+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Hutter Marianna
2020. június 2. kedd, 08:58
Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.
Erdélyi magyar szélsőségesekre vonatkozó információkat tartalmaznak a román titkosszolgálat (SRI) jelentései, ezért nem akarja őket a parlamentben a román szociáldemokrata PSD elfogadni, így megakadályozva az információk nyilvánosságra kerülését 

 

– erről beszélt Lucian Viziteu, a liberális USR-nek – vagyis a Momentum romániai testvérpártjának – egy politikusa a román sajtónak nyilatkozva a Transindex összefoglalója szerint. 

 

Viziteu, aki a román titkosszolgálatot (SRI) ellenőrző parlamenti bizottság tagja, arról is nyilatkozott: az elmúlt években a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), melyek tavaly őszig együtt kormányoztak, számos engedményt tettek az RMDSZ-nek, hogy parlamenti támogatottságukat biztosítsák. Emiatt az USR-s Viziteu szerint néha magát az alkotmányt sértő kezdeményezéseket is támogattak, hogy megmaradjon a jó viszony az RMDSZ-szel: például nem fogadtak el 2015 és 2018 között a SRI által készített jelentéseket, nehogy nyilvánosságra kerüljenek, pedig azt törvény írja elő. Példaként többek között azt említette: már a SRI egy 2014-es jelentése szerint is arra „figyelmeztet”, történhetnek erőszakos megnyilvánulások etnikai szélsőségességek miatt Erdélyben.

 

Sőt, azt is hozzátette Viziteu: a magyar szélsőségesek a „székely” elképzelést használják az autonomista törekvések népszerűsítésére.

 

Viziteu szerint egyébként a „revizionista politikáknak”, amelyeket állítása szerint részben külföldről buzdítottak, és néhány RMDSZ-es politikus is közvetlenül vagy közvetve támogatta őket, mindig az volt a szerepe, hogy a csődös politikájukat elleplezze, ahogy azt a tényt is, hogy valójában soha nem vettek részt a magyarok lakta területek fejlesztésében. „Az ilyen típusú diskurzusnak pedig a legnagyobb áldozatai éppen a romániai magyarok” – mondta.

 

Eleve újra előkerült a magyarellenesség a románoknál

 

Viziteu szavait érdemes annak fényében értelmezni, hogy a magyar kártyát nemrég egyébként éppen az egyébként erdélyi szász Klaus Johannis román elnök vette elő, aki a jobboldali PNL (Nemzeti Liberális Párt) színeiben politizál. Ugyanis a román parlament egyik házán annak passzivitása miatt az alkotmány rendelkezései értelmében automatikusan átment a székelyföldi autonómiastatútum, ám mint az Azonnali írt róla, nem az történt, hogy azt megszavazták volna, hanem valójában ehhez mindössze annyi kellett, hogy 45 napig ne tárgyaljanak róla. Ám ez Johannis elnököt nem akadályozta meg abban, hogy úgy értelmezze a történteket: „a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak!”

 

Az erről szóló videójában az elnök még magyarul is odaköszönt a PSD-nek, és azt is kérdezte tőlük: „vajon Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?”

 

Na de mit szól a Momentum Viziteu kijelentéséhez?

 

A testvérpárt USR mellett a Momentum elnöke, Fekete-Győr András több alkalommal is kiállt, sőt, tavaly még kampányolt is elnökjelöltjüknek, Dan Barnának, a romániai elnökválasztáson az RMDSZ-es Kelemen Hunor ellenében. Így adja magát a kérdés, mit szólnak az USR-s Viziteu kijelentéseihez, ugyanis a Momentum már akkor is kiakadt román testvérpártjára, mikor azok képviselője az illetékes parlamenti bizottságban leszavazta, hogy a román hírszerzés vezetője beszámolhasson arról, miféle információk alapján kezdett el Johannis Erdély eladásáról nyilatkozgatni.

 

Ennek fényében pedig különösen ellentmondásos, hogy most pont az USR képviselője reklamálja a nyilvánosság kizárását.

 

A téma már csak arra tekintettel is érzékeny, hogy ezen a héten csütörtökön lesz a századik évfordulója a trianoni békediktátum elfogadásának.

 

Az Azonnali az alábbi kérdéseket küldte a Momentumnak:

 

1. Korábban annak kapcsán, hogy az USR leszavazta a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottságban annak nyilvánosságra hozását, hogy Klaus Johannis mi alapján beszélt Erdély eladásáról,  azt nyilatkozták nekünk, hogy dolgoznak azon, hogy az USR vezetőségével tárgyaljanak a hozzáállásukról. Végül sor került ezekre a tárgyalásokra az USR-vel? Ha igen, pontosan kikkel beszéltek, és mi lett ezeknek a beszélgetéseknek az eredménye?

 

2. Lucian Viziteu mostani nyilatkozatára azután került sor, hogy a Momentum egyeztetett az USR-vel?

 

3. Vállalható-e még a Momentum számára az USR mint szövetséges párt? Ha nem, megszakítják velük a kapcsolatokat?

 

4. Ha fenntartják az USR-vel a szövetségi kapcsolatot, azt mi indokolja ilyen kijelentések után?

 

5. Fogják-e keresni az RMDSZ-szel a lehetőséget egy esetleges szövetségi kapcsolat kialakítására?

 

6. Terveznek-e lépéseket tenni az EP-beli ALDE pártcsaládon belül az USR ellenében? Fogják-e kezdeményezni a USR pártcsaládbeli tagságának felfüggesztését? Ha igen, konkrétan kiknek a támogatására számítanak ez ügyben? Ha nem, miért nem?

 

A Momentum a válaszát néhány mondatban tudta le jórészt pár általánossággal. A sajtóosztály válasza szerint Lucian Viziteu nyilatkozatáról nekik előzetesen nem volt tudomásuk, „annak tartalmáról Viziteu képviselőt kell kérdezni”. „A legutóbbi szavazást követően abban állapodtunk meg az USR-vel, hogy hosszabb, elnöki szintű egyeztetést folytatunk a nyár folyamán.

 

Az USR-vel való kapcsolatunkról is ezután és ennek függvényében döntünk, a pártcsaládon belüli lépésekre pedig végső eszközként tekintünk” 

 

– írták hozzátéve, minden Magyarországot és a magyarságot kollektíven megbélyegző állítást elítélnek. Az RMDSZ-szel való esetleges szövetségkeresésről szóló kérdésünkre általánosságban annyit írtak: a Momentum a külhoni magyarság képviselete érdekében minden politikai szervezettel való együttműködésre nyitott.

 

FOTÓ: USR-PLUS Szövetség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás