+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 28. csütörtök, 15:33
Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok szerint a XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a koronavírus-tesztekhez szükséges megállapodáshoz, emiatt elhúzódott a szerződéskötés.

Jövő hét kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken történnek meg a XXII. kerületben a koronavírus-fertőzöttség kimutatásához szükséges mintavételek és a laborvizsgálatok. A mintavételhez szükséges eszközöket pedig e hét pénteken szállítják ki – erről írt Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, egyben a Momentum politikusa az Azonnalinak adott válaszában.

 

Ez azért téma, mert a dél-budai kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc szerdán posztolt arról közösségi oldalán: nem várnak tovább a Karácsony Gergely főpolgármester által ígért koronavírus-tesztekre. „Ma, május 27-én, két hónappal a bejelentés és egy hónappal a járvány csúcsa, illetve egy amatőr módon összerakott, félkész szerződés kényszerű aláírása után sem tudjuk megmondani, hogy megkapjuk-e valaha a teszteket” – írta Karsay. Hozzátette, azért így sem várakoztak tétlenül: szerződést készítettek elő megbízható, a PCR teszttel egyenértékű vénás vérből kimutatott antitesttesztekre egy csepeli akkreditált laborral. „Tehát nincs miért a fővárosra várnunk, ha gyorsabban jobb tesztet tudunk biztosítani az érintetteknek.”

 

A fideszes polgármester a posztban arról is írt, hogy szomorúnak tartja, hogy Havasi Gábor, aki a kerületbe költözött, így „valamilyen szinten már Budafok-Tétényt is képviseli” a Fővárosi Közgyűlésben, és főpolgármesteri tanácsadóként egészségügyi tanácsnoki pozíciót tölt be, nem érezte fontosnak, hogy bármit is tegyen az ügy megoldása, vagy legalább gyorsítása érdekében, pedig tagja a Fővárosi Operatív Törzsnek, amin belül kimondottan a tesztekért felelős. „Ezért azt fogom kérni tőle, hogy a soha meg nem érkező, fővárosi tesztek árát biztosítsák mint hozzájárulást az általunk megvalósított teszteléshez.”

 

Mit szól ehhez Havasi Gábor?

 

Mint írta, ahhoz, hogy egy kerületi önkormányzat igénybe vehesse az általuk biztosított laborvizsgálatokat, egy együttműködési megállapodást kell aláírniuk a fővárosi önkormányzattal. Ennek érdekében a tervezetet minden kerületnek egy időben megküldték véleményezésre, a beérkező észrevételek alapján véglegesítették azokat, majd szintén minden kerületnek egyszerre küldték el aláírásra a folyamat leírásával.

 

„A XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a folyamat során és bár felhívtuk a figyelmüket rá, hogy minden egyéni módosítás további időt vesz majd igénybe, ragaszkodtak egy külön nyilatkozathoz, melynek megszerkesztési és aláírási folyamatát a munkatársaim azonnal elindítottak a Főpolgármesteri Hivatalban.”

 

Tettek-e különbséget a kerületek között?

 

Az Azonnali arról is kérdezte az egészségügyi tanácsnokot, hogy mi alapján határozták meg, hogy melyik kerületek kapnak először a tesztekből, illetve szenvedhettek-e hátrányt a fideszes vezetésű kerületek.

 

Havasi válasza szerint a mintavételek és laborvizsgálatok elvégzésének menetrendjét az aláírt együttműködési megállapodások beérkezési sorrendjében készítették el a kerületi önkormányzatok kéréseit figyelembe véve. „Nem tettünk, nem is tehetünk különbséget a kerületek között.”

 

Így például a fideszes vezetésű X. kerületben már zajlanak a tesztelések.

 

Egyébként Havasi hangsúlyozta, a kerületi önkormányzatok számára nem gyorsteszteket, hanem SARS-CoV-2 rtPCR laborvizsgálatokat biztosítanak, melyeket felsőlégúti váladékmintából végeznek el.

 

Fizetne-e Budafoknak a főváros?

 

Havasi szerint egyébként Karsay Facebook-bejegyzése több valótlan állítást is tartalmaz. Például ő a bejegyzés közzététele előtt egy nappal, kedden aláírta és elküldte az együttműködési megállapodást, ezt követően pedig a főváros azonnal egyeztetett a kijelölt munkatársával a mintavételek időpontjáról. „Nem kaptunk ezzel ellentétes jelzést a kerülettől, sőt, csütörtökön délelőtt visszaigazolták az egyeztetett menetrendet.” 

 

FOTÓ: Havasi Gábor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás