Újságírókat rúgott ki a Microsoft, mert mesterséges intelligenciával helyettesíti őket

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.30. 19:03

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Újságírókat rúgott ki a Microsoft, mert mesterséges intelligenciával helyettesíti őket

Több tucat újságírót, illetve szerkesztőt küldött el cégeitől a Microsoft. A Microsoft News cégüktől, illetve az MSN.com nevű portáltól rúgták ki az érintetteket azért, hogy mesterséges intelligenciával helyettesítsék őket – írja a Verge.

Ugyanakkor az elküldöttek szerkesztői munkát végeztek az oldalakon, tehát nem saját cikkeket írtak, hanem médiapartnerektől vették át azokat. Így például adott esetben a most kirúgottak szerkesztették a címeket, a kiajánlókat, hogy passzoljanak a címlaphoz, és persze figyeltek arra is, hogy ne adjanak teret olyan híreknek, amelyek megbízhatatlan forrásból származnak.

A Microsoft közleményében azt állította, az elbocsátások oka nem a koronavírus-világjárvány okozta helyzet, hanem mindössze az, hogy időről időre értékelik üzleti tevékenységüket, és ennek megfelelő döntéseket hoznak.

Míg a Business Insider szerint egyébként a kirúgások 50 embert érintenek az Egyesült Államokban, míg a Guardian szerint 27-et az Egyesült Királyságban. Utóbbi lapnak az egyik elbocsátott úgy nyilatkozott, szerinte kockázatos az embereket szoftverekre cserélni, hiszen ők nagyon „szigorú szerkesztési irányelvek” mentén dolgoztak, például figyeltek arra, hogy a fiatalabb felhasználók ne ütközzenek olyan tartalmakba, amelyek nem nekik valók.

Szerintetek is eljön az a nap, mikor már nem lesz szükség az újságírókra a mesterséges intelligencia használata miatt? Szavazzatok!

FOTÓ: efes / Wikimedia Commons

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek