+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 28. csütörtök, 15:33
Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok szerint a XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a koronavírus-tesztekhez szükséges megállapodáshoz, emiatt elhúzódott a szerződéskötés.

Jövő hét kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken történnek meg a XXII. kerületben a koronavírus-fertőzöttség kimutatásához szükséges mintavételek és a laborvizsgálatok. A mintavételhez szükséges eszközöket pedig e hét pénteken szállítják ki – erről írt Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, egyben a Momentum politikusa az Azonnalinak adott válaszában.

 

Ez azért téma, mert a dél-budai kerület fideszes polgármestere, Karsay Ferenc szerdán posztolt arról közösségi oldalán: nem várnak tovább a Karácsony Gergely főpolgármester által ígért koronavírus-tesztekre. „Ma, május 27-én, két hónappal a bejelentés és egy hónappal a járvány csúcsa, illetve egy amatőr módon összerakott, félkész szerződés kényszerű aláírása után sem tudjuk megmondani, hogy megkapjuk-e valaha a teszteket” – írta Karsay. Hozzátette, azért így sem várakoztak tétlenül: szerződést készítettek elő megbízható, a PCR teszttel egyenértékű vénás vérből kimutatott antitesttesztekre egy csepeli akkreditált laborral. „Tehát nincs miért a fővárosra várnunk, ha gyorsabban jobb tesztet tudunk biztosítani az érintetteknek.”

 

A fideszes polgármester a posztban arról is írt, hogy szomorúnak tartja, hogy Havasi Gábor, aki a kerületbe költözött, így „valamilyen szinten már Budafok-Tétényt is képviseli” a Fővárosi Közgyűlésben, és főpolgármesteri tanácsadóként egészségügyi tanácsnoki pozíciót tölt be, nem érezte fontosnak, hogy bármit is tegyen az ügy megoldása, vagy legalább gyorsítása érdekében, pedig tagja a Fővárosi Operatív Törzsnek, amin belül kimondottan a tesztekért felelős. „Ezért azt fogom kérni tőle, hogy a soha meg nem érkező, fővárosi tesztek árát biztosítsák mint hozzájárulást az általunk megvalósított teszteléshez.”

 

Mit szól ehhez Havasi Gábor?

 

Mint írta, ahhoz, hogy egy kerületi önkormányzat igénybe vehesse az általuk biztosított laborvizsgálatokat, egy együttműködési megállapodást kell aláírniuk a fővárosi önkormányzattal. Ennek érdekében a tervezetet minden kerületnek egy időben megküldték véleményezésre, a beérkező észrevételek alapján véglegesítették azokat, majd szintén minden kerületnek egyszerre küldték el aláírásra a folyamat leírásával.

 

„A XXII. kerület több, nem egészen konstruktív megjegyzést tett a folyamat során és bár felhívtuk a figyelmüket rá, hogy minden egyéni módosítás további időt vesz majd igénybe, ragaszkodtak egy külön nyilatkozathoz, melynek megszerkesztési és aláírási folyamatát a munkatársaim azonnal elindítottak a Főpolgármesteri Hivatalban.”

 

Tettek-e különbséget a kerületek között?

 

Az Azonnali arról is kérdezte az egészségügyi tanácsnokot, hogy mi alapján határozták meg, hogy melyik kerületek kapnak először a tesztekből, illetve szenvedhettek-e hátrányt a fideszes vezetésű kerületek.

 

Havasi válasza szerint a mintavételek és laborvizsgálatok elvégzésének menetrendjét az aláírt együttműködési megállapodások beérkezési sorrendjében készítették el a kerületi önkormányzatok kéréseit figyelembe véve. „Nem tettünk, nem is tehetünk különbséget a kerületek között.”

 

Így például a fideszes vezetésű X. kerületben már zajlanak a tesztelések.

 

Egyébként Havasi hangsúlyozta, a kerületi önkormányzatok számára nem gyorsteszteket, hanem SARS-CoV-2 rtPCR laborvizsgálatokat biztosítanak, melyeket felsőlégúti váladékmintából végeznek el.

 

Fizetne-e Budafoknak a főváros?

 

Havasi szerint egyébként Karsay Facebook-bejegyzése több valótlan állítást is tartalmaz. Például ő a bejegyzés közzététele előtt egy nappal, kedden aláírta és elküldte az együttműködési megállapodást, ezt követően pedig a főváros azonnal egyeztetett a kijelölt munkatársával a mintavételek időpontjáról. „Nem kaptunk ezzel ellentétes jelzést a kerülettől, sőt, csütörtökön délelőtt visszaigazolták az egyeztetett menetrendet.” 

 

FOTÓ: Havasi Gábor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Május 10. több román értelmiségi szerint az erdélyi magyarokkal közös, integratív nemzeti ünnep is lehetne. De mi vezetett a Román Királyság megalapításához, és kik a román monarchisták főhősei?

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás