+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 3. szerda, 16:22
Két, a szlovákiai politikában jártas szakértőt kérdeztünk arról, mennyire formabontó, hogy Igor Matovič szlovák jobboldali kormányfő nemcsak a felvidéki magyar közszerplőket látta vendégül a pozsonyi várban Trianon 100. évfordulója alkalmából, de még a két nép büszke közös történetét is hangsúlyozta.

A teljes magyar sajtót bejárta a jól hangzó hír, hogy a szlovák jobboldali miniszterelnök, Igor Matovič nemcsak baráti találkozóra hívott nagyjából száz felvidéki magyar közéleti személyiséget a trianoni békeszerződés aláírásának közeledő századik évfordulójára időzítve, de még egy olyan beszédet is elmondott, ami nagyon messze áll attól a képtől, amit elsőként gondolnánk a két ország kisebbségi kérdésekkel terhes közös történelméből. Bár az esemény nem volt sajtónyilvános, mivel több újságíró is meghívást kapott (igaz, nem mindenki), közzétették a beszédet.

 

»Nyomd a maltert, Pista« – hallottam nemrég az egyik építkezésen itt nem messze, a pozsonyi várnál. Szeretném felszólítani ezért önöket, hogy nyomjuk együtt a maltert.

 

Építsük együtt Szlovákiát közösen! (...) A trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulóján a kezemet nyújtom a közös cselekvéshez közös dolgaink megoldása érdekében” – szólt többek közt a beszédben, kiemelve, hogy a magyar és a szlovák nemzet történelme tulajdonképpen közös, egyúttal a magyar közösség támogatását is kérte ahhoz, hogy megtisztítsa az országot a maffiától.

 

A pozsonyi várban elhangzott teljes beszédet magyar nyelven például ide kattintva lehet elolvasni, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy az innen szenzációsnak hangzó békejobb ígérete mögött valójában mi lehet.

 

Nagy dolog ez?

 

„Meglehetősen példa nélküli ez a beszéd, szlovák politikus ilyet még nem csinált” – mondta az Azonnalinak Tokár Géza, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, aki maga is jelen volt a rendezvényen. Tokár óva intett attól, hogy nagyon messzi következtetéseket vonjunk le a barátkozó miniszterelnöki beszédből, hiszen

 

szlovákiai hírügynökség nem is nagyon tudósított az eseményről, ami miatt egyelőre nincs is különösebben szlovák reakció.

 

Sőt: a kormányfő Facebook-oldalán sincs megemlítve az esemény.

 

 

„Nem mondanám, hogy túl volt propagálva, gyorsan is szervezték meg. Szerintem egyértelműen arra vezethető vissza ennek a rendezvénynek a léte, hogy Matovič szeretett volna valami értelmezhető gesztust tenni a szlovákiai magyar kisebbség felé, de azt is jelzi, hogy

 

a Magyar Közösség Pártjában vagy helyi magyar politikusok terén is vannak szövetségesei, ez a szövetség pedig eljutott arra a szintre, hogy kvázi Matovič tesz nekik szívességeket.”

 

Nagyjából hasonlót lát Kovács Balázs felvidéki magyar publicista is a beszéd mögött: „Itt nem is annyira a meghívottakat akarta lenyűgözni, hanem a választóit, hiszen a legutóbbi választáson a szavazói 10 százaléka magyar volt, és kalkulál feltehetőleg azzal, hogy ha a magyar pártok ilyen állapotban maradnak, akkor ez többre emelhető” – mondta Kovács, aki szerint a szimbolikus gesztusnak egészen gyakorlatias háttere is lehet.

 

„Az esemény szervezője a korábbi MKP-elnök Berényi József volt, aki a folyosói pletykák szerint a következő kisebbségi kormánybiztos lesz. Akár mozgástere is lehet a következő időszakban. Eddig ez a pozíció villámhárítóként szolgált a nemzeti kisebbségek és a kormány között.”

 

És valóban: Berényi József a rendezvényt követően interjút is adott a Körképnek, amelyben megemlítette azt is, hogy az MKP-sok átadtak egy memorandumot a miniszterelnöknek. „Ezzel kapcsolatban kicsit fura helyzet állt elő. Mert amikor Őry Péter a kötetlen beszélgetés alkalmából ezt átnyújtotta a miniszterelnöknek, akkor ő ahelyett, hogy belepillantott volna a dokumentumba, odaadta nekem azzal a mondattal, hogy nézd meg, mi van benne és mondd el. Gyakorlatilag az MKP ügyvivő testülete a szlovák miniszterelnökön keresztül eljuttatott egy memorandumot az MKP volt elnökének.” Mint az interjúból kiderül: ez a memorandum azóta is nála (mármint Berényinél) van, és bár beszélt azóta Matovičcsal, nem ez volt a téma.

 

De mennyire formabontó ez a beszéd a közös múltról?

 

Magyar szempontból az, szlovákból viszont nem különösebben, mondja Kovács Balázs: „Az a szemlélet, ami a történelmi Magyarországot nem valamiféle kisiklásként tekinti a független Szlovákiáért folytatott ezeréves küzdelemben, nem új. 2003-ban egy kereszténydemokrata szlovák politikus, Pavol Hrušovský parlamenti házelnökként mondott egy beszédet, amit újrahasznosított most Igor Matovič. Talán még mondatokat is átemelt egy az egyben. Úgyhogy ezt már hallottuk húsz éve, és ezek a mondatok akkor sem akadályozták meg abban, hogy a magyarok alkotmányos egyenlőségéről negatívan nyilatkozzon, és nem lett polgáribb szellemű az alkotmány sem.”

 

A nyelvoktatás fontos lehet

 

Felvetődik a kérdés, hogy akkor azon kívül, hogy a mérsékelt jobboldali politikus Matovič megveregettette a saját vállát a felvidéki magyar elittel, volt-e bármi használható a beszédben. Kovács Balázs szerint ha volt is ilyen, az a nyelvoktatásról szóló gondolat volt.

 

Személyes találkozásaim Dél-Szlovákiában egy kicsit azt mutatják, hogy komoly problémáink vannak a szlovák nyelv oktatásával a magyar iskolákban. Én mint miniszterelnök nem szeretném, hogy a fiatalok az államnyelv elégtelen ismerete miatt elhagyják Szlovákiát. Őszintén mondom, hogy nem szeretném, hogy Szlovákia elveszítse így a fiatal állampolgárait. Az oktatási minisztériummal együttműködve, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetséggel karöltve találjuk meg, kérem, a megoldást erre a nagyon fontos kérdésre is” – állt a beszédben. 

 

Kovács szerint ez azért fontos, mert tényleg nem hatékony a szlovákiai nyelvoktatás, ami sok esetben a magyar területről való elvonulást jelenti, valamint azt, hogy a szülők inkább szlovák nyelvű intézménybe iratják a gyerekeiket. „Ez a probléma megjelent a beszédben, de garanciát nem vállalt semmire” – mondta.

 

Igor Matovič lenne a magyarbarát politikus?

 

A publicista azért felhívta rá a figyelmet, hogy bármilyen nagy dolognak tűnik Magyarországról ez a barátkozás, Matovič politikai múltja nem feltétlenül ide mutat: „A miniszterelnök magyarokkal folytatott viszonya képlékeny. A 2010-es évek elején még nemzeti vonalon akarta lekörözni Robert Ficót, például az egyik leghangosabb támogatója volt a kettős állampolgárságot tiltó törvénynek. A fordulás látványos volt az évek során, de most,

 

amit Matovič megfogalmazott, az a szlovák polgári intellektuális mainstream, itt az a nagy dolog, hogy ezt Trianon napjára időzítette.”

 

De ki is a szlovák miniszterelnök? Olvasd el Illés Gergő cikkét a szlovák politika Vologyimir Zelenszkijbe öltött Puzsér Róbertjéről!

 

FOTÓ: Igor Matovič / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás