Ha valamiben meg kell halni, akkor legyen az egy Diósgyőr-Mezőkövesd!

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.31. 15:40

Élesben teszteltük, hogy néz ki a social distancing a lelátón, amit egyedülálló módon mégis megnyitottak limitált mennyiségű szurkoló előtt a héten. A DVTK mindent megtett a szabályok betartatásáért, de az emberi természetet nem lehet megváltoztatni két hónap alatt.

Ha valamiben meg kell halni, akkor legyen az egy Diósgyőr-Mezőkövesd!

Valószínűleg élő ember nem fogadott volna arra, hogy Magyarországon mostanában focimeccsre lehet menni, de hát ameddig itt Orbán Viktor a miniszterelnök, addig jöhet itt atomtámadás is akár, a liga valamilyen formában folytatódik. Ezt most nem kritikaként írom, hiszen a miniszterelnök mellett magam is hiszek abban, hogy az ember természetes létformájának az egyik alapeleme kimenni meccsre, de a fergeteges Diósgyőr-Mezőkövesd már azért is érdekes, hogy megnézzem, hogy oldják meg a gyakorlatban a négy székenként egy ember elvet. De persze amúgy is nagyon hiányzott már az egész, úgyhogy úgy voltam vele, hogy ha már valamiért meg kell halnom, akkor az legyen egy Diósgyőr-Mezőkövesd!

Azt igazán nem lehet mondani, hogy ne lennének sokan fegyelmezettek Magyarországon: a DVTK mostani helyezése és formája alapján alapesetben jóval több embert érdekelt volna ez a meccs, de így végül azt a valamivel több, mint 3000 helyet sem sikerült teljesen feltölteni.

Aki viszont kiment, annak jól láthatóan tényleg fontos ez a focicsapat: meggyőződésem, hogy ennyi boldog embert rég láttam egyszerre Miskolcon, már a Bakterház sörözőben lehetett érezni, hogy itt most minden sörnek legalább kétszer annyira kell örülni.

ŐK ITT PÉLDÁUL ELÉG BOLDOG EMBEREK

A DVTK viszonylag látványosan ügyelt a szabályok betartására: a jegyek eleve nem helyre szóltak, hanem a biztonsági őrök irányították a nézőket a nekik megítélt helyekre, ráadásul meglepő módon tényleg ügyeltek arra, hogy a nem egy társaságban érkezők semmiképp ne üljenek egymáshoz túl közel.

„Túléltem én, ahogy a fradisták üveggel dobáltak a Népligetnél, nehogy már a koronavírustól szarjak be”

– hangzott el a büfé előtt az egyik szurkoló elmés meglátása, és ott én is kicsit elgondolkoztam rajta, hogy mennyit változott a világ: otthon dögleni a kanapén egész hétvégén hirtelen őrületes hőstetté vált, kimenni piálni egy focimeccsre pedig szinte halált megvető bátorság.

A KÉZMOSÁS FÁZISAI

A klub amúgy a maga részéről tényleg mindent megtett a szabályok betartásáért, a vécében még azt is elmagyarázza egy kép, hogy kell helyesen kezet mosni, felhívták a figyelmet az antibakteriális gélre, de hát azzal nehéz mit kezdeni például, hogy meleg víz eleve nincs a stadion vécéjében. Miért is lenne, hiszen alapesetben nem arra gyártották, hogy borotválkozzunk ott, de jóindulatomat megőrizve arra építek, hogy valószínűleg a kézmosó folyadék akár elég is a koronavírustól nyüzsgő kezek letisztítására.

AZ OLDALSÓ LELÁTÓKON AZÉRT TISZTESSÉGGEL TARTOTTÁK A SZABÁLYOKAT

Tehát a klub mindent megtett, de egy dologgal nem nagyon lehet mit kezdeni: a saját szurkolóival. A szurkoló olyan típus, akinek megvannak a maga szokásai, és azokon nemcsak nem tud, de nem is akar változtatni. Például az, hogy gólnál ölelkezik. Például az, hogy odamegy a kettővel arrébb lévő vadidegenhez okoskodni kicsit a meccsről. Ha innen nézem, a koronavírus minden erőfeszítés ellenére olyan lazán szabadulhatott volna el a diósgyőri stadionban, ahogy például a bergamói szurkolók is megkapták Milánóban.

A KAPU MÖGÖTTI SZEKTOR LAZÁBB VOLT A MEGSZOKOTTNÁL, DE AZÉRT GYŐRFI PÁL BIZTOS TALÁLNA NÉMI KIVETNIVALÓT ITT

Ráadásul ezt a meccset 1-0-ra megnyerte a Diósgyőr a több szinten is eléggé utált Mezőkövesd ellen, ami nem elég, hogy az államközeli pénzekből lett felpumpálva, de ráadásul emiatt még a Borsod megye legerősebb csapata címet is elvette a hagyományosan gyenge miskolci klubtól. (A helyzetről sokat mond, hogy a lelátói pletyka szerint az egykori NAV-elnök Tállai András, a Mezőkövesd klubigazgatója állítólag milliós prémiumot ajánlott fel a csapatának két éve azért, ha ők nyerik a meccset, így elrontják a két évvel ezelőtti miskolci stadionavatót.)

Egy ilyen győzelmet ha lehet, akkor az emberek együtt ünnepelnek, lehetőleg közel egymáshoz.

És igen, például a tömött villamoson is a meccs után, amin már eleve többen be voltak rúgva ahhoz annyira, hogy elfelejtsék az okoskodást a szájmaszkról.

EZ PEDIG ITT MÁR KONKRÉTAN GYŐRFI PÁL RÉMÁLMA

Ha ez panaszkodásnak tűnne, akkor eloszlatnám a kételyeket: ami a világ kevésbé Diósgyőr-rajongó részének a SpaxeX kilövése volt, az nekem ez a Diósgyőr-Mezőkövesd. A nap, amikor a dolgok visszatérnek végre a rendes kerékvágásba, én elfoglalhatom a szokásos helyemet a stadion egyik sarkában, rátehetem az italomat a korlátomra, kiabálhatom valamelyik nagyon megható dalt, és megint elhihetem, hogy azért tényleg van abban valami truváj, ha valaki miskolci.

LEGALÁBB A STADION ELŐTTI DVTK FELIRATON VOLT MASZK!

Hogy mennyire felelőtlen, azt nem tudom: nekem meggyőződésem, hogy a magyar kormány jóval pontosabb adatokkal rendelkezik a koronavírusról, mint mi, és a magyar miniszterelnök azt is pontosan tudja, hogy azzal elég nehéz lenne elszámolnia, ha a focimániája már emberéleteket is követelne. Úgyhogy megmaradok abban a tudatban inkább, hogy kiengedni pár embert focimeccsre megfontolt döntés következménye volt, és nem valami nagyzolás.

Persze lehetett bármelyik, a lényegen mit sem változtat: azon, hogy a Diósgyőr megverte a Mezőkövesdet, ezek után az a maradék koronavírus sem lehet akadály.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek