Kína legnagyobb focistája videón kívánta a Kommunista Párt bukását

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.08. 08:17

Hao Hajdong szerint már most élete legjobb döntése, hogy nyíltan nekiment a kínai rezsimnek. Valószínűleg soha nem térhet vissza az országba.

Kína legnagyobb focistája videón kívánta a Kommunista Párt bukását

Az 1990-es és a 2000-es években nagyjából minden kínai háztartásban ismerős volt Hao Hajdong neve, de a focistát a napokban a diktatúra gyakorlatilag letörölte a helyi internetről, miután két videót is feltöltött Youtube-ra, amiben a Kínai Kommunista Párt bukását kívánja.

Hao Hajdong a kínából száműzött iparmágnás, és a kínai diktatúra egyik ismert kritikusa, Guo Wengui csatornáján beszél: első videójában kínaiul olvassa fel az „új kínai szövetségi állam kiáltványát”, ez Guo alternatívája lenne a remények szerint elbukó diktatúrára, majd ostorozni kezdi a pártot:

Hao Hajdong szerint a párt jóvátehetelten károkat okozott az emberiségnek, becsapta a demokráciát, kikerülte a törvényt, és úgy általában véve terrorszervezetnek minősítette az állampártot.

Bár elsőre csak egy sportoló kifakadásának tűnik a történet, annál azért többről van szó: Hao Kína történetének legeredményesebb focistája, 107-szer húzta fel a válogatott mezét, ő rúgta a válogatott történetének legtöbb gólját, és játszott a 2002-es világbajnokságon is. A most ötvenéves sportoló ezek után valószínűleg vissza sem mehet Kínába, hiszen azok akik nyíltan kritizálják a pártot, általában börtönben végzik.

Bár a Youtube nem elérhető Kínában, Hao szavai gyorsan elkezdtek terjedni, azóta persze már törölték is a kínai Twitternek számító Weibo-fiókját.

A második videó már nem kiáltvány, hanem egy 53 perces interjú feleségével, a tollaslabdázó Ye Zhaoyinggal, akivel együtt fejtegetik a vágyukat a diktatúra bedőlésére, illetve mindketten hangsúlyozták, hogy ezek a kijelentések életüknek már most a legjobb döntései közé tartoznak.

Az nem tiszta a videókból, hol készültek, ahogy az sem, hogy hogy került kapcsolatba a sportoló Gui Wenguival, aki amellett, hogy a kínai diktatúra nagy kritikusa, azért nyugaton is tudott találni furcsa támogatókat: a CNN szerint elég közeli viszonyban van azzal a Steve Bannonnal, aki korábban egyrészt Donald Trump főtanácsadója volt, másrészt mostanában azzal van elfoglalva, hogy Európában tart előadásokat a jobb- és néha szélsőjobboldalnak.

KIEMELT KÉP: GTV / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek