+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. június 6. szombat, 19:32
A Szigetköz keresztül-kasul bringázható és evezhető, van itt igazi látványpékségtől váron és kastélyokon át termálfürdőkig csomó minden, ráadásul a határok megnyitásának köszönhetően óvatosan átnézhetsz Pozsonyba és a Fertő-tóhoz is!

A Szigetköz Budapestről a leginkább nyugat-európai módon megközelíthető magyarországi úticél: vasúton a Budapest-Bécs-München/Frankfurt/Zürich Railjetre kell csak felszállni, közúton pedig Magyarország egyik legrégebbi autópályáján, az M1-esen kell autózni vagy 180 kilométert. Ha látod, hogy egyre több a szélerőmű az autópálya mellett, már tudni fogod:

 

megérkeztél a nyugat előszobájába.

 

 

1. Ezt csináld Mosonmagyaróváron

 

+ Városnézés. A Szigetköz fővárosa Mosonmagyaróvár, ez egy mára a belső migráció következtében nem hivatalosan ötvenezresre felduzzadt, itthoni viszonyok között kifejezetten jómódú város, ahol még a járvány alatti határzár alatt is érezni lehetett Parndorf szellemiségét. Az elsőre furcsa és hosszú név arra utal, hogy ez alapvetően két város összeolvadása: a korábban alapvetően németek, mi több, Heidebauerek lakta Moson (Wieselburg) és a főleg magyarok lakta Magyaróváré, vicces módon ezért két belvárost is meg lehet itt tekinteni, noha a mosoni inkább egy klasszikus és rendezett, tehát jó értelemben vett Moson vármegyei faluközpont képét mutatja. 

 

A magyaróvári belváros a tényleges belváros, noha az eddigi városvezetések fantáziátlansága miatt sajnos messze nem mérhető például Sopronhoz – holott az indokolatlanul négysávos Fő utcából simán lehetne a soproni Várkerülethez mérhető sétálós-kiülős részt csinálni a Városháza és a bíróság között, már csak azért is, mert sosem látott tempóban növekszik a város –, egy sétát azért így is megér: rengeteg a híd, van egy reneszánsz épület, egy felújítás alatt álló vár, mellette egy tó, ahol a fiatal csajok fotóztatják magukat, sok-sok templom, kicsit arrébb pedig a sétálóutca fagyizókkal meg a Borclub étteremmel. Persze ide egyelőre senki se várost nézni jön, eleve a belváros is korábban azért volt csak értelmezhető turisztikailag, mert közel van hozzá a termálfürdő, ezért ha értő szemekkel átbringázol rajta, lényegében ugyanúgy látsz mindent.

 

MAGYARÓVÁR VÁRA, MOSON KÖZPONTJA, MAGYARÓVÁR POSTÁJA.

 

+ Játszani. A Szigetköz élővilága annyira izgalmas és meglepően sokszínű, hogy még egy gyönyörűen fotózott természetfilm is készült róla. Ez az élővilág ihlette meg a Mosonban található Futura nevű élményközpontot is, ami egyfajta lokális Csodák palotája. Én felnőttszemmel is élveztem, de akinek vannak gyerekei, és rá tud szánni alsó hangon fél napot erre,

 

csak óvatosan, mert a gyerekek visszatérő vendégek akarnak majd lenni Magyarország legnagyobb tudományos játszóházában.

 

+ Termálfürdő. Június 12-én nyitja meg kapuit az utóbbi években felújított termál, ami egyben gyógyfürdő is, tehát lényegében mindent tud, amit a budapesti fürdők is.

 

2. Ezt csináld a környéken

 

+ Bringázás. Az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő Eurovelo-6-os bringaút gyakorlatilag elvezet a Szigetköz minden fontosabb látnivalójához: látod Mosonmagyaróvár belvárosát, a nemrég felújított halászi Duna-partot, a máriakálnoki búcsújáró helyet, lefordulhatsz a Lipóti pékség tényleges látványpékségként működő mintaüzeméhez, a kisbodaki boglyakemencékhez, elbringázol a Héderváry-kastély mellett, és fel fog tűnni az is, hogy vele szemben szobrot állítottak a krumplibogárnak (pontosabban a növényvédelemnek).

 

A Szigetközben azért jó bringázni, mert egyrészt rengeteg a kiépített bringaút, illetve mert a legtöbb közúton alig van forgalom, és ha van is, mindenki hozzászokott a kerékpáros turizmushoz, másrészt pedig azért, mert

 

teljesen lapos az egész, itt 60 kilométert egy nap alatt az is vidáman leteker, aki amúgy kifullad már egy kisebb emelkedőn is.

 

De miután most már át lehet ugrani Szlovákiába, Győrből egészen Pozsony belvárosáig el lehet tekerni, nagyrészt a töltésen.

 

+ Evezés. Ami a budapestieknek egy balatoni nyaraló, az a mosonmagyaróváriaknak egy ház stéggel a Szigetközben: Dunakilitin vagy Dunaszigeten vagy a környéken bárhol bele lehet ülni egy csónakba/kenuba/kajakba, és evezni akár a Mosoni-Dunán, akár a szlovák-magyar határt jelentő Öreg-Dunán, akár valamelyik holtágban, akár folyamatosan lefelé csordogálni, és közben keresni a hódvárakat, majd este vadkempigezni valahol. 

 

SZÓVAL LEHET EVEZNI. FOTÓ: SZIGETKÖZ / FACEBOOK

 

+ Látványpékség. A Szigetközből indult a lassan az egész országot meghódító Lipóti Pékség: ma Lipóton igazi látványpékséget nyitottak. Ez nem olyan, mint amikor a pult mögött kisütik a mirelit pékárut két egymás melletti sütőben, hanem egy rendes üzem, amiről felülről rá lehet látni úgy, hogy közben végig lehet kóstolni egy kávé mellett a nemrég kisült termékeket. Mindezt össze lehet kötni a lipóti termálfürdővel is: ez a tervek szerint június 13-án nyit majd.

 

+ Átugrani a szomszédba. Szlovákiában ott van Pozsony belvárosa, a dunacsúnyi víztározó, a zseniális Danubiana múzeum, a dévényi vár, kicsit messzebb pedig a Kis-Kárpátok. Ausztriában a Fertő-tó, annak strandjai (Illmitz és Podersdorf a két legjobb, mindkettőből megy komp Rustra), a rengeteg egykori Moson vármegyei település (így kéne kinéznie a falvaknak nálunk is), a jobbnál jobb burgenlandi borok Golstól Illmitzig, a halbturni/féltoronyi kastély. Habsburg-legitimista olvasóinknak pedig a még épp a magyar határ innenső oldalán fekvő Albertkázmérpusztát javaslom, ott forgatták ugyanis ezt:

 

 

3. Hol egyél és igyál?

 

Mosonmagyaróvár legjobb éttermei a MÁSik Oldal, a Lajta Garden és a Malomcafé, mindhárom a belvárosban van, közvetlenül vízpart mellett. Ha boroznál, mindegyik jó opció, na meg az egy sarokkal arrébb lévő Várkert kávézó: a borlapjuk annak ellenére is rendben van, hogy a magyar vendéglátásban megszokott módon egy boros nagyker keze nyomát érezni rajta. Ha eveznél, a Mosoni-Duna-parti Itató strandbüfé lángosa gyakorlatilag kötelező, itt a parton van több csónakház is, akiktől lehet bérelni kenut, kajakot, mentőmellényt. A Szigetközben a hotelek éttermei mellett a csárdák dominálnak: ott a dunakiliti Sári Csárda, a rajkai Tulipános Csárda vagy épp a halászi Party Csárda. 

 

4. Hol szállj meg?

 

Mosonmagyaróváron ott a Lajta Park, illetve nemrég megnyitott a termálfürdő új butikhotelje is, a Szigetközben Lipóton és Dunakilitin szintén vannak wellnesshotelek. Ahogy vízparti kempingek és kisebb, családi panziók is, csónak- és bringakölcsönzési lehetőségekkel.

 

Kedvet kaptál a hazaihoz, és olvasnál még insider tippeket belföldi úticélokról? Itt van tőlünk Eger, Miskolc és a Bükk, Kecskemét és környéke, illetve az Alpokalja!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás