+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Bukovics Martin
2020. június 3. szerda, 18:00
Itt az Azonnali Trianon-évfordulós ajándéka a magyar nemzetnek: a híres horvát harmonikás, Samir Nurkić a felkérésünkre elzenélte Magyarország nem hivatalos himnuszát hét balkáni nép stílusában!

Samir Nurkićot a horvát közvélemény 2018-ben ismerte és szerette meg: a boszniai származású, de már Zágrábban született harmonikás a Supertalent horvát tehetségkutató show-ban lépett fel – és ha nem is ő lett végül a győztes, azonnal ismertté lett az egész egykori Jugoszlávia területén. Az egyik védjegye lett,

 

ahogy egy-egy dalt a balkáni népek különféle stílusaiban eljátszik – ezt tette most az Azonnali felkérésére a magyar Nélküleddel is.

 

Kisgyerek kora óta játszik tangóharmonikán. Ahogy a zágrábi Jutarnji Listnek nyilatkozta: hamarabb tudott harmonikázni, mint írni vagy olvasni. Az áttörést a 2018-as Supertalent hozta el neki, előtte inkább csak kisebb fellépései voltak – az Azonnalinak elmondta: Magyarországon is járt többször 2018 előtt játszani. Samir Nurkić boszniai származásával magyarázza, hogy „elég érzelem és sevdah (bosnyák népdal – a szerk.) van bennem”, amint egy boszniai újságnak nyilatkozta, amely már a Samir név alapján eleve azt gondolta, hogy a zenész esetle Boszniában született volna.

 

Az Azonnali megkeresésére, hogy a balkáni népek stílusában játssza el az Ismerős Arcoktól a Nélküledet, rögtön igent mondott, bár nem volt könnyű megtanulnia, hogyan kell a dal címét kiejtenie (elvégre a délszláv nyelvekben nincs ü hang).

 

Amit egyedül furcsállt, az az, hogy egy nemzeti érzelmű dalnak miért Nélküled a címe: „nálunk biztos úgy hívnák, hogy Veled vagy Együtt”.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás