+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 7. vasárnap, 11:48
Szombaton a parlamenten kívüli, balliberális Progresszív Szlovákia új elnököt választott: Irena Bihariová pár szavazattal előzte meg az eddigi pártelnököt. A roma származású politikus hangsúlyosabbá tenné a kisebbségi ügyeket. Magyar politikus is került a párt elnökségébe.

A balliberális Progresszív Szlovákia párt a februári szlovákiai parlamenti választásokon a jobbközép Együtt párttal indult koalícióban. Mivel megelőzően minden közvélemény-kutatás tíz százalék közelében mutatta a közös listát, óriási döbbenetet váltott ki, amikor a választások éjszakáján kiderült:

 

pár száz szavazattal lemaradtak a hét százaléktól, márpedig közös lista esetén nekik annyi volt a bejutási küszöb.

 

Ha közös választási pártként indulnak, ma ott ülhetnének a pozsonyi parlamentben, most azonban mindkét párt – noha a Progresszív Szlovákia Pozsony belvárosában első helyre futott be – parlamenten kívül van.

 

A Progresszív Szlovákia számára ez persze nem jelenti a teljes eltűnést. Egyrészről számos pozíció okán ma is részei a szlovák közéletnek:

 

részben ők adják Pozsony főpolgármesterét, az ő jelöltjük volt az államfő-választáson győztes Zuzana Čaputová államfő,

 

és van európai parlamenti képviselőjük. Másrészről a jelenlegi pozsonyi kormány jobboldali, konzervatív pártokból áll, azaz számos olyan emberi vagy kisebbségi jogi, valamint szociális ügy maradt, amelyeket a Progresszív Szlovákia képviselni tud parlamenten kívülről.

 

A szombati tisztújítás azonban arról is szólt, milyen irányt vegyen a párt. Michal Truban, aki a párt eddigi elnöke volt, voltaképpen a folytatást ígérte, elvégre az idei februári fiaskó egy technikai malőrnek is tekinthető: nem választási pártként, hanem közös listaként indultak.

 

Trubannal szemben azonban elindult Irena Bihariová, roma származású jogász, aki eddig a párt alelnöke volt. Ő a pártot határozottabban eltolná balliberális irányba, elvégre éppen ezáltal tudja sajátosságát a jelenlegi jobboldali kormánnyal szemben is hangsúlyozni. A tisztújításon Bihariová 105, Truban meg 100 szavazatot kapott, azaz nagyon szoros meccsben lett első a Pozsonyban élő ügyvédnő.

 

IRENA BIHARIOVÁ IDÉN JANUÁRBAN A NÁCIK ELLEN TÜNTETVE. FOTÓ: IB / FB

 

Az elnökségbe egy magyar politikus is került:

 

Forró Tibor, a párt Magyar Platformját is képviseli ekként ott. Mint ismert: a Progresszív Szlovákia több magyar politikust is indított a választási listáján, a párt számos anyaga (ahogy honlapja is) magyar nyelven is elérhető. Azzal, hogy egy roma származású elnöke lett a pártnak, vélhetően a kisebbségi ügyek kérdése még hangsúlyosabbá válik.

 

FORRÓ TIBOR FELVIDÉKI MAGYAR POLITIKUS IS A PÁRT ELNÖKSÉGÉBE BEKERÜLT. FOTÓ: FT / FB

 

Az új elnök azt hangsúlyozta, hogy Trubannal azonos értékeket vallanak, de azért a pozsonyi Pravda napilap tudósítása hozzátette:

 

Bihariová szeretné a liberális szabadságjogokat, valamint a szociális és ökológiai kérdéseket még inkább az előtérbe helyezni

 

– értsd: a pártot a jelenlegi centrista irányból kissé baloldalra tolni. Bihariová szintén kiemelte, hogy a párt a szociális ügyeket fontosnak fogja tartani, azaz annak követelését, hogy az állam mindenki számára egyenlően biztosítsa a közszolgáltatásokat – ami szintén inkább már szociáldemokrata, semmint liberális követelés, noha a Progresszív Szlovákia a Momentummal közösen a liberális Renew Europe frakcióban ül az Európai Parlamentben.

 

Szlovákiában a baloldalon valóban nyílhatnak új lehetőségek, ugyanis a jelenlegi pozsonyi kormányban jobboldali konzervatív és populista pártok fogtak össze. Miközben a még mindig Robert Fico vezette Smer egyfajta szociális populizmust keverhet nacionalizmussal, az ország korábbi miniszterelnöke, a szintén még a Smerben politizáló Peter Pellegrini határozottabban szocdem arcélt adna a ficoista pártnak. Ennek érdekében már fel is szólította távozásra Robert Ficot, aki ha nem megy, Pellegrini esetleg egy új szocdem pártot szervezhet.

 

A Progresszív Szlovákia is Bihariová vezetésével baloldali alternatívává válhat,

 

de a párt a szociális ügyek mellett az emberi jogi kérdéseket is fontosnak tartja – azaz még ha erre Szlovákia egészében nem is biztos, hogy nagy a kereslet, leginkább ez az irány kerülhet közel egy hagyományos szociáldemokrata értékrendszerhez.

 

NYITÓKÉP: Irena Bihariová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás