+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. május 26. kedd, 12:50
Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A koronavírus-járvány egészen érdekes helyzeteket szül, most éppen Dániában:

 

a skandináv országba ugyanis nagyjából fél napon keresztül SMS-eik és közös fotóik felmutatásával utazhattak be az északi országokban vagy Németországban tartózkodók, akiknek Dániában van a barátjuk vagy barátnőjük.

 

Dánia sok más európai országhoz hasonlóan lezárta a határait márciusban, így sokáig csak az ott élők vagy dolgozók, az ő házastársaik, szüleik és gyerekeik, és a szállítmányozók utazhattak be az országba.

 

A szociálliberális Radikale Venstre párt a kormány hozzáállását már áprilisban erősen kritizálta, ugyanis szerintük nem kéne különbséget tenni ily módon a házastársak és a barátok, illetve barátnők között, csak abban az esetben, ha magas fertőzöttségű területről érkeznének.

 

A párt nyomásgyakorlásának köszönhetően végül hétfőtől meg is engedték a barátoknak és barátnőknek a beutazást az északi országokból és Németországból. Pontosabban azoknak, akik legalább hat hónapja élnek párkapcsolatban, a járvány előtt rendszeresen találkoztak személyesen, és ezt igazolni is tudják.

 

Az már az állampolgárokra volt bízva, hogy ezt milyen módon tették, például e-mailekkel, SMS-ekkel, telefonos híváslistákkal és közös fényképpel.

 

A bizonyítékokról a határőrök döntötték el, hogy elegendőek-e az országba való belépéshez, az pedig szintén nem tetszett a Radikale Venstrenek, hogy egyenruhások kukkolják majd a beutazók személyes üzeneteit.

 

Kristian Heegaard, a párt szóvivője a „szerelembürokrácia” bevezetése helyett inkább azt javasolta, hogy a párkapcsolatban élők írjanak alá egy eskü alatt tett nyilatkozatot, amellyel igazolják, hogy valóban együtt vannak.

 

Az új gyakorlat a szocialista SF (Socialistiske Folkeparti) szerint sem volt GDPR-kompatibilis, szóvivőjük kiemelte, hogy a hatóságoknak normál esetben bírói végzésre van szükségük az állampolgárok privát üzeneteinek megtekintéséhez.

 

Nick Hækkerup igazságügyi miniszter pedig úgy vélte, hogy a kritikák teljesen jogosak voltak, így gyorsan meg is változtatták a szabályokat és

 

hétfő délután óta egy hivatalos formanyomtatványt kell kitöltenie mindkét párkapcsolatban élő félnek ahhoz, hogy újra láthassák egymást.

 

BORÍTÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás