+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 8. hétfő, 20:37
Igor Matovič kormányfőként nem volt még Magyarországon, de most pár nappal azután, hogy „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyarokhoz, Orbán Viktorhoz látogat.

Pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič szlovák miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben hétfőn.

 

Szijjártó parlamenti napirend előtti felszólalásában kijelentette, a szomszédos országokkal való viszonyainkat nagy mértékben befolyásolja az a tény, hogy ezekben az országokban jelentős magyar nemzeti közösség él. Itt pedig az alapvető érdek, hogy

 

a magyar közösségeket a szomszédos országok erőforrásokként kezeljék, és ne konfliktusforrásként.

 

Ha ez megtörténik, az jobbá teszi a magyar közösség mindennapi életét, így a határon túli magyarságnak sokkal jobb, ha jóban vagyunk a szomszédos országokkal.

 

 

„Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint most”

 

– emelte ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ebben nagy szerepet játszik az a megközelítés, miszerint közös sikertörténeteket kell építeni az országok között. Utóbbiak alapozzák meg a bizalmat, amely alapján a nehéz kérdéseket is meg tudjuk nyitni.

 

„Szlovákiában az újonnan hivatalba lépett kormány és személyesen a kormányfő is számos gesztust tett már a magyar nemzeti közösségek felé. mi ezt üdvözöljük, a szlovák kormányfő személyesen is számíthat Magyarország és a magyar kormány együttműködésére” – fejtette ki Szijjártó. A külügyér elmondta: Szlovákia stratégiai partnerünk, ennek jegyében pénteken Magyarországra látogat Szlovákia kormányfője.

 

Kinyújtott kéz és sértődés

 

A meghívás közvetlenül azután jött, hogy Matovič a pozsonyi várban fogadott a Trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója előtt száz felvidéki közszereplőt, és nekik egy olyan beszédet mondott, amelyben „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyar közösségek felé.

 

A miniszterelnök akkor arról beszélt, a történelmi Magyarország a magyaroké és szlovákoké is volt, „a magyar történelem a mi közös történelmünk” is. Emellett azt is kiemelte, ha a magyarok „úgy érzik, hogy nem kapnak elég figyelmet, ha a történelmi eseményeknél, vagy a sérelmek tekintetében kimondatlan témák vannak,

 

akkor üljünk le, vegyük át őket, és keressük a lehetséges megoldást és kölcsönös megértést.”

 

Bár a gesztusértékű beszéden sokat rontott, hogy Matovič utólag kiakadt a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megjelent politikusaira, akik egy kisebbségi jogokról szóló memorandumot nyújtottak át a kormányfőnek, de egyúttal elnézést is kért a magyaroktól „azokért az igazságtalanságokért, amelyeket át kellett élniük azért, mert nem voltak hajlandóak feladni anyanyelvüket”.

 

BORÍTÓKÉP: OĽANO / Facebook

 

Arról, hogy kicsoda is az az Igor Matovič, és mi vezetett a miniszterelnökségéhez, itt írtunk bővebben az Azonnalin, arról, hogy mit várhatunk új kormányától, pedig itt. És miért akadt ki pontosan Matovič az MKP-sekre? Elemzés itt!

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás