Roma származású új elnökkel fordulna balra a Progresszív Szlovákia

Szerző: Techet Péter
2020.06.07. 11:48

Szombaton a parlamenten kívüli, balliberális Progresszív Szlovákia új elnököt választott: Irena Bihariová pár szavazattal előzte meg az eddigi pártelnököt. A roma származású politikus hangsúlyosabbá tenné a kisebbségi ügyeket. Magyar politikus is került a párt elnökségébe.

Roma származású új elnökkel fordulna balra a Progresszív Szlovákia

A balliberális Progresszív Szlovákia párt a februári szlovákiai parlamenti választásokon a jobbközép Együtt párttal indult koalícióban. Mivel megelőzően minden közvélemény-kutatás tíz százalék közelében mutatta a közös listát, óriási döbbenetet váltott ki, amikor a választások éjszakáján kiderült:

pár száz szavazattal lemaradtak a hét százaléktól, márpedig közös lista esetén nekik annyi volt a bejutási küszöb.

Ha közös választási pártként indulnak, ma ott ülhetnének a pozsonyi parlamentben, most azonban mindkét párt – noha a Progresszív Szlovákia Pozsony belvárosában első helyre futott be – parlamenten kívül van.

A Progresszív Szlovákia számára ez persze nem jelenti a teljes eltűnést. Egyrészről számos pozíció okán ma is részei a szlovák közéletnek:

részben ők adják Pozsony főpolgármesterét, az ő jelöltjük volt az államfő-választáson győztes Zuzana Čaputová államfő,

és van európai parlamenti képviselőjük. Másrészről a jelenlegi pozsonyi kormány jobboldali, konzervatív pártokból áll, azaz számos olyan emberi vagy kisebbségi jogi, valamint szociális ügy maradt, amelyeket a Progresszív Szlovákia képviselni tud parlamenten kívülről.

A szombati tisztújítás azonban arról is szólt, milyen irányt vegyen a párt. Michal Truban, aki a párt eddigi elnöke volt, voltaképpen a folytatást ígérte, elvégre az idei februári fiaskó egy technikai malőrnek is tekinthető: nem választási pártként, hanem közös listaként indultak.

Trubannal szemben azonban elindult Irena Bihariová, roma származású jogász, aki eddig a párt alelnöke volt. Ő a pártot határozottabban eltolná balliberális irányba, elvégre éppen ezáltal tudja sajátosságát a jelenlegi jobboldali kormánnyal szemben is hangsúlyozni. A tisztújításon Bihariová 105, Truban meg 100 szavazatot kapott, azaz nagyon szoros meccsben lett első a Pozsonyban élő ügyvédnő.

IRENA BIHARIOVÁ IDÉN JANUÁRBAN A NÁCIK ELLEN TÜNTETVE. FOTÓ: IB / FB
Az elnökségbe egy magyar politikus is került:

Forró Tibor, a párt Magyar Platformját is képviseli ekként ott. Mint ismert: a Progresszív Szlovákia több magyar politikust is indított a választási listáján, a párt számos anyaga (ahogy honlapja is) magyar nyelven is elérhető. Azzal, hogy egy roma származású elnöke lett a pártnak, vélhetően a kisebbségi ügyek kérdése még hangsúlyosabbá válik.

FORRÓ TIBOR FELVIDÉKI MAGYAR POLITIKUS IS A PÁRT ELNÖKSÉGÉBE BEKERÜLT. FOTÓ: FT / FB

Az új elnök azt hangsúlyozta, hogy Trubannal azonos értékeket vallanak, de azért a pozsonyi Pravda napilap tudósítása hozzátette:

Bihariová szeretné a liberális szabadságjogokat, valamint a szociális és ökológiai kérdéseket még inkább az előtérbe helyezni

– értsd: a pártot a jelenlegi centrista irányból kissé baloldalra tolni. Bihariová szintén kiemelte, hogy a párt a szociális ügyeket fontosnak fogja tartani, azaz annak követelését, hogy az állam mindenki számára egyenlően biztosítsa a közszolgáltatásokat – ami szintén inkább már szociáldemokrata, semmint liberális követelés, noha a Progresszív Szlovákia a Momentummal közösen a liberális Renew Europe frakcióban ül az Európai Parlamentben.

Szlovákiában a baloldalon valóban nyílhatnak új lehetőségek, ugyanis a jelenlegi pozsonyi kormányban jobboldali konzervatív és populista pártok fogtak össze. Miközben a még mindig Robert Fico vezette Smer egyfajta szociális populizmust keverhet nacionalizmussal, az ország korábbi miniszterelnöke, a szintén még a Smerben politizáló Peter Pellegrini határozottabban szocdem arcélt adna a ficoista pártnak. Ennek érdekében már fel is szólította távozásra Robert Ficot, aki ha nem megy, Pellegrini esetleg egy új szocdem pártot szervezhet.

A Progresszív Szlovákia is Bihariová vezetésével baloldali alternatívává válhat,

de a párt a szociális ügyek mellett az emberi jogi kérdéseket is fontosnak tartja – azaz még ha erre Szlovákia egészében nem is biztos, hogy nagy a kereslet, leginkább ez az irány kerülhet közel egy hagyományos szociáldemokrata értékrendszerhez.

NYITÓKÉP: Irena Bihariová / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek