Mitől cigánybűnözés a cigánybűnözés? Kell politika egy megemlékezésre? Megkérdeztük!

2020.05.29. 10:44

Csütörtökön különféle szurkolói csoportok és a Mi Hazánk gyűlt össze a Deák Ferenc téren, hogy megemlékezzenek két fiatal meggyilkolásáról. Megtudtuk, számít-e egy gyilkos bőrszíne, vagy hogy mit lehetne tenni a hasonló tragédiák elkerüléséért. Videó!

A koronavírus-időszak talán legszürreálisabb napja zajlott le csütörtök este Budapesten, hiszen még az sem teljesen egyértelmű, mit láthattunk: lehet, hogy megemlékezés volt, a Mi Hazánk sajtótájékoztatót mondott, pedig amúgy messziről kifejezetten úgy nézett ki, mintha tüntetés történt volna.

A tragikus apropó két fiatal halála, akiket május 23-án hajnalban késeltek meg egy tízfős verekedésben.

A tragédia azzal vált politikai üggyé, amikor kiderült, hogy halottak egyike az Újpest ultrái közé tartozott, az elkövetők pedig valószínűleg roma származásúak voltak, bár ebben a kérdésben azóta sincs egységes döntés, sokak szerint viszont mindegy is, mert ha nem is romákról volt szó, az általuk képviselt „szubkultúrát” képviselték. Emiatt nagyjából az összes magyarországi szurkolói csoport gyertyás megemlékezést szervezett a Deák Ferenc térre, a Mi Hazánk viszont saját zászló alatt a párt elitjének vezetésével az Országos Roma Önkormányzattól indulva szervezett egy eseményt.

A romaönkormányzat épülete előtt a rendőrség még lelkesen bírságolta a résztvevőket, hiszen bár már lazítottak a koronavírus miatt hozott kijárási korlátozásokon, tüntetni és gyülekezni továbbra sem lehet, megemlékezésnek pedig csak a Deák téri rendezvény számított.

A Deák téren egy ködös eredetű rohangálást leszámítva békében zajlottak le a dolgok, a rendőrségnek az égvilágon semmi dolga nem volt a nagyjából 2000 résztvevővel, akik között változatosan voltak képviseltetve a klasszikus fociultrák, a neonáci szervezetek, a régiiskolás nemzeti érzelmű középkorúak, és több egyszerű, főleg Újpest-mezes szimpatizáns is.

Az Azonnali a Mi Hazánkkal együtt érkezett az eseményre, ezért többek közt a saját menetét vezető Toroczkai Lászlóval és a fekete zászlóval vonuló Novák Előddel is beszélgethettünk arról, miről lehet felismerni a cigánybűnözésre utaló jeleket 2020-ban, az egyszerű résztvevőket pedig arról kérdeztük meg, mi a tragédia legnagyobb tanulsága, illetve örülnek-e annak, hogy a politika rátelepedett az eseményre.

BORÍTÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek