Lazítanak a világ legnagyobb kijárási korlátozásán

Szerző: Galavits Patrik
2020.05.31. 11:12

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Lazítanak a világ legnagyobb kijárási korlátozásán

Június elejétől Indiában jelentősen enyhülnek a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt kijárási korlátozások – a különösen nagy veszélyesnek ítélt területeken azonban még a hónap végéig érvényben lesznek az intézkedések az indiai hatóságok tájékoztatása szerint.

A Narendra Modi miniszterelnök által vezetett indiai kormány

az éttermeknek és a boltosoknak is engedik a nyitást június 8-ától, mellettük pedig a vallási helyek is fogadhatják a hívőket.
 

Érvényben maradnak azonban a távolságtartási szabályok és a nyitva tartási időket is korlátozzák. Júliusig az egyetemek és a közoktatás újraindításáról is döntés születik.

Egyúttal a kormány arra kérte a tartományokat, határozzák meg, területükön mely városokra és régiókra ne vonatkozzon az enyhítés. Az egyelőre biztos, hogy sportesemények megrendezését továbbra sem engedik, ahogy a nemzetközi repülőutakra, a tömegközlekedésre, mozikra, uszodákra, kocsmákra és nagyobb létszámú vallási eseményekre sem vonatkozik az enyhítés.

Az 1,3 milliárd lakosú országban 182 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, hivatalosan pedig 5186-an haltak meg a járványban. Ezekre a számokra India esetében azonban fokozottan igaz, hogy legfeljebb hozzávetőlegesen tükrözhetik a valóságot a nagy népsűrűség és a sok helyen rossz állapotban lévő egészségügyi ellátórendszer miatt.

Ezzel együtt a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az országban még nem tetőzött a járvány, és

a beazonosított fertőzöttek száma növekszik. Ezt támasztja alá az is, hogy május 29-én és 30-án is rekordott döntött a regisztrált új fertőzöttek száma.

Mindkétszer nyolcezer fölötti esettel.

Narendra Modi második kormányfői ciklusának megkezdésének első évfordulóján nyílt levélben bíztatta az indiaiakat, mondván, az ország „példamutató gazdasági újraéledését” várja, egyúttal sajnálatát fejezte ki a több millió, Indián belül hatalmas távolságokat megtevő és munkájukat elvesztő munkások miatt, akik elvesztették állásukat és a városokból hazatérve vállalniuk kellett a veszélyes hazautat.

Szerdán a helyi média tudósítása szerint legalább kilenc ilyen munkás vesztette életét hazaútja során a kormány által indított vonatokon. A tudósítások szerint ezeken a szerelvényeken sem elég élelem, sem elég víz nem állt az emberek rendelkezésére.

NYITÓKÉP: Stephanie Monot / Needpix

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek