+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. június 8. hétfő, 08:17
Hao Hajdong szerint már most élete legjobb döntése, hogy nyíltan nekiment a kínai rezsimnek. Valószínűleg soha nem térhet vissza az országba.

Az 1990-es és a 2000-es években nagyjából minden kínai háztartásban ismerős volt Hao Hajdong neve, de a focistát a napokban a diktatúra gyakorlatilag letörölte a helyi internetről, miután két videót is feltöltött Youtube-ra, amiben a Kínai Kommunista Párt bukását kívánja.

 

 

Hao Hajdong a kínából száműzött iparmágnás, és a kínai diktatúra egyik ismert kritikusa, Guo Wengui csatornáján beszél: első videójában kínaiul olvassa fel az „új kínai szövetségi állam kiáltványát”, ez Guo alternatívája lenne a remények szerint elbukó diktatúrára, majd ostorozni kezdi a pártot:

 

Hao Hajdong szerint a párt jóvátehetelten károkat okozott az emberiségnek, becsapta a demokráciát, kikerülte a törvényt, és úgy általában véve terrorszervezetnek minősítette az állampártot.

 

Bár elsőre csak egy sportoló kifakadásának tűnik a történet, annál azért többről van szó: Hao Kína történetének legeredményesebb focistája, 107-szer húzta fel a válogatott mezét, ő rúgta a válogatott történetének legtöbb gólját, és játszott a 2002-es világbajnokságon is. A most ötvenéves sportoló ezek után valószínűleg vissza sem mehet Kínába, hiszen azok akik nyíltan kritizálják a pártot, általában börtönben végzik.

 

Bár a Youtube nem elérhető Kínában, Hao szavai gyorsan elkezdtek terjedni, azóta persze már törölték is a kínai Twitternek számító Weibo-fiókját.

 

A második videó már nem kiáltvány, hanem egy 53 perces interjú feleségével, a tollaslabdázó Ye Zhaoyinggal, akivel együtt fejtegetik a vágyukat a diktatúra bedőlésére, illetve mindketten hangsúlyozták, hogy ezek a kijelentések életüknek már most a legjobb döntései közé tartoznak.

 

Az nem tiszta a videókból, hol készültek, ahogy az sem, hogy hogy került kapcsolatba a sportoló Gui Wenguival, aki amellett, hogy a kínai diktatúra nagy kritikusa, azért nyugaton is tudott találni furcsa támogatókat: a CNN szerint elég közeli viszonyban van azzal a Steve Bannonnal, aki korábban egyrészt Donald Trump főtanácsadója volt, másrészt mostanában azzal van elfoglalva, hogy Európában tart előadásokat a jobb- és néha szélsőjobboldalnak.

 

KIEMELT KÉP: GTV / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás