+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 9. kedd, 14:03
A sokezer kilométerrel arrébb megölt George Floydra tudunk közösen emlékezni az interneten, hiszen úgysincs semmi tétje, de a környezetünkben tapasztalt problémákkal már nem foglalkozunk ilyen lelkesen.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A globalizáció úgy tűnik, végleg lezajlott, és az Egyesült Államok legyőzte a világot, hiszen előállította a tökéletes kulturális exportcikket: saját magát. Lehet itt jönni Kínával, ameddig egy kis megborzongáson kívül az égvilágon senkit nem érdekel, mi történik ott, amit csak tovább tetéz, hogy a neveiket is nehéz megjegyezni.

 

Ezzel szemben Amerika belső történései már megint úgy tűnnek, hogy a világ történései is egyben: most éppen az egész világ azt figyeli, mi ez a Black Lives Matter dolog,

 

hirtelen fontossá vált az angyalföldi lakótelepen, milyen arányban térdelnek rendőrök feketék nyakára Oklahomában, fideszes nénik tömkelege ismerkedett meg az antifa szó jelentésével

 

és nem is olyan régen az egész magyar internetet is elöntötték a George Floyddal szolidálást kifejező fekete négyzetek.

 

Egy percig sem szeretném elbagatellizálni George Floyd történetét, de Közép-Európából nézve ez a sok látványos statement az egyenlőségről valójában egyetlen egy dolgot viszonyít: azt, hogy a magyar társadalom végleg elvesztette a kapcsolatot a saját országával. Mivel az elmúlt években a magyar kormány is inkább a nemzetközi politikát akarja helyre rakni, mint a hazai dolgokat, annyira nem is szabad rajta meglepődni, hogy a lakosságot is az foglalkoztatja főleg, mi történik tőlünk 8000 kilométerre.

 

Alapesetben amúgy nem is lenne baj, hiszen szerintem is sokkal érdekesebb téma a türkmén diktatúra, mint mondjuk Kecskemét, de az a helyzet, hogy

 

ezúttal pont olyan témában érzi mindenki szükségesnek az amerikai helyzettel foglalkozni, amihez hasonló amúgy Magyarországon is létezik.

 

Csak ugye Magyarországon közéletről beszélni vékony jég: a közszereplők nem politikával foglalkozó része eleve lapít, ha bármiféle megosztó társadalmi kérdésről van szó. Hiszen egyrészt félnek pár rajongó elvesztésétől, másrészt pedig valóban bármikor benne van a pakliban, hogy később baj lehet egy-egy nyilvános véleménynyilvánításból: emlékezzünk csak arra, amikor Fluor Tomi egy olcsó sorosgyörgyözésért kikerült a közrádió lejátszási listájából.

 

Tehát van tétje, azt pedig nem szeretjük, hiszen még a végén mást gondol a főnök, és kirúg. Egy baj van ezzel: miközben George Floydot gyászoljuk teátrálisan az interneten, az már nem üti meg senki ingerküszöbét, hogy közben

 

az állam közpénzből tett pár év alatt egy országot muszlimgyűlölővé úgy, hogy a lakosok többsége maximum az Aladdin-rajzfilmben látott muszlimokat.

 

Amikor arról van szó, hogy ugyanez a magyar állam nem akar kifizetni a hangsúlyozottan roma származású embereknek a bíróság által jogerősen megítélt kártérítési pénzeket, vagy esetleg némi rásegítéssel sikerül elterjeszteni azt a fals infót, hogy Budapesten cigányok késeltek, erre az infóra pedig egy megemlékezésnek álcázott tüntetést is sikerül felhúzni, akkor már közel sem ennyire egyértelmű az ország kiállása a gyengébbek mellett.

 

Van ebben némi gyávaság is, hiszen szemben az Egyesült Államok rendőrhelyzetéről való okoskodással ezeknek még a végén tétje is lenne, vagy akár olyan ára, hogy az Instagramra posztolás helyett mondjuk tényleg ki kell menni az utcára nekünk is, netán véleményt ütköztetni más emberekkel. Ezek pedig már tényleg kívül esnek a komfortzónánkon.

 

A komfortzóna nagyjából egyenlő azzal, hogy ismerjük a legnépszerűbb hashtageket:

 

kiállunk az elnyomott feketék mellett, imádkozunk azokért a településekért, ahol történik valami katasztrófa, lecseréljük a profilképünket Facebookon, aztán csináljuk is tovább a dolgainkat, hiszen mindent megtettünk, amit lehetett.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára, az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. Indul a nagy trianoni szomszédvita!

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás