+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 31. vasárnap, 11:12
Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Június elejétől Indiában jelentősen enyhülnek a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt kijárási korlátozások – a különösen nagy veszélyesnek ítélt területeken azonban még a hónap végéig érvényben lesznek az intézkedések az indiai hatóságok tájékoztatása szerint.

 

A Narendra Modi miniszterelnök által vezetett indiai kormány

 

az éttermeknek és a boltosoknak is engedik a nyitást június 8-ától, mellettük pedig a vallási helyek is fogadhatják a hívőket.
 

Érvényben maradnak azonban a távolságtartási szabályok és a nyitva tartási időket is korlátozzák. Júliusig az egyetemek és a közoktatás újraindításáról is döntés születik.

 

Egyúttal a kormány arra kérte a tartományokat, határozzák meg, területükön mely városokra és régiókra ne vonatkozzon az enyhítés. Az egyelőre biztos, hogy sportesemények megrendezését továbbra sem engedik, ahogy a nemzetközi repülőutakra, a tömegközlekedésre, mozikra, uszodákra, kocsmákra és nagyobb létszámú vallási eseményekre sem vonatkozik az enyhítés.

 

Az 1,3 milliárd lakosú országban 182 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, hivatalosan pedig 5186-an haltak meg a járványban. Ezekre a számokra India esetében azonban fokozottan igaz, hogy legfeljebb hozzávetőlegesen tükrözhetik a valóságot a nagy népsűrűség és a sok helyen rossz állapotban lévő egészségügyi ellátórendszer miatt.

 

Ezzel együtt a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az országban még nem tetőzött a járvány, és

 

a beazonosított fertőzöttek száma növekszik. Ezt támasztja alá az is, hogy május 29-én és 30-án is rekordott döntött a regisztrált új fertőzöttek száma.

 

Mindkétszer nyolcezer fölötti esettel.

 

Narendra Modi második kormányfői ciklusának megkezdésének első évfordulóján nyílt levélben bíztatta az indiaiakat, mondván, az ország „példamutató gazdasági újraéledését” várja, egyúttal sajnálatát fejezte ki a több millió, Indián belül hatalmas távolságokat megtevő és munkájukat elvesztő munkások miatt, akik elvesztették állásukat és a városokból hazatérve vállalniuk kellett a veszélyes hazautat.

 

Szerdán a helyi média tudósítása szerint legalább kilenc ilyen munkás vesztette életét hazaútja során a kormány által indított vonatokon. A tudósítások szerint ezeken a szerelvényeken sem elég élelem, sem elég víz nem állt az emberek rendelkezésére.

 

NYITÓKÉP: Stephanie Monot / Needpix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás