+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 17:14
Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny a további elnökségi helyekért. De hogyan is fog zajlani a párt vasárnapi tisztújítása? Megkérdeztük!

Vasárnap tartja tisztújítását a Momentum, a párt elnökségi helyeire sokszoros a túljelentkezés – tudta meg az Azonnali. Jelenleg a párt elnöke Fekete-Győr András, alelnöke Donáth Anna EP-képviselőjük, míg az elnökség további tagjai Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós.

 

Ám mint a párt sajtóosztálya kérdésünkre elmondta,

 

a jövőben nem marad öt fős a párt elnöksége, az „a feladatok és a lehetőségek növekedése miatt” hét fősre fog bővülni, a helyekre pedig 34 aktív taguk pályázik.

 

A párt szerint az érdeklődés annak tudható be, hogy „a Momentum működésének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett”. Mint a párttól megtudtuk: annak érdekében, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, alapszabályt módosítottak.

 

Ugyan sokáig úgy tűnt, a tavalyi EP-választáson megerősődő és Strasbourgba/Brüsszelbe két EP-képviselőt is kijuttató Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak egyáltalán nem lesz kihívója, ám végül két – a nyilvánosság előtt nem ismert párttag, mindketten vidéki alapszervezetekből – megpályázza a vezetői posztot. Az Azonnali információi szerint egyikük lényegében brahiból teszi ezt, másikuk pedig azért, mert nem tetszett neki Fekete-Győr Antall Józsefet méltató Facebook-posztja.

 

Persze kérdés, miért váltanák le Fekete-Győrt az új jelentkezők kedvéért, mikor a Momentum a DK mellett az ellenzék meghatározó erejévé tudta kinőni magát. Hogy kik indulnak a mostani elnökkel szemben, arra azt írta a sajtóosztály: mivel

 

az elnöki pozícióba és az elnökségbe jelentkezők közül többen jelenleg nem közszereplők, nem töltenek be tisztséget, így a fair verseny miatt egyik pályázót sem szeretnék kiemelni, megnevezni.

 

„De egy ilyen sikeres időszak után a regnáló elnökség újraindulása nem meglepetés” – írták.

 

Hozzátették: a tisztújításra egy programot, önéletrajzot és motivációs levet tartalmazó pályázattal lehetett jelentkezni. „A járványhelyzet miatt a belső kampány nagyon kreatívan zajlik, live vitákkal, videós bemutatkozásokkal, a tagság széleskörű bevonásával.” Végül egyébként a párt küldöttgyűlése fog az elnökről és az elnökség tagjairól dönteni a valószínűleg többfordulós választáson.

 

Hogyan is zajlik a választás?

 

Egyébként a Momentum alapszabálya szerint az elnököt és az elnökséget két évre választja meg a párt küldöttgyűlése. Értelemszerűen egy küldött csak egy elnökjelöltre szavazhat, míg az elnökség további tagjainak megválasztásánál minden küldött annyi szavazattal rendelkezik, ahány tag megválasztására a szavazás irányul. Azt, hogy ki legyen a párt alelnöke, a párt elnöke dönti el

 

És hogy milyen jogkörökkel jár a Momentum elnökségébe bekerülni? Egy elnökségi tag önállóan képviselheti a pártot, önállóan jogosult rendelkezni a párt bankszámlája felett, akadályoztatása esetén korlátozás nélkül helyettesíti a párt elnökét, és persze el kell látnia azokat a feladatokat is, amelyekkel a párt elnöke megbízza. 

 

FOTÓ: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás