+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 17:14
Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny a további elnökségi helyekért. De hogyan is fog zajlani a párt vasárnapi tisztújítása? Megkérdeztük!

Vasárnap tartja tisztújítását a Momentum, a párt elnökségi helyeire sokszoros a túljelentkezés – tudta meg az Azonnali. Jelenleg a párt elnöke Fekete-Győr András, alelnöke Donáth Anna EP-képviselőjük, míg az elnökség további tagjai Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós.

 

Ám mint a párt sajtóosztálya kérdésünkre elmondta,

 

a jövőben nem marad öt fős a párt elnöksége, az „a feladatok és a lehetőségek növekedése miatt” hét fősre fog bővülni, a helyekre pedig 34 aktív taguk pályázik.

 

A párt szerint az érdeklődés annak tudható be, hogy „a Momentum működésének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett”. Mint a párttól megtudtuk: annak érdekében, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, alapszabályt módosítottak.

 

Ugyan sokáig úgy tűnt, a tavalyi EP-választáson megerősődő és Strasbourgba/Brüsszelbe két EP-képviselőt is kijuttató Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak egyáltalán nem lesz kihívója, ám végül két – a nyilvánosság előtt nem ismert párttag, mindketten vidéki alapszervezetekből – megpályázza a vezetői posztot. Az Azonnali információi szerint egyikük lényegében brahiból teszi ezt, másikuk pedig azért, mert nem tetszett neki Fekete-Győr Antall Józsefet méltató Facebook-posztja.

 

Persze kérdés, miért váltanák le Fekete-Győrt az új jelentkezők kedvéért, mikor a Momentum a DK mellett az ellenzék meghatározó erejévé tudta kinőni magát. Hogy kik indulnak a mostani elnökkel szemben, arra azt írta a sajtóosztály: mivel

 

az elnöki pozícióba és az elnökségbe jelentkezők közül többen jelenleg nem közszereplők, nem töltenek be tisztséget, így a fair verseny miatt egyik pályázót sem szeretnék kiemelni, megnevezni.

 

„De egy ilyen sikeres időszak után a regnáló elnökség újraindulása nem meglepetés” – írták.

 

Hozzátették: a tisztújításra egy programot, önéletrajzot és motivációs levet tartalmazó pályázattal lehetett jelentkezni. „A járványhelyzet miatt a belső kampány nagyon kreatívan zajlik, live vitákkal, videós bemutatkozásokkal, a tagság széleskörű bevonásával.” Végül egyébként a párt küldöttgyűlése fog az elnökről és az elnökség tagjairól dönteni a valószínűleg többfordulós választáson.

 

Hogyan is zajlik a választás?

 

Egyébként a Momentum alapszabálya szerint az elnököt és az elnökséget két évre választja meg a párt küldöttgyűlése. Értelemszerűen egy küldött csak egy elnökjelöltre szavazhat, míg az elnökség további tagjainak megválasztásánál minden küldött annyi szavazattal rendelkezik, ahány tag megválasztására a szavazás irányul. Azt, hogy ki legyen a párt alelnöke, a párt elnöke dönti el

 

És hogy milyen jogkörökkel jár a Momentum elnökségébe bekerülni? Egy elnökségi tag önállóan képviselheti a pártot, önállóan jogosult rendelkezni a párt bankszámlája felett, akadályoztatása esetén korlátozás nélkül helyettesíti a párt elnökét, és persze el kell látnia azokat a feladatokat is, amelyekkel a párt elnöke megbízza. 

 

FOTÓ: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás