+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. május 31. vasárnap, 15:40
Élesben teszteltük, hogy néz ki a social distancing a lelátón, amit egyedülálló módon mégis megnyitottak limitált mennyiségű szurkoló előtt a héten. A DVTK mindent megtett a szabályok betartatásáért, de az emberi természetet nem lehet megváltoztatni két hónap alatt.

Valószínűleg élő ember nem fogadott volna arra, hogy Magyarországon mostanában focimeccsre lehet menni, de hát ameddig itt Orbán Viktor a miniszterelnök, addig jöhet itt atomtámadás is akár, a liga valamilyen formában folytatódik. Ezt most nem kritikaként írom, hiszen a miniszterelnök mellett magam is hiszek abban, hogy az ember természetes létformájának az egyik alapeleme kimenni meccsre, de a fergeteges Diósgyőr-Mezőkövesd már azért is érdekes, hogy megnézzem, hogy oldják meg a gyakorlatban a négy székenként egy ember elvet. De persze amúgy is nagyon hiányzott már az egész, úgyhogy úgy voltam vele, hogy ha már valamiért meg kell halnom, akkor az legyen egy Diósgyőr-Mezőkövesd!

 

Azt igazán nem lehet mondani, hogy ne lennének sokan fegyelmezettek Magyarországon: a DVTK mostani helyezése és formája alapján alapesetben jóval több embert érdekelt volna ez a meccs, de így végül azt a valamivel több, mint 3000 helyet sem sikerült teljesen feltölteni.

 

Aki viszont kiment, annak jól láthatóan tényleg fontos ez a focicsapat: meggyőződésem, hogy ennyi boldog embert rég láttam egyszerre Miskolcon, már a Bakterház sörözőben lehetett érezni, hogy itt most minden sörnek legalább kétszer annyira kell örülni.

 

ŐK ITT PÉLDÁUL ELÉG BOLDOG EMBEREK

 

A DVTK viszonylag látványosan ügyelt a szabályok betartására: a jegyek eleve nem helyre szóltak, hanem a biztonsági őrök irányították a nézőket a nekik megítélt helyekre, ráadásul meglepő módon tényleg ügyeltek arra, hogy a nem egy társaságban érkezők semmiképp ne üljenek egymáshoz túl közel.

 

„Túléltem én, ahogy a fradisták üveggel dobáltak a Népligetnél, nehogy már a koronavírustól szarjak be”

 

– hangzott el a büfé előtt az egyik szurkoló elmés meglátása, és ott én is kicsit elgondolkoztam rajta, hogy mennyit változott a világ: otthon dögleni a kanapén egész hétvégén hirtelen őrületes hőstetté vált, kimenni piálni egy focimeccsre pedig szinte halált megvető bátorság.

 

A KÉZMOSÁS FÁZISAI

 

A klub amúgy a maga részéről tényleg mindent megtett a szabályok betartásáért, a vécében még azt is elmagyarázza egy kép, hogy kell helyesen kezet mosni, felhívták a figyelmet az antibakteriális gélre, de hát azzal nehéz mit kezdeni például, hogy meleg víz eleve nincs a stadion vécéjében. Miért is lenne, hiszen alapesetben nem arra gyártották, hogy borotválkozzunk ott, de jóindulatomat megőrizve arra építek, hogy valószínűleg a kézmosó folyadék akár elég is a koronavírustól nyüzsgő kezek letisztítására.

 

AZ OLDALSÓ LELÁTÓKON AZÉRT TISZTESSÉGGEL TARTOTTÁK A SZABÁLYOKAT

 

Tehát a klub mindent megtett, de egy dologgal nem nagyon lehet mit kezdeni: a saját szurkolóival. A szurkoló olyan típus, akinek megvannak a maga szokásai, és azokon nemcsak nem tud, de nem is akar változtatni. Például az, hogy gólnál ölelkezik. Például az, hogy odamegy a kettővel arrébb lévő vadidegenhez okoskodni kicsit a meccsről. Ha innen nézem, a koronavírus minden erőfeszítés ellenére olyan lazán szabadulhatott volna el a diósgyőri stadionban, ahogy például a bergamói szurkolók is megkapták Milánóban.

 

A KAPU MÖGÖTTI SZEKTOR LAZÁBB VOLT A MEGSZOKOTTNÁL, DE AZÉRT GYŐRFI PÁL BIZTOS TALÁLNA NÉMI KIVETNIVALÓT ITT

 

Ráadásul ezt a meccset 1-0-ra megnyerte a Diósgyőr a több szinten is eléggé utált Mezőkövesd ellen, ami nem elég, hogy az államközeli pénzekből lett felpumpálva, de ráadásul emiatt még a Borsod megye legerősebb csapata címet is elvette a hagyományosan gyenge miskolci klubtól. (A helyzetről sokat mond, hogy a lelátói pletyka szerint az egykori NAV-elnök Tállai András, a Mezőkövesd klubigazgatója állítólag milliós prémiumot ajánlott fel a csapatának két éve azért, ha ők nyerik a meccset, így elrontják a két évvel ezelőtti miskolci stadionavatót.)

 

Egy ilyen győzelmet ha lehet, akkor az emberek együtt ünnepelnek, lehetőleg közel egymáshoz.

 

És igen, például a tömött villamoson is a meccs után, amin már eleve többen be voltak rúgva ahhoz annyira, hogy elfelejtsék az okoskodást a szájmaszkról.

 

EZ PEDIG ITT MÁR KONKRÉTAN GYŐRFI PÁL RÉMÁLMA

 

Ha ez panaszkodásnak tűnne, akkor eloszlatnám a kételyeket: ami a világ kevésbé Diósgyőr-rajongó részének a SpaxeX kilövése volt, az nekem ez a Diósgyőr-Mezőkövesd. A nap, amikor a dolgok visszatérnek végre a rendes kerékvágásba, én elfoglalhatom a szokásos helyemet a stadion egyik sarkában, rátehetem az italomat a korlátomra, kiabálhatom valamelyik nagyon megható dalt, és megint elhihetem, hogy azért tényleg van abban valami truváj, ha valaki miskolci.

 

LEGALÁBB A STADION ELŐTTI DVTK FELIRATON VOLT MASZK!

 

Hogy mennyire felelőtlen, azt nem tudom: nekem meggyőződésem, hogy a magyar kormány jóval pontosabb adatokkal rendelkezik a koronavírusról, mint mi, és a magyar miniszterelnök azt is pontosan tudja, hogy azzal elég nehéz lenne elszámolnia, ha a focimániája már emberéleteket is követelne. Úgyhogy megmaradok abban a tudatban inkább, hogy kiengedni pár embert focimeccsre megfontolt döntés következménye volt, és nem valami nagyzolás.

 

Persze lehetett bármelyik, a lényegen mit sem változtat: azon, hogy a Diósgyőr megverte a Mezőkövesdet, ezek után az a maradék koronavírus sem lehet akadály.

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás