Harc a szlovák baloldalon: Fico végleg Mečiar sorsára jutva sodródhat ki a politikából

Szerző: Techet Péter
2020.05.30. 19:07

Egyre világosabban látszik: Peter Pellegrini, aki a Kuciak-gyilkosság után követte a szlovák kormányfői székben Robert Ficot, nem az ő bábja. A politikus, aki már a februári választásokon több preferenciavoksot kapott, mint Fico, nyíltan megüzente: Fico nélkül akar egy tényleg szocdem pártot létrehozni a jelenlegi Smerből. Vagy a Smeren kívül.

Harc a szlovák baloldalon: Fico végleg Mečiar sorsára jutva sodródhat ki a politikából

A Kuciak-gyilkosságba – amikor vélhetően az akkori pozsonyi kormánykörökig érő maffia megölte Ján Kuciak fiatal újságírót és barátnőjét – végül belebukott a Szlovákiát 2006 óta irányító Robert Fico kormányfőként. Miközben a magát szociáldemokratának tartó, de inkább nacionalista-balpopulistaként leírható Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) párt élén megmaradt, elvégre a párt tényleg az ő gyermeke (ő hozta egykoron létre a posztkommunistáktól kiszakadva), a kormányfői posztot 2018 kora tavaszán Peter Pellegrini vette tőle át. Lehetett azt feltételezni, hogy esetleg csak taktikai csere zajlik, hiszen Jarosław Kaczyński is csak pártelnök, miközben ő irányítja Lengyelország politikáját ténylegesen.

Ezzel szemben Peter Pellegrini a kormányfősége két éve alatt önálló szereplővé nőtte ki magát, aki saját jogán lett népszerű is.

Pellegrini nyíltan nekiment Ficonak

Ezt bizonyítja már az is, hogy a 2020. februári parlamenti választásokon Peter Pellegrini a Smer-szavazók preferenciavoksai tekintetében magasan lekörözte a volt kormányfőt:

Pellegrini nevét több, mint 410 ezren karikázták a szavazócédulákon, Ficoét csak 233 ezren.

Ebből vélhetően Pellegrini is értett: a párt ugyan elvesztette a választásokat (még az első helyről is leszorult), de Pellegrini biztosítani tudta elsőségét.

Hivatalosan azonban továbbra is Robert Fico a Smer elnöke, aki nem is kívánja ezt a posztot feladni. Pellegrini azonban nem szeretne egy Fico-párt legnépszerűbb politikusa maradni, éppen ezért a héten szokatlan keménységgel szólította fel Ficot: távozzon a párt éléről. Pellegrini szerint Fico, ha nem távozik még most, Vladimir Mečiar sorsára juthat: azaz eljelentéktelenedik.

Noha a Szlovákiát a renszerváltást követően egyre autoriterebb módon kormányzó Mečiar megmaradt saját egykor nagyhatalmú pártja, a HDZS (Mozgalom a Demokratikus Szlovákiáert) élén 1998-as veresége után, jelentősége egyre csökkent, pártja pedig mára el is tűnt (noha 2006 és 2010 között még Fico mellett kormányzati szerepet tudott szerezni). Pellegrini arra is utalhatott, hogy amennyiben Fico nem távozik – mondván „én hoztam létre a pártot, én is teszem tönkre” – akkor esetleg Pellegrini léphet ki, hogy azon smeresekkel, akik többek között a Fico-ellenes sajtótájékoztatóján mögötte álltak, új pártot hozzon létre. Miközben elsődleges célja a pártelnökség megszerzése, Pellegrini nem zárta ki a kilépést és egy új erő létrehozatalát sem.

PETER PELLEGRINI AZ IMMÁRON ÚJ SMER EGYIK KAMPÁNYRENDEZVÉNYÉN

Egy új pártot persze mindig nehezebb felépíteni – igaz, Szlovákiában könnyen szoktak teljesen új erők betörni –, mint egy régi alapjain szervezkedni. Éppen ezért se Pellegrini, se Fico nem akarná elhagyni a Smert, hanem annak vezetéséért harcolnak.

Pellegrini szavaira Fico is reagált, aki szerint vele tud csak a Smer szociáldemokrata maradni, igaz, ő ezalatt pusztán a gazdaságpolitikai baloldaliságot érti. Például rögtön meg is ígérte: harcolni fognak a 13. havi nyugdíjért. De hogy a ficoi vonal messze van az európai szociáldemokráciától, mutatja

gunyoros beszólása Pellegrini felé, akinek támogatóit „teoretikusoknak” és „vérző szívű liberálisoknak” titulálta

– márpedig ez a fajta (Ficora egyébként nagyon is jellemző) elitellenesség és antiliberalizmus inkább populista, semmint szociáldemokrata irány.

Van-e egyáltalán igény a szociáldemokráciára Szlovákiában?

Pellegrini ezzel szemben csak akkor tud alternatívát állítani, ha a Smert – vagy egy másik új pártot – tényleg szocdem erőként képzeli el. De Pavel Haulik szociológus arra mutat rá: miközben Fico nézetrendszere ismert (egyfajta nacionalista balpopulizmus), Pellegrinié nem, róla csak annyit tudni, hogy valami mást akarna, mint Fico.

Haulik arra is figyelmeztett, hogy Ficot egyáltalán nem szabad leírni, ugyanis a ficoi iránynak van támogatottsága, tábora főleg a vidéki, idősebb, szegényebb, képzetlenebb szavazók között – gyakorlatilag ott, ahonnan Mečiar is tudott mindig meríteni. Ezzel szemben viszont ha Pellegrini komolyan gondolja, hogy egy klasszikus szociáldemokrata pártot akar Szlovákiában, akkor azzal Haulik szerint

elbukik, mert ekkor olyan emberijogi kérdéseket is fel kéne vállalnia, amelyek éppen a Smer jelenlegi táborában igencsak elutasítottak.

Azaz Pellegrininek lehet esélye esetleg személyes népszerűsége okán kiszorítani Ficot a pártból, de ha a népszerűségét tényleg meg akarja őrizni, akkor nem kezdhet bele egy szociáldemokrata útba, azzal ugyanis elidegenítené smeres szavazóit.

Pellegrini helyzetét nehezíti az is, hogy a Smer-szavazói között azért Fico továbbra is népszerű, azaz ha a volt kormányfő nem akar teljesen visszavonulni – márpedig nem akar –, akkor Pellegrininek mennie kell. De amellett, hogy teljesen nem is tudja levetni magáról a ficoi bélyeget – mégiscsak az ő miniszterelnöke volt –, kérdéses, tudna-e helyet találni magának a Fico-párt szociális populizmusa és az esetleg még határozottabban balliberális, szociáldemokrata irányba mozduló Progresszív Szlovákia mellett.

A Smer egyik alapítója, az üzletember Fedor Flašik is megszólalt, aki amúgy már 2002-ben szakított Ficoval, és azóta nincsenek is beszélőviszonyban (noha felesége a Smer európai parlamenti képviselője): Flašik szerint is az a gond, hogy

egyrészről Fico egyetlen érve önmaga: ő alapította a pártot, azaz neki mintegy jár az elnökség; másrészről Pellegrini azon túl, hogy elnök akar lenni, nem sokat árul el a tartalmi céljairól.

Flašikot Pellegrini jó szereplése a közvélemény-kutatásokban se hatja meg, elvégre „mire ment Andrej Kiska a maga hatvan százalékával?” (Itt arra utal, hogy a volt, egykoron igen népszerű államfő pártja, a Za Ľudi jóval a várakozások alatt szerepelt februárban.)

ROBERT FICO ÉS HÍVEI

Összeállnak a Fico-renegátok?

Felmerült az is, hogy Pellegrini, ha kilép, egy másik Smer-renegáttal, Tomáš Druckerrel alkotna közös pártot. Drucker 2019 nyarán hagyta ott Ficot, és Dobrá voľba (Jó választás) néven alapított új pártot, ami kicsit arra törekedett, amire esetleg most Pellegrini: Ficonál kevésbé populista, azaz tényleg szocdem politikát meghonosítani. Ide csatlakozott amúgy Cséfalvay Katalin egykori hidas politikus is.

A Drucker-pártot kezdetben még mérték öt százalék fölé is, de az idei februári szavazáson csak éppen ugrotta meg az állami támogatást jelentő három százalékot, a parlamentbe viszont nem került be. Kérdéses, hogy egyáltalán szavazatokban hozna-e bármit Pellegrininek, ha összebútoroz Druckerékkel. Ráadásul éppen Drucker példája mutatja: egy Smerben még népszerű politikius (Drucker ugyanis az volt), ha kilép, és szocdem utat kezd, könnyen a politikai senkiföldjén találhatja magát.

Tomaš Drucker még május elején azt mondta a találgatásokra, hogy bár ő nem hisz Pellegrini kiválásában, csatlakozásában,

szükséges lenne tényleg egy új, erős szocdem alternatíva „a Smer és az Igor Matovič-féle ultrapopulizmus dilemmájára”.

De itt jön be megint a szociológus Haulik véleménye, aki szerint éppen ez az a mezsgye – azaz se nem a jelenlegi liberális-populista Matovič kormányfő, se nem a balpopulista Smer –, amire láthatóan nem sok igény van a szlovák politikában.

Haulik szerint amúgy nem kizárt, hogy a Fico-Pellegrini-harc kompromisszummal végződik, mert azért mindketten vesztenének egy szakítással. De Haulik eleve úgy véli: a döntő úgyis Fico egészségi állapota. Lehet, hogy amit Pellegrininek nem tesz meg, mármint a lemondást, arra egészsége miatt kényszerülhet mégis rá.

FOTÓK: Smer-SD / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek