+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Bukovics Martin
2020. június 3. szerda, 18:00
Itt az Azonnali Trianon-évfordulós ajándéka a magyar nemzetnek: a híres horvát harmonikás, Samir Nurkić a felkérésünkre elzenélte Magyarország nem hivatalos himnuszát hét balkáni nép stílusában!

Samir Nurkićot a horvát közvélemény 2018-ben ismerte és szerette meg: a boszniai származású, de már Zágrábban született harmonikás a Supertalent horvát tehetségkutató show-ban lépett fel – és ha nem is ő lett végül a győztes, azonnal ismertté lett az egész egykori Jugoszlávia területén. Az egyik védjegye lett,

 

ahogy egy-egy dalt a balkáni népek különféle stílusaiban eljátszik – ezt tette most az Azonnali felkérésére a magyar Nélküleddel is.

 

Kisgyerek kora óta játszik tangóharmonikán. Ahogy a zágrábi Jutarnji Listnek nyilatkozta: hamarabb tudott harmonikázni, mint írni vagy olvasni. Az áttörést a 2018-as Supertalent hozta el neki, előtte inkább csak kisebb fellépései voltak – az Azonnalinak elmondta: Magyarországon is járt többször 2018 előtt játszani. Samir Nurkić boszniai származásával magyarázza, hogy „elég érzelem és sevdah (bosnyák népdal – a szerk.) van bennem”, amint egy boszniai újságnak nyilatkozta, amely már a Samir név alapján eleve azt gondolta, hogy a zenész esetle Boszniában született volna.

 

Az Azonnali megkeresésére, hogy a balkáni népek stílusában játssza el az Ismerős Arcoktól a Nélküledet, rögtön igent mondott, bár nem volt könnyű megtanulnia, hogyan kell a dal címét kiejtenie (elvégre a délszláv nyelvekben nincs ü hang).

 

Amit egyedül furcsállt, az az, hogy egy nemzeti érzelmű dalnak miért Nélküled a címe: „nálunk biztos úgy hívnák, hogy Veled vagy Együtt”.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás