgármesteri hivatal sajtóközleményében arról ír, hamarosan számos villamoson lehetséges lesz a kerékpárszállítás, sőt, a négyes metrón is lehet majd biciklivel utazni. De a legfontosabb újdonság talán a buszsáv kialakítása a sokszor zsúfolt Hegyalja úton.

A városháza az intézkedéseket azzal indokolta, hogy „a járvány hatására megnövekedett az autósforgalom”, de ha ez Budapesten is megtörténik, az egész város bedugul.

„A városvezetés feladata az, hogy mindenki számára alternatívát nyújtson az autós közlekedéssel szemben” – írták közleményükben.

Buszsáv a Hegyalján és a Baross utcán

Ezért a Budapest Restart névre keresztelt program újabb szakaszában buszsávot kap a Hegyalja út: a BAH csomópontot az Erzsébet híddal összekötő, kétszer két sávos szakaszon rendszeresek csúcsidőben a torlódások, és komoly az átmenő forgalom, viszont a Sánc utca és a Döbrentei tér között a buszok számára nincsenek buszsávok felfestve. Így dugóban a buszok a rövid szakaszon akár 20 percet is araszolhatnak, elég kényelmetlenné és kiszámíthatatlanná téve a közlekedést. A Karácsonyék által bejelentett alternatíva viszont az autósoknak lesz fájdalmas: az eddig kétszer két sávos út egyszer egysávosra szűkül,

ennek köszönhetően a buszok zavartalanul suhanhatnak, de ugyanannyi autóforgalomra immár feleannyi hely jutna csak.

AZ AUTÓKKAL TÖMÖTT HEGYALJA ÚT, ITT MINDKÉT OLDALON BUSZSÁV JÖHET LÉTRE. FOTÓ: GOOGLE MAPS (2019)

A másik problémás útszakasz a Nagykörút és az Orczy tér között húzódó józsefvárosi Baross utca, ahol szintén buszsávokat fest fel a városvezetés.

További változás, hogy a Bartók Béla úton a buszok ezentúl a villamosvágányokon fognak közlekedni, valamint a budai után megkezdődött a pesti fonódó villamoshálózat kiépítése. A szépen csengő szlogen egyelőre egy deltavágányt takarna a Soroksári út – Haller utca kereszteződésében, ugyanis (mint az már korábban is kiszivárgott)

a 2-es és a 24-es villamos vonalát ötvözve egy új vonal jönne létre a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között.

Újabb bringasávok, a négyes metrón is lehet majd kerékpárral utazni

A járványhelyzet miatt a városvezetés próbált a bringásoknak kedvezni ideiglenes kerékpársávok kialakításával, így új sávokat alakítottak ki a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, az Üllői úton és a Nagykörúton is. A sávok felfestése folytatódik, Karácsonyék közleménye szerint most a Baross utcán az Orczy térig festik fel a bringasávokat, valamint ezt a Nagykörút még hiányzó szakaszain is megteszik.

SZERELVÉNY FUT BE A NÉGYES METRÓ EGYIK ÁLLOMÁSÁRA, HAMAROSAN MÁR BRINGÁVAL IS SZABAD A BESZÁLLÁS. FOTÓ: BKK / FACEBOOK

További öröm lehet a biciklisek számára, hogy hamarosan az összes Pesten közlekedő csehszlovák Tatra-villamoson lehetséges lesz majd a kerékpárszállítás – bringát szállítani a budai Tatrákon már eddig is lehetett. Emellett bejelentették azt is,

hatósági engedélyeztetés után az M4-es metró vonalán is lehet majd bringával utazni.

A városvezetés végül arról is szól: megkezdődik a MOL Bubi közbringarendszer megújítása is, igaz, részletekbe nem bocsátkoznak. A közbringákat egyelőre a járvány idején havi 100 forintért lehet használni.

BORÍTÓKÉP: BKK / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek