Ketten indulnak el Fekete-Győr András ellen a Momentum elnökségéért

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.04. 17:14

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny a további elnökségi helyekért. De hogyan is fog zajlani a párt vasárnapi tisztújítása? Megkérdeztük!

Ketten indulnak el Fekete-Győr András ellen a Momentum elnökségéért

Vasárnap tartja tisztújítását a Momentum, a párt elnökségi helyeire sokszoros a túljelentkezés – tudta meg az Azonnali. Jelenleg a párt elnöke Fekete-Győr András, alelnöke Donáth Anna EP-képviselőjük, míg az elnökség további tagjai Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós.

Ám mint a párt sajtóosztálya kérdésünkre elmondta,

a jövőben nem marad öt fős a párt elnöksége, az „a feladatok és a lehetőségek növekedése miatt” hét fősre fog bővülni, a helyekre pedig 34 aktív taguk pályázik.

A párt szerint az érdeklődés annak tudható be, hogy „a Momentum működésének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, ami a tagságunk számára is egy nagyon motiváló, inspiráló közeget teremtett”. Mint a párttól megtudtuk: annak érdekében, hogy a Momentumhoz való csatlakozást lehetővé tegyék a kettős állampolgársággal nem rendelkező magyarok számára is, alapszabályt módosítottak.

Ugyan sokáig úgy tűnt, a tavalyi EP-választáson megerősődő és Strasbourgba/Brüsszelbe két EP-képviselőt is kijuttató Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak egyáltalán nem lesz kihívója, ám végül két – a nyilvánosság előtt nem ismert párttag, mindketten vidéki alapszervezetekből – megpályázza a vezetői posztot. Az Azonnali információi szerint egyikük lényegében brahiból teszi ezt, másikuk pedig azért, mert nem tetszett neki Fekete-Győr Antall Józsefet méltató Facebook-posztja.

Persze kérdés, miért váltanák le Fekete-Győrt az új jelentkezők kedvéért, mikor a Momentum a DK mellett az ellenzék meghatározó erejévé tudta kinőni magát. Hogy kik indulnak a mostani elnökkel szemben, arra azt írta a sajtóosztály: mivel

az elnöki pozícióba és az elnökségbe jelentkezők közül többen jelenleg nem közszereplők, nem töltenek be tisztséget, így a fair verseny miatt egyik pályázót sem szeretnék kiemelni, megnevezni.

„De egy ilyen sikeres időszak után a regnáló elnökség újraindulása nem meglepetés” – írták.

Hozzátették: a tisztújításra egy programot, önéletrajzot és motivációs levet tartalmazó pályázattal lehetett jelentkezni. „A járványhelyzet miatt a belső kampány nagyon kreatívan zajlik, live vitákkal, videós bemutatkozásokkal, a tagság széleskörű bevonásával.” Végül egyébként a párt küldöttgyűlése fog az elnökről és az elnökség tagjairól dönteni a valószínűleg többfordulós választáson.

Hogyan is zajlik a választás?

Egyébként a Momentum alapszabálya szerint az elnököt és az elnökséget két évre választja meg a párt küldöttgyűlése. Értelemszerűen egy küldött csak egy elnökjelöltre szavazhat, míg az elnökség további tagjainak megválasztásánál minden küldött annyi szavazattal rendelkezik, ahány tag megválasztására a szavazás irányul. Azt, hogy ki legyen a párt alelnöke, a párt elnöke dönti el

És hogy milyen jogkörökkel jár a Momentum elnökségébe bekerülni? Egy elnökségi tag önállóan képviselheti a pártot, önállóan jogosult rendelkezni a párt bankszámlája felett, akadályoztatása esetén korlátozás nélkül helyettesíti a párt elnökét, és persze el kell látnia azokat a feladatokat is, amelyekkel a párt elnöke megbízza. 

FOTÓ: Fekete-Győr András / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek