+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 27. szerda, 13:09
Luigi di Maio olasz külügyminiszter június közepétől egységesen megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez egyelőre nehézkes, mert az egyik leghosszabb határszakaszon, azaz Ausztria felé, a beutazást Bécs nem engedi még.

Az olasz kormány június 3-tól egységesen megnyitja a határait, azaz újra lehet menni Olaszországba. A főleg a turizmus érdekeit szem előtt tartó döntés előtt azonban van egy jelentős akadály: azon Ausztria, amellyel Olaszországnak a második leghosszabb határszakasza van, egyelőre

 

csak annyit közöl, hogy nem nyit Olaszország felé, és a bécsi külügy erre még céldátumot sem jelölt meg.

 

Ez azért érinti rosszul az olasz turizmust, mert például a németek többsége értelemszerűen nem Franciaországon keresztül menne az országba, hanem Ausztrián át. Igaz, Szlovénia felől Olaszország június 3-tól megközelíthető lesz szabadon, de Németországból nézve az is jelentős kerülő.

 

Miközben Ausztria majdnem minden szomszédja felé bejelentett már lazításokat a határátlépésben, éppen azon kettő – azaz Olaszország és Szlovénia – felé még nem, amelyek fontos turisztikai célpontok (vagy Szlovénián át kell utaznia annak, aki Horvátországba tartana nyaralni). Aleksander Gerzina szlovén külügyminiszter bírálta is ezért Bécset. A diplomata

 

azzal vádolta Sebastian Kurz kormányát, hogy „otthon akarja tartani“ azokat, akik amúgy a szlovén vagy a horvát Adria-parton nyaralnának.

 

Tény, hogy a bécsi kormány nyílt célja a belföldi turizmus felpörgetése, elvégre ez Ausztriában is jelentős bevételi forrás, és a leállások az ottani iparágat is jelentősen sújtották. Persze az már csak feltételezhető, hogy a bécsi kormány határnyitási politikája is azzal függne össze: azon országok felé maradnak zárva a határok, ahova az osztrákok szívesen mennek nyaralni.

 

Massimiliano Fedriga, a trieszti székhelyű régió legás elnöke is élesen bírálta Bécset, mondván: Lombardia kivételével az északolasz régiók számai már a németekéhez hasonlóak, azaz nem érti, miért nyit Bécs a németek felé, de tartja zárva az olasz határt.

 

Ausztria azonban gyakorlatilag tényleg a saját állampolgárait próbálja bezárni – ez is amellett szólhat, hogy itt közvetetetten a belföldi turizmus segítése zajlik –, ugyanis

 

más EU-államok polgárai átutazhatnak Ausztrián, ha tudják hitelesen igazolni: Olaszországba tartanak, nem állnak meg Ausztriában.

 

Ez főleg a német turisták számára jelentene gyakorlatilag egy folyosót Tirolon keresztül. A visszautazásnál is, ha megállás nélkül elhagyják Ausztriát, be lehet menni, karanténba se kell vonulni. Azt persze a bécsi belügyminisztérium is elismerte: igazából nem lehet nagyon kontrollálni, hogy aki belép az országba, és azt állítja: Olaszországba megy, az nem áll meg útközben Ausztriában.

 

Luigi di Maio olasz külügyminiszter ezzel szemben egységes európai határnyitást szorgalmaz, mert okkal tart attól: éppen Olaszország maradhat ki abból, ha az egyes tagállamok – amint az jelenleg történik – egy- vagy kétoldalúan, de teljesen eltérő politikákat folytatva döntenek a határok nyitásáról vagy zárva tartásáról. Di Maio azt kéri:

 

június 15. legyen „egy új partraszállás napja“, egy „turisztikai D-Day“,

 

és minden belső európai határ nyíljon meg. De már most tudni: Bécs ebbe Olaszország felé egyelőre nem fog belemenni.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár 2018-ban (j). Fotó: Enzo Zucchi / Európai Unió Tanácsa

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

A minket körülvevő országok zárnak, az esetszámok nőnek, és a szürke időben sokszor úgy tűnhet, hogy csak komótosan menetelünk az apokalipszis felé. De amíg van cseh reggeli, olasz steak, rendes tea, vegán lasagne és metró, nincs minden veszve!

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás