+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 14:39
Korlátozások nélkül utazhatnak a szlovénok és magyarok mostantól egymás országaiba.

Május 28-ától korlátozások nélkül átutazhatnak egymás országaiba a szlovénok és a magyarok. Ezt Anze Logar szlovén külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott csütörtök délutáni rédicsi sajtótájékoztatóján jelentette be, de már a bejelentés előtt megjelent az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben.

 

Ezzel a szlovén határ a második, ami a korábbi, járvány előtti normalitás szerint átjárható (azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez): a Szlovéniával ellentétben nem EU-tag Szerbiába ugyanis már hétfő óta utazhatnak ki- és be magyar állampolgárok. A csehekkel és a szlovákokkal is van egy megállapodása Magyarországnak, ott azonban csak 48 órát lehet egyelőre tölteni, és Csehországból csak eleve trükkösen, Ausztria felé szabad hazajönni.

 

Szlovéniában nagyon kevés magyar él, a 2002-es népszámláláson kicsit többen, mint hatezren vallották magukat magyarnak. Ők is a határszélen, főleg a szőlőhegyeiről ismert Lendva és Pince településeken élnek. Aki a hír olvasását követően egy hosszú hétvége erejéig átnézne délnyugati szomszédainkhoz, a szlovén-magyar-horvát határ mellett fekvő gyönyörű borvidékig, Jeruzalemig meg se álljon!

 

FOTÓ: Peter Buck / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás