A környezete sokszor jobban hisz Orbánban, mint Orbán maga

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.02. 07:07

Miért ír egy francia újságíró könyvet Orbán Viktorról? Mennyire érdekes onnan nézve Magyarország miniszterelnöke? Mennyire hiszi el Orbán Viktor környezete, amit Orbán Viktor mond? És persze a legfőbb kérdés: akkor most diktátor-e Orbán? Interjú az Orbán Viktor fejében című könyv szerzőjével, Amélie Poinssot-val!

A környezete sokszor jobban hisz Orbánban, mint Orbán maga

Magyarország hagyományosan érdeklődik az iránt, mit gondol a külföld: ha a Rubik-kocka szóbakerül, azonnal megérkezünk kommentelni, és bármikor büszkeség, ha valaki tudja, ki az a Puskás Ferenc. Épp ezért érdekes, hogy a francia Mediapart újságírója, Amélie Poinssot 160 oldalas könyvet írt Orbán Viktorról.

Az Orbán Viktor fejében idén nyártól ráadásul magyarul is olvasható a Magyarországról sok ismert, és Orbánnal kapcsolatban gyakran előkerülő megszólaló (Debreczeni József, Kéri László, stb.) mellett aktív fideszesekkel (többek közt Kovács Zoltánnal), akik közül többet nem nevez meg Poinssot. Az Orbán Viktor fejében nem is a történet újdonsága miatt érdekes, hiszen aki foglalkozik magyar politikával, az nagyjából fel tudja mondani a miniszterelnök karrierjének fontosabb állomásait, hanem inkább az a nézőpont, hogy jelenségképp milyen izgalmas téma ez külföldről. Többek közt erről beszéltünk a könyv szerzőjével.

+ + +

Van bármiféle kapcsolódása Magyarországhoz?

Újságíróként évek óta foglalkozom Magyarországgal és Közép-Európával. Lengyelországban élek, úgyhogy természetes volt, hogy figyelek Orbán Viktorra és Magyarországra, több cikket is írtam a témában. Munkaszinten kapcsolódok tehát Magyarországhoz, de nincsenek családtagjaim ott.

Magyarországon állandó vita Orbán fontossága Európában. Francia szemmel nézve fontos embernek tűnik ott, és az egész nyugaton?

Igen, sokat beszélünk Orbánról. Sőt, többet beszélünk róla, mint Jarosław Kaczyńskiról, pedig Lengyelország méretben és gazdaságilag is nagyobb, mint Magyarország.

De Párizsban és Brüsszelben is magától értetődő, hogy ha európai politikáról van szó, Orbán központi figura.

Persze a francia embereket elsősorban a saját országuk érdekli, nem mondanám, hogy akkora érdeklődés van a nemzetközi politika iránt. De Franciaország után ott a fókusz Orbánon is.

Ön szerint miért? Kell egy szükséges ellenség, vagy simán csak érdekes?

Orbán nagyon régóta van hatalmon. Az egész kontinensen gyakran váltogatják egymást politikusok, egyedül Angela Merkel és Orbán Viktor a kivételek. Kicsit félnek is a franciák Orbántól, illetve attól, hogy elterjed a gondolkodásmódja.

A nagy előretörés az ismertségében 2015 volt, amikor Orbánról szóltak a hírek a menekültválság miatt. Szerintem az nem is menekültválság volt, hanem szolidaritási válság. Akkor Orbán volt az egyetlen, aki már az elejétől kijelentette, hogy nem fogad be egy menekültet sem, miközben Olaszországnak és Görögországnak óriási gondjai voltak.

Akkor egészen világosan kiderült, hogy ő nem akar másoknak segíteni, ez pedig Franciaországban sokakat sokkolt.

Jogos a franciák félelme tőle?

Neki konkrétan nincs több hatalma, mint akár Emmanuel Macronnak. A gondolatai hatásától fél sok francia értelmiségi. Sokszor ismétli ugyanazokat a dolgokat, soha nem is fárad bele, és a végére valahogy elterjeszti őket.

Sok francia nem érti, hogy az az ország, ahonnan ilyen sokan emigráltak a kommunizmus miatt, hogy lehet, hogy képtelen befogadni pár menekültet, akik a háború elől menekülnek. Amit képvisel, az Franciaországban a szélsőjobbot jelenti, mint itt a Nemzeti Tömörülés. Emiatt sokan nem értik azt sem, miért tartozik Orbán még mindig a mainstream jobboldalhoz.

De hát az állás szerint Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés is könnyen hatalomra juthat Franciaországban.

Szerintem erre nincs esély. Franciaországban nagyon máshogy szavaztunk helyi szinten,  mint ahogy elnököt választunk. Tényleg jön fel Le Pen pártja, de még hosszú utat kéne bejárniuk ahhoz, hogy elnököt adjanak. A dolgok mostani állása szerint el se tudom képzelni, hogy eljutnak oda.

Viszont az Európai Parlamentben tényleg próbálnak közösködni a Fidesszel, és Budapesten is jártak tőlük emberek. Hasonló elveket vallanak, de más stratégiával. A Nemzeti Front radikálisabb volt, és próbálnak normalizálódni a nyilvánosság előtt (ezért változtatták meg a nevet Nemzeti Tömörülésre – a szerk.). Ez persze csak stratégia, hiszen ugyanazokról az emberekről van szó. A Fidesz pont az ellentéte, hiszen ők konzervatív pártként indultak, és a 2010-es hatalomra jutásuk óta radikalizálódnak.

Visszatérve a könyvre: hosszú portré Orbán Viktorról úgy, hogy Orbán Viktor nem szólal meg benne. Megpróbálta azért elérni?

Igen, többször is kértem interjút. Nem akart, de talán ha több időm lett volna, adott volna. A könyvem megjelenése után beszélt Bernard-Henry Lévyvel, de ezt leszámítva nagyon régóta nem beszélt francia újságíróval.

Ritkán beszél külföldi médiával, de ha igen, akkor is inkább a németekkel, illetve amikor közel volt Matteo Salvinihez, akkor az olaszokkal is kommunikált. Szóval biztos nem segített a helyzetemen, hogy francia vagyok.

De nem volt nehéz elérni régi tanácsadóit és barátait, úgyhogy szerintem egész mélyre jutottam a környezetében.

Melyik Fidesz-politikus volt a legkészségesebb?

Szerintem mindenki segítőkész volt.

Azt nem mondanám, hogy pozitív képet fest a magyar miniszterelnökről. Problémának tartja, vagy a probléma egy tünetének?

Nem mondanám problémának biztosan, csak meg akartam érteni a fejlődését. Nem akarok ítélkezni senki felett, ez a könyv sem a magyar társadalomról szól, csak egy politikai karrierről.

Történész is vagyok, és a kelet-európai változásokra specializálódtam, úgyhogy számomra külön érdekes volt, hogy egy kommunizmust is megélt fiatal srác hogyan változik political animallé.

Tehát történelmileg is érdekes, egy politikai vezetőt sem tudok még mondani, aki ekkorát változott.

És hogyan jellemezné?

Olyan emberként, aki képes elkapni dolgokat, és tudja, hogy kell a híreket és az emberek félelmét arra használni, hogy hatalomban tartsák őt. Okosan használja fel a körülményeket.

Mi volt a legnagyobb meglepetés Orbánról?

Meglepően könnyen találkozhattam az őt körülvevő emberekkel, mert nagyon szerették volna elmagyarázni a nézeteiket.

Ezek a nézetek Orbán környezetében mindig őszinték? Hisznek abban, hogy Magyarországon tényleg minden tökéletes most szinte, és Orbán Viktornak minden szava stimmel?

Sokuk szerintem jobban hisznek benne, mint maga Orbán Viktor.

Szerintem Orbán sem hihet el mindent abból, amit mond, de sokan tényleg azt hiszik, hogy Soros György van a menekülválsg mögött. De szerintem sokan csak a karrier miatt álltak be, hiszen Magyarországon nincs túl sok lehetőség a Fideszen kívül karriert építeni.

Ez kicsit változott a 2019-es önkormányzati választásokkal persze.

Soros György mindenért felelőssé tétele nem csak magyar jelenség azért. Lehet a hasonló fake newsok ellen valamit tenni például újságíróként?

Én kivételezett helyzetben vagyok, mert a Mediapart jelenleg növekszik, és egyre több előfizetőnk van. Szerintem az olvasók most is keresik a minőségi információt, ezekhez nyomozni kell. Nálunk fontos a hitelesség, és szerintem van erre igény, hiszen már most több, mint 160 ezer előfizetőnk van, ők minden hónapban pénzt adnak az internetes tartalomért. De persze nem mi vagyunk a többség, és sokan elhisznek mindent sajnos.

De szerintem ehhez hasonló könyveket kell írni, nem csak a híreket kell feldolgozni gyorsan, mert az utóbbi nem segít megérteni a világot.

Közelebb jutott Orbán Viktorhoz a könyvvel összességében?

Szerintem igen. Nem lepődtem meg a koronavírus-járványra adott reakcióján sem, szinte kiszámítható lett.

Ha kiszámítható, mit tippelne: milyen jövő vár Orbán Viktorra?

Nehéz elképzelni, de az biztos, hogy még a legkevésbé sem zárult le a politikai karrierje. A viszonylagos visszaesés ősszel még nem az ő végét jelenti, de persze nem akarok jósolni. Ha az ellenzék kormányt akar váltani, akkor kell találniuk valakit, aki egyesíteni tudja őket egy ernyő alá, ez pedig nem könnyű.

Ráadásul Orbán Viktor még fiatal is ahhoz képest, hogy hol tart, úgyhogy jó pár év van előtte.

Állandó vita itthon, hogy diktátor-e Orbán Viktor már. Ön mit gondol?

Szerintem nem diktátor. A hibrid rezsim jó kifejezés a rendszerére: nem tökéletes demokrácia van alatta, de hasonlít rá. Azért bizonyos dolgoknak most is meg kell felelni, például most fel kellett számolni külső nyomásra a tranzitzónákat, de azt is mutatja, hogy nincs minden rendben.

KIEMELT KÉP: Noran Libro

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek