Pénteken Budapestre jön a szlovák miniszterelnök

Szerző: Illés Gergő
2020.06.08. 20:37

Igor Matovič kormányfőként nem volt még Magyarországon, de most pár nappal azután, hogy „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyarokhoz, Orbán Viktorhoz látogat.

Pénteken Budapestre jön a szlovák miniszterelnök

Pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič szlovák miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben hétfőn.

Szijjártó parlamenti napirend előtti felszólalásában kijelentette, a szomszédos országokkal való viszonyainkat nagy mértékben befolyásolja az a tény, hogy ezekben az országokban jelentős magyar nemzeti közösség él. Itt pedig az alapvető érdek, hogy

a magyar közösségeket a szomszédos országok erőforrásokként kezeljék, és ne konfliktusforrásként.

Ha ez megtörténik, az jobbá teszi a magyar közösség mindennapi életét, így a határon túli magyarságnak sokkal jobb, ha jóban vagyunk a szomszédos országokkal.

„Szlovákiával és Szerbiával soha olyan jó nem volt Magyarország kapcsolata, mint most”

– emelte ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ebben nagy szerepet játszik az a megközelítés, miszerint közös sikertörténeteket kell építeni az országok között. Utóbbiak alapozzák meg a bizalmat, amely alapján a nehéz kérdéseket is meg tudjuk nyitni.

„Szlovákiában az újonnan hivatalba lépett kormány és személyesen a kormányfő is számos gesztust tett már a magyar nemzeti közösségek felé. mi ezt üdvözöljük, a szlovák kormányfő személyesen is számíthat Magyarország és a magyar kormány együttműködésére” – fejtette ki Szijjártó. A külügyér elmondta: Szlovákia stratégiai partnerünk, ennek jegyében pénteken Magyarországra látogat Szlovákia kormányfője.

Kinyújtott kéz és sértődés

A meghívás közvetlenül azután jött, hogy Matovič a pozsonyi várban fogadott a Trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója előtt száz felvidéki közszereplőt, és nekik egy olyan beszédet mondott, amelyben „kinyújtotta a kezét” a felvidéki magyar közösségek felé.

A miniszterelnök akkor arról beszélt, a történelmi Magyarország a magyaroké és szlovákoké is volt, „a magyar történelem a mi közös történelmünk” is. Emellett azt is kiemelte, ha a magyarok „úgy érzik, hogy nem kapnak elég figyelmet, ha a történelmi eseményeknél, vagy a sérelmek tekintetében kimondatlan témák vannak,

akkor üljünk le, vegyük át őket, és keressük a lehetséges megoldást és kölcsönös megértést.”

Bár a gesztusértékű beszéden sokat rontott, hogy Matovič utólag kiakadt a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megjelent politikusaira, akik egy kisebbségi jogokról szóló memorandumot nyújtottak át a kormányfőnek, de egyúttal elnézést is kért a magyaroktól „azokért az igazságtalanságokért, amelyeket át kellett élniük azért, mert nem voltak hajlandóak feladni anyanyelvüket”.

BORÍTÓKÉP: OĽANO / Facebook

Arról, hogy kicsoda is az az Igor Matovič, és mi vezetett a miniszterelnökségéhez, itt írtunk bővebben az Azonnalin, arról, hogy mit várhatunk új kormányától, pedig itt. És miért akadt ki pontosan Matovič az MKP-sekre? Elemzés itt!

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek