Messze még a járvány vége a WHO szerint

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.09. 08:13

A világszerte regisztrált új koronavírusos esetek száma az utóbbi napokban rekordokat döntött, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is elővigyázatosságra inti az országokat.

Messze még a járvány vége a WHO szerint

„Több mint hat hónapja tart a világjárvány, de még egy ország sem veheti le a lábát a gázpedálról, ha a védekezésről van szó” – mondta a WHO igazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz egy hétfői online konferencián a Reuters tudósítása szerint.

Habár Európában már lecsengőben van a járvány, vasárnap világszerte 136 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak

– ez a legnagyobb szám a Covid-19 megjelenése óta. Az új esetek háromnegyedét tíz országból jelentették, főként az amerikai kontinensről és Dél-Ázsiából.

A WHO-t rengeteg kritika érte, amiért asszisztált a kínai vezetés problémát eltussoló tevékenységéhez. Az ezt firtató kérdésre a szervezet egy másik vezetője, dr. Mike Ryan azt válaszolta, hogy utólag meg lehet majd vizsgálni, hogyan kommunikáltak a járványról, addig azonban „arra kell koncentrálnunk, hogy elejét vegyük a második hullámnak.”

A WHO szerint egyébként most Latin-Amerika válhat gócponttá. Különösen rossz a helyzet – ahogy arról már podcastunkban is volt szó – Brazíliában, ahol a második legtöbb esetet regisztrálták, a koronavírusban elhunytak száma pedig múlt héten meghaladta az olaszországiakat.

A szervezet epidemológusa, Maria van Kerkhove szerint átfogó fellépésre van szükség Dél-Amerikában, hogy megállíthassák a fertőzések terjedését. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy „a járványnak még messze nincs vége.”

Jelenleg hivatalosan hétmillió koronavírus-fertőzöttről és 400 ezer halálesetről, valamint 3,5 milló gyógyultról tudunk világszerte. 

NYITÓKÉP: A WHO vezetője, Tedros Gebrejeszusz egy 2018-as konferencián szólal fel / AI for Good Global Summit 2018, Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek