Az Azonnali és Samir Nurkić bemutatja: itt a Nélküled balkáni feldolgozása!

2020.06.03. 18:00

Itt az Azonnali Trianon-évfordulós ajándéka a magyar nemzetnek: a híres horvát harmonikás, Samir Nurkić a felkérésünkre elzenélte Magyarország nem hivatalos himnuszát hét balkáni nép stílusában!

Samir Nurkićot a horvát közvélemény 2018-ben ismerte és szerette meg: a boszniai származású, de már Zágrábban született harmonikás a Supertalent horvát tehetségkutató show-ban lépett fel – és ha nem is ő lett végül a győztes, azonnal ismertté lett az egész egykori Jugoszlávia területén. Az egyik védjegye lett,

ahogy egy-egy dalt a balkáni népek különféle stílusaiban eljátszik – ezt tette most az Azonnali felkérésére a magyar Nélküleddel is.

Kisgyerek kora óta játszik tangóharmonikán. Ahogy a zágrábi Jutarnji Listnek nyilatkozta: hamarabb tudott harmonikázni, mint írni vagy olvasni. Az áttörést a 2018-as Supertalent hozta el neki, előtte inkább csak kisebb fellépései voltak – az Azonnalinak elmondta: Magyarországon is járt többször 2018 előtt játszani. Samir Nurkić boszniai származásával magyarázza, hogy „elég érzelem és sevdah (bosnyák népdal – a szerk.) van bennem”, amint egy boszniai újságnak nyilatkozta, amely már a Samir név alapján eleve azt gondolta, hogy a zenész esetle Boszniában született volna.

Az Azonnali megkeresésére, hogy a balkáni népek stílusában játssza el az Ismerős Arcoktól a Nélküledet, rögtön igent mondott, bár nem volt könnyű megtanulnia, hogyan kell a dal címét kiejtenie (elvégre a délszláv nyelvekben nincs ü hang).

Amit egyedül furcsállt, az az, hogy egy nemzeti érzelmű dalnak miért Nélküled a címe: „nálunk biztos úgy hívnák, hogy Veled vagy Együtt”.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek