Róma egységes európai határnyitást akar, Bécs blokkol

Szerző: Techet Péter
2020.05.27. 13:09

Luigi di Maio olasz külügyminiszter június közepétől egységesen megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez egyelőre nehézkes, mert az egyik leghosszabb határszakaszon, azaz Ausztria felé, a beutazást Bécs nem engedi még.

Róma egységes európai határnyitást akar, Bécs blokkol

Az olasz kormány június 3-tól egységesen megnyitja a határait, azaz újra lehet menni Olaszországba. A főleg a turizmus érdekeit szem előtt tartó döntés előtt azonban van egy jelentős akadály: azon Ausztria, amellyel Olaszországnak a második leghosszabb határszakasza van, egyelőre

csak annyit közöl, hogy nem nyit Olaszország felé, és a bécsi külügy erre még céldátumot sem jelölt meg.

Ez azért érinti rosszul az olasz turizmust, mert például a németek többsége értelemszerűen nem Franciaországon keresztül menne az országba, hanem Ausztrián át. Igaz, Szlovénia felől Olaszország június 3-tól megközelíthető lesz szabadon, de Németországból nézve az is jelentős kerülő.

Miközben Ausztria majdnem minden szomszédja felé bejelentett már lazításokat a határátlépésben, éppen azon kettő – azaz Olaszország és Szlovénia – felé még nem, amelyek fontos turisztikai célpontok (vagy Szlovénián át kell utaznia annak, aki Horvátországba tartana nyaralni). Aleksander Gerzina szlovén külügyminiszter bírálta is ezért Bécset. A diplomata

azzal vádolta Sebastian Kurz kormányát, hogy „otthon akarja tartani“ azokat, akik amúgy a szlovén vagy a horvát Adria-parton nyaralnának.

Tény, hogy a bécsi kormány nyílt célja a belföldi turizmus felpörgetése, elvégre ez Ausztriában is jelentős bevételi forrás, és a leállások az ottani iparágat is jelentősen sújtották. Persze az már csak feltételezhető, hogy a bécsi kormány határnyitási politikája is azzal függne össze: azon országok felé maradnak zárva a határok, ahova az osztrákok szívesen mennek nyaralni.

Massimiliano Fedriga, a trieszti székhelyű régió legás elnöke is élesen bírálta Bécset, mondván: Lombardia kivételével az északolasz régiók számai már a németekéhez hasonlóak, azaz nem érti, miért nyit Bécs a németek felé, de tartja zárva az olasz határt.

Ausztria azonban gyakorlatilag tényleg a saját állampolgárait próbálja bezárni – ez is amellett szólhat, hogy itt közvetetetten a belföldi turizmus segítése zajlik –, ugyanis

más EU-államok polgárai átutazhatnak Ausztrián, ha tudják hitelesen igazolni: Olaszországba tartanak, nem állnak meg Ausztriában.

Ez főleg a német turisták számára jelentene gyakorlatilag egy folyosót Tirolon keresztül. A visszautazásnál is, ha megállás nélkül elhagyják Ausztriát, be lehet menni, karanténba se kell vonulni. Azt persze a bécsi belügyminisztérium is elismerte: igazából nem lehet nagyon kontrollálni, hogy aki belép az országba, és azt állítja: Olaszországba megy, az nem áll meg útközben Ausztriában.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter ezzel szemben egységes európai határnyitást szorgalmaz, mert okkal tart attól: éppen Olaszország maradhat ki abból, ha az egyes tagállamok – amint az jelenleg történik – egy- vagy kétoldalúan, de teljesen eltérő politikákat folytatva döntenek a határok nyitásáról vagy zárva tartásáról. Di Maio azt kéri:

június 15. legyen „egy új partraszállás napja“, egy „turisztikai D-Day“,

és minden belső európai határ nyíljon meg. De már most tudni: Bécs ebbe Olaszország felé egyelőre nem fog belemenni.

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár 2018-ban (j). Fotó: Enzo Zucchi / Európai Unió Tanácsa

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek