+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 9. kedd, 14:03
A sokezer kilométerrel arrébb megölt George Floydra tudunk közösen emlékezni az interneten, hiszen úgysincs semmi tétje, de a környezetünkben tapasztalt problémákkal már nem foglalkozunk ilyen lelkesen.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A globalizáció úgy tűnik, végleg lezajlott, és az Egyesült Államok legyőzte a világot, hiszen előállította a tökéletes kulturális exportcikket: saját magát. Lehet itt jönni Kínával, ameddig egy kis megborzongáson kívül az égvilágon senkit nem érdekel, mi történik ott, amit csak tovább tetéz, hogy a neveiket is nehéz megjegyezni.

 

Ezzel szemben Amerika belső történései már megint úgy tűnnek, hogy a világ történései is egyben: most éppen az egész világ azt figyeli, mi ez a Black Lives Matter dolog,

 

hirtelen fontossá vált az angyalföldi lakótelepen, milyen arányban térdelnek rendőrök feketék nyakára Oklahomában, fideszes nénik tömkelege ismerkedett meg az antifa szó jelentésével

 

és nem is olyan régen az egész magyar internetet is elöntötték a George Floyddal szolidálást kifejező fekete négyzetek.

 

Egy percig sem szeretném elbagatellizálni George Floyd történetét, de Közép-Európából nézve ez a sok látványos statement az egyenlőségről valójában egyetlen egy dolgot viszonyít: azt, hogy a magyar társadalom végleg elvesztette a kapcsolatot a saját országával. Mivel az elmúlt években a magyar kormány is inkább a nemzetközi politikát akarja helyre rakni, mint a hazai dolgokat, annyira nem is szabad rajta meglepődni, hogy a lakosságot is az foglalkoztatja főleg, mi történik tőlünk 8000 kilométerre.

 

Alapesetben amúgy nem is lenne baj, hiszen szerintem is sokkal érdekesebb téma a türkmén diktatúra, mint mondjuk Kecskemét, de az a helyzet, hogy

 

ezúttal pont olyan témában érzi mindenki szükségesnek az amerikai helyzettel foglalkozni, amihez hasonló amúgy Magyarországon is létezik.

 

Csak ugye Magyarországon közéletről beszélni vékony jég: a közszereplők nem politikával foglalkozó része eleve lapít, ha bármiféle megosztó társadalmi kérdésről van szó. Hiszen egyrészt félnek pár rajongó elvesztésétől, másrészt pedig valóban bármikor benne van a pakliban, hogy később baj lehet egy-egy nyilvános véleménynyilvánításból: emlékezzünk csak arra, amikor Fluor Tomi egy olcsó sorosgyörgyözésért kikerült a közrádió lejátszási listájából.

 

Tehát van tétje, azt pedig nem szeretjük, hiszen még a végén mást gondol a főnök, és kirúg. Egy baj van ezzel: miközben George Floydot gyászoljuk teátrálisan az interneten, az már nem üti meg senki ingerküszöbét, hogy közben

 

az állam közpénzből tett pár év alatt egy országot muszlimgyűlölővé úgy, hogy a lakosok többsége maximum az Aladdin-rajzfilmben látott muszlimokat.

 

Amikor arról van szó, hogy ugyanez a magyar állam nem akar kifizetni a hangsúlyozottan roma származású embereknek a bíróság által jogerősen megítélt kártérítési pénzeket, vagy esetleg némi rásegítéssel sikerül elterjeszteni azt a fals infót, hogy Budapesten cigányok késeltek, erre az infóra pedig egy megemlékezésnek álcázott tüntetést is sikerül felhúzni, akkor már közel sem ennyire egyértelmű az ország kiállása a gyengébbek mellett.

 

Van ebben némi gyávaság is, hiszen szemben az Egyesült Államok rendőrhelyzetéről való okoskodással ezeknek még a végén tétje is lenne, vagy akár olyan ára, hogy az Instagramra posztolás helyett mondjuk tényleg ki kell menni az utcára nekünk is, netán véleményt ütköztetni más emberekkel. Ezek pedig már tényleg kívül esnek a komfortzónánkon.

 

A komfortzóna nagyjából egyenlő azzal, hogy ismerjük a legnépszerűbb hashtageket:

 

kiállunk az elnyomott feketék mellett, imádkozunk azokért a településekért, ahol történik valami katasztrófa, lecseréljük a profilképünket Facebookon, aztán csináljuk is tovább a dolgainkat, hiszen mindent megtettünk, amit lehetett.

 

Olvass még Fekő Ádámtól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj nekünk!

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás