Mikor lesz vége az amerikai tüntetéssorozatnak?

2020.06.10. 17:54

Most, hogy a járvány egy időre csillapodni látszik, máris újabb konfliktus került előtérbe, ami nem más, mint a feketékkel való rasszista bánásmód. Erről szól a hét kérdése az Azonnalin!

Mikor lesz vége az amerikai tüntetéssorozatnak?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Miután május 25-én Minneapolisban egy fehér rendőr több, mint nyolc és fél percig térdelt egy afroamerikai férfi, George Floyd nyakán, aki később belehalt az intézkedésbe, egész Amerika lángokba borult. Sok nagyvárosban több tízezer lakos és emberi jogi aktivista vonult ki az utcára, a békés demonstrációkból pedig több helyen erőszakos zavargások lettek. A tüntetők boltokba törnek be és autókat rongálnak meg, de nemcsak a rendőrök sérülnek meg súlyosan az összecsapások alkalmával, a „lázadók” közül is került már ki halálos áldozat.

Az internet népe is folyamatosan a problémával foglalkozik. Az eddig a készülő szuperprodukciójukat promózó sztárok most mindannyian a részvétüket igyekszenek kimutatni az áldozat(ok) felé, fekete képeket osztanak meg a világhálón és igyekszenek elhitetni az emberekkel, hogy ők is mennyire úgy látják, hogy ez a rendszer rossz. Nem csak a sztárok, de a mindennapi internetfelhasználók oldalai is tele lettek az üggyel kapcsolatos bejegyzésekkel.

A történtek már Magyarországra is begyűrűztek, vasárnap emberi jogi aktivisták tartottak kegyeleti megemlékezést a rasszizmus áldozataira emlékezve. A járvány óta ez az első olyan esemény, amely az egész világot lázba hozta, a vélemények azonban nagyon különbözőek az esettel kapcsolatban. A kérdésünk így az, hogy

szerinted hogyan kellene végződnie a rasszizmus elleni tüntetéssorozatnak.

FOTÓ: Thomas Hawk / Flickr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek