Majdnem könnybe lábadt a szemem! Felvidéki magyarok a szlovák kormányfő békejobbjáról

2020.06.06. 10:58

Trianon századik évfordulóján emlékművet avattak a felvidéki Gombaszögön, mi pedig arról kérdeztük a résztvevőket: mit szólnak ahhoz, hogy Igor Matovič szlovák miniszterelnök békejobbot nyújtott a magyaroknak, és elismerte, hogy Trianon trauma a magyarok számára. Videó!

Június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján állították fel Gombaszögön a többször megrongált selmecbányai honvéd-szobor talapzatát, amelyre a felvidéki zászlót is felhúzták, a talapzatába pedig annak az 535 településnek egy-egy marék földjét szórták, ahol még magyarok élnek.

Az emlékműavatáson megjelenteket arról kérdeztük, hogy mit jelent számukra az emlékmű, hogyan értékelik, hogy Igor Matovič szlovák miniszterelnök békejobbot nyújtott a magyaroknak, és elismerte, hogy Trianon trauma a magyarok számára (a teljes beszédet a Körkép.sk-n lehet elolvasni). Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a résztvevők szerint szükség van-e önálló zászlóra a Felvidéken.

A legtöbben nagyra értékelték a miniszterelnök gesztusát: volt, akinek majdnem könnybe is lábadt a szeme ettől, más azt mondta: azért nem tart attól, hogy ettől a felvidéki magyarok majd Matovičra szavaznának.

Többen említették azt is: ideje lenne, hogy a szlovákság is közösnek vallja a két nép közös történelmét a mai Szlovákia területén.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek