+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Vitárius Bence
2020. június 4. csütörtök, 19:00
Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára hoztunk már nektek podcastot történészekkel, feldolgoztuk a magyarok nem hivatalos himnuszát, a Nélküledet Samir Nurkić horvát harmonikaművésszel hét balkáni nép stílusában, megkérdeztünk budapesti románokat, hogy hogyan látják ők a Trianon-évfordulót, most pedig itt az ideje a nagy kibeszélésnek!

 

Mik vezettek Magyarország feldarabolásához? Mik lettek a békediktátum következményei? Mit tehetünk azért, hogy feldolgozzuk Trianont?

 

Ezekről, és még sok más kérdésről beszélget Puzsér Róbert publicista és Kardos Gábor filozófus az évfordulón, és az is kiderül, hogy mikor beszéltek utoljára a szomszédainkkal.

 

A területi és lakossági veszteségeken túl Kardos szerint

 

Trianonnál a történelmi együttélés kultúráját is elvesztettük.

 

Puzsér úgy gondolja, hogy a békediktátum okainak megismeréséhez Kossuth Lajos Cassandra-levelét kell újra elővennünk: az 1867-es kiegyezéssel a reakciós nagyhatalmakhoz csatlakoztunk, és végsősoron emiatt csatlakoztunk a vesztes oldalhoz az első világháborúhoz. A hangsúly viszont nem a vesztes oldalon van, hanem a kapitalizmus és a feudalizmus közötti választáson – mi az utóbbit választottuk, és ez megakadályozta a polgárosodás lehetőségét is.

 

Kardos ennek kapcsán kiemeli, hogy

 

a régiós nagyvárosok elcsatolásával elvesztettük a polgárságot és az ország maradéka „vízfejűvé” vált.

 

Ezen túl, amit még fontosabbnak tart, az a legitimitás elvesztése: a csonka Magyarország, ha örökösnek képzeli magát, ugyanúgy illegitim, mint a többi utódállam.

 

A történeti okok keresése mellett a beszélgető felek a jövőbe is tekintenek és javaslatokat tesznek a feldolgozásra. Mindketten egyetértenek abban, hogy ehhez elengedhetetlen az egészséges diskurzus, a „mindent vissza” elfelejtése, de Kardos Igor Matovič szlovák kormányfő szerdai beszédét is előremutató példaként hozza fel. 

 

Kérdésünkre, hogy mikor beszéltek utoljára románnal, szerbbel, horváttal vagy szlovákkal, hosszas gondolkozás után tudtak csak válaszolni, mert nem nagyon volt ilyenben részük,

 

de Kardos szerint ha velük beszélünk, mindenképpen tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy közben ne zárjuk ki őket semmilyen közös térből, az ugyanis méltatlan lenne a történelmi Magyarországhoz.

 

A területek visszaszerzésének vágya miatt Puzsér szerint elvesztettük önmagunkat, ez a Kardos által fantomfájdalomhoz hasonlított érzés pedig a békediktátum legsúlyosabb következménye.

 

Többet viszont nem árulunk el, nézzétek meg a közel egyórás Trianon-kibeszélőt!
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás