+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. június 3. szerda, 20:00
A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből, pedig közben már az a műfaj is meghalt, amit épp az Airplane! teremtett meg. Érdekességekkel ünneplünk.

Negyven éves lett minden idők talán legjobb vígjátéka, az Airplane!. A film nem csak a mai napig idézhető, egyáltalán nem elavult vígjáték egy egész stílust teremtett, aminek a nagyszerűségén az sem tud rontani, hogy azóta ez a stílus nagyjából meg is halt.

 

Ebben a filmben vált a világ legviccesebb tekintetű emberévé a Csupasz Pisztolyokban aztán ezt a színvonalat többször is megismétlő Leslie Nielsen. Itt kaptak először lehetőséget a Zucker-testvérek forgatókönyvet írni, és itt váltak az akkoriban nagyon népszerű repülőgép-katasztrófafilmek először nevetség tárgyává. 

 

Az Airplane! így már negyven éve számít a szokszor tökéletesen öncélú poénok gyűjteményének, ahol a történet inkább csak azért létezik, hogy legyen mire felfűzni a folyamatosan és gyorsan érkező gegeket.

 

Mivel ez már csak egy ilyen ünnep, leírunk pár nem mindenki által ismert funfactet az Airplane-ről!

 

+ Az alapötlet valójában már létezett, az 1957-es Zero Hour! című tévéfilmből származik, aminek a jogait is megvették.

 

+ Viszont a Zero Hour! nem komédia volt, tehát tényleg csak az alapsztorit vették meg: így történhet az, hogy Thus Hailey úgy van feltüntetve íróként az Airplane!-ben, hogy a film másfél óráig nevetteti ki az egész történetét.

 

+ Egészen a Szellemirtók 1984-es érkezéséig ez volt minden idők legtöbb pénzt hozó komédiája, a 3,5 millió dolláros költségvetésből 158 millió dollár jött vissza.

 

 

+ A már említett „csöveses” rész szövegét a két fekete színész írta, és eredetileg az akkoriban nagyot futó Shaftet idézték meg vele. A valóságban nem így beszéltek. A szöveg angolul érdekesebb, hiszen azt a fajta jive-nak hívott fekete akcentust hozza, amiről 2010-ben az amerikai drogelhárítás képzést kezdett el tartani azért, hogy lehallgatásokkor értsék a nyomozók, miről van szó a telefonban.

 

+ Az Universal stúdiót egy kicsit zavarta, hogy a rivális Paramountnál egy, az ő addigra már négy Airportjukhoz (az 1970-es években nagyon mentek a repülős katasztrófafilmek) hasonló darab fog pörögni, ezért amikor megtudták, hogy az ő filmjükben is feltűnő Helen Reddy is feltűnne a paródiában, akkora pert helyeztek kilátásba, hogy a színésznő visszalépett.

 

+ A Murdock kapitányt alakító Peter Graves azt mondta a forgatókönyvre, hogy „ízetlen szemét”. Egyedül a pedofilos vicceket találta jónak.

 

 

+ Eredetileg 115 percesre vágták, ebből lett 85. A kivágott jelenetek nagyrészét szerencsére meg lehet már nézni könnyen, és meglepő módon azok is méltók a végső verzióhoz.

 

+ Leslie Nielsent azért vették fel egyáltalán a stábba, mert akartak egy igazi komoly színészt, aki rendes filmeken edződött. Arra senki nem számított, hogy ezzel megteremtik a vígjátékok királyát, aki egyébként fingógépet is árulni kezdett.

 

+ 1980 óta egyetlen repülőtársaság vállalta be a film repülőjáratokon való sugárzását, az Aeromexico.

 

 

+ Ted Striker pilótát alakít a filmben, de azt kevesen tudják, hogy az őt alakító Robert Hays szintén rendelkezik pilóta képzettséggel.

 

+ Az Airplane-ből készült egy második rész is 1982-ben, viszont ez nemcsak a három rendezőt és Leslie Nielsent nem vonultatta fel, de ők azóta is hangoztatják, hogy még csak nem is látták. A szörnyű film helyett dolgoztak a Nagyon különleges ügyosztály-sorozaton, a Csupasz pisztoly-trilógián, de a Nagy durranások is ennek a társaságnak hála születtek meg.

 

Szóval jó szórakozást estére!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás