+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 8. hétfő, 08:17
Hao Hajdong szerint már most élete legjobb döntése, hogy nyíltan nekiment a kínai rezsimnek. Valószínűleg soha nem térhet vissza az országba.

Az 1990-es és a 2000-es években nagyjából minden kínai háztartásban ismerős volt Hao Hajdong neve, de a focistát a napokban a diktatúra gyakorlatilag letörölte a helyi internetről, miután két videót is feltöltött Youtube-ra, amiben a Kínai Kommunista Párt bukását kívánja.

 

 

Hao Hajdong a kínából száműzött iparmágnás, és a kínai diktatúra egyik ismert kritikusa, Guo Wengui csatornáján beszél: első videójában kínaiul olvassa fel az „új kínai szövetségi állam kiáltványát”, ez Guo alternatívája lenne a remények szerint elbukó diktatúrára, majd ostorozni kezdi a pártot:

 

Hao Hajdong szerint a párt jóvátehetelten károkat okozott az emberiségnek, becsapta a demokráciát, kikerülte a törvényt, és úgy általában véve terrorszervezetnek minősítette az állampártot.

 

Bár elsőre csak egy sportoló kifakadásának tűnik a történet, annál azért többről van szó: Hao Kína történetének legeredményesebb focistája, 107-szer húzta fel a válogatott mezét, ő rúgta a válogatott történetének legtöbb gólját, és játszott a 2002-es világbajnokságon is. A most ötvenéves sportoló ezek után valószínűleg vissza sem mehet Kínába, hiszen azok akik nyíltan kritizálják a pártot, általában börtönben végzik.

 

Bár a Youtube nem elérhető Kínában, Hao szavai gyorsan elkezdtek terjedni, azóta persze már törölték is a kínai Twitternek számító Weibo-fiókját.

 

A második videó már nem kiáltvány, hanem egy 53 perces interjú feleségével, a tollaslabdázó Ye Zhaoyinggal, akivel együtt fejtegetik a vágyukat a diktatúra bedőlésére, illetve mindketten hangsúlyozták, hogy ezek a kijelentések életüknek már most a legjobb döntései közé tartoznak.

 

Az nem tiszta a videókból, hol készültek, ahogy az sem, hogy hogy került kapcsolatba a sportoló Gui Wenguival, aki amellett, hogy a kínai diktatúra nagy kritikusa, azért nyugaton is tudott találni furcsa támogatókat: a CNN szerint elég közeli viszonyban van azzal a Steve Bannonnal, aki korábban egyrészt Donald Trump főtanácsadója volt, másrészt mostanában azzal van elfoglalva, hogy Európában tart előadásokat a jobb- és néha szélsőjobboldalnak.

 

KIEMELT KÉP: GTV / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás