+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 14:39
Korlátozások nélkül utazhatnak a szlovénok és magyarok mostantól egymás országaiba.

Május 28-ától korlátozások nélkül átutazhatnak egymás országaiba a szlovénok és a magyarok. Ezt Anze Logar szlovén külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott csütörtök délutáni rédicsi sajtótájékoztatóján jelentette be, de már a bejelentés előtt megjelent az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben.

 

Ezzel a szlovén határ a második, ami a korábbi, járvány előtti normalitás szerint átjárható (azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez): a Szlovéniával ellentétben nem EU-tag Szerbiába ugyanis már hétfő óta utazhatnak ki- és be magyar állampolgárok. A csehekkel és a szlovákokkal is van egy megállapodása Magyarországnak, ott azonban csak 48 órát lehet egyelőre tölteni, és Csehországból csak eleve trükkösen, Ausztria felé szabad hazajönni.

 

Szlovéniában nagyon kevés magyar él, a 2002-es népszámláláson kicsit többen, mint hatezren vallották magukat magyarnak. Ők is a határszélen, főleg a szőlőhegyeiről ismert Lendva és Pince településeken élnek. Aki a hír olvasását követően egy hosszú hétvége erejéig átnézne délnyugati szomszédainkhoz, a szlovén-magyar-horvát határ mellett fekvő gyönyörű borvidékig, Jeruzalemig meg se álljon!

 

FOTÓ: Peter Buck / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás