+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Csathó Ábel
2020. június 3. szerda, 11:55
Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A cigányok nem bűnözők, a szurkolók nem nácik – írja Schiffer András vasárnapi véleménycikkében az Azonnalin. De vajon mit mondjunk azokra, akik az Országos Roma Önkormányzat előtt találkoztak, hogy ott megmagyarázzák, hogyan is kell helyesen érteni a cigánybűnözés kifejezést – hogy tudniillik tökmindegy, hogy cigány-e az elkövető (nem az), akkor is cigánybűnözésről van szó?

 

Mit mondjunk akkor, amikor a tömeg kellős közepén felhangzik a stadionokból jól ismert rigmus?

 

„Sallalalla-lallalalla-laaalala
Sallalalla-lallalalla-laaalala
Cigánybűnözés, cigánybűnözés,
Igenis van cigánybűnözés!”

 

Persze egészen biztos, hogy voltak a tömegben nem kevesen, akik ezekkel a gondolatokkal a legkevésbé sem tudtak azonosulni, akik valóban csak megemlékezni szerettek volna a két fiatal tragikus haláláról. De bizony olyanok is voltak, szintén nem kevesen, akik azért mentek oda, mert gyűlölik a cigányokat, és meglátták a helyzetben a lehetőséget, hogy ennek végre ne csak a faluszélen, esetleg egy stadion lelátóján, hanem egyenesen a főváros szívében adhatnak hangot, senkitől sem zavartatva. Ők nácik voltak, legalábbis náciként viselkedtek.

 

Ez egyébként nem tragédia, attól még, hogy valaki náci gondolkodású, adott esetben náci identitású, lehet hasznos tagja a társadalomnak, és egyébként is, egy egészséges társadalomnak megvannak a maga szélsőségesei, már csak a normál eloszlás görbéjéből is következik valami ilyesmi. És ezekkel

 

a szélsőségesekkel lehet, sőt kell is párbeszédet is folytatni, meg kell hallgatni, és valóban meghallani a problémáikat, esetleges tévedéseikre pedig rámutatni.

 

Szociológusként erősen hiszen abban, hogy senki nem születik náciként, szélsőséges reakcióik inkább valós problémákra adott nem túl árnyalt válaszok. Ha pedig nem születtek náciként, rá lehet mutatni az esetleges logikai bukfencekre az érvelésükben, megismerhetnek új szempontokat, akár változhatnak is. Előfordulhat, hogy valaki egy időben vall náci nézeteket, később pedig nem vall náci nézeteket. Ez pedig fejlődés – mert azért azt szögezzük le, náci nézeteket vallani rossz.

 

Az viszont nem fordulhat elő, hogy valaki, aki cigányként született, később ne legyen cigány.

 

Az etnikumot nem választjuk, ahogy nézeteinket, nem szakadhatunk ki belőle, nem léphetünk tovább – legfeljebb letagadhatjuk. A szurkolók talán nem nácik, de ezen a megemlékezésen náciként nyilvánultak meg, nem is kevesen közülük. Reméljük, legközelebb nem így fognak. Akkor majd nem mondjuk rájuk, hogy náciként viselkedtek. Ha pedig valaki úgy érzi a szurkolók közül, nem tud azonosulni ezzel a csoporttal, választhat úgy, hogy nem jár ki meccsekre, esetleg egy másik szektort választ.

 

Ha cigánybűnözőzünk, akkor azonban valami olyasmiről beszélünk, ami soha, semmilyen körülmények között nem levetkőzhető. Éppúgy vonatkozik a 80 éves aggastyánra, mint az újszülött csecsemőre. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a munkaadóknak: ha lehet, inkább ne vegyél fel cigányt, biztos, ami biztos. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a főbérlőknek és a tulajoknak: inkább fehéreknek adjátok a lakást, sosem lehet tudni. Ha cigánybűnözőzünk, azt üzenjük a rendőrnek: ha barna a bőre, valószínűleg ő a bűnös. Ha cigánybűnözőzünk, minden egyes személynek, aki cigányként születik, megnehezítjük az életét.

 

Értem tehát Schiffer András álláspontját a kollektív bűnösség elvének helytelenségéről, és egyet is értek vele. De

 

összemosni a náciként viselkedő szurkolócsoportok lenácizását és a cigánybűnözés emlegetését, véleményem szerint éppoly hibás érvelés.

 

A szerző szociológus, közgazdászhallgató, és Schiffer András A szurkolók nem nácik, cigányok nem bűnözők című cikkére reagált. Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

Az UNICEF nőnapon közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori házasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti gyakorlatilag semmissé.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás