Kútba esett a mini-Schengen terve, zárva marad a szlovák határ

Szerző: Illés Gergő
2020.05.23. 08:42

A terv szerint június közepétől Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország között lehetővé vált volna a szabad utazás, de a szlovákok még tartanak a külföldiektől.

Kútba esett a mini-Schengen terve, zárva marad a szlovák határ

Úgy tűnik, végül semmi nem lesz a közép-európai, úgynevezett „mini-Schengen” ötletéből, miután

a szlovák kormány úgy döntött, június 26-ig a külföldiek előtt biztosan zárva tartja a határait

erről beszélt Martin Smolek cseh külügyminiszter-helyettes a cseh közrádióban pénteken.

De mi is az a mini-Schengen?

Jól ismert tény, hogy Közép-Európa a nyugati országoknál sokkal jobban megúszta a koronavírus-járványt, de legalábbis annak első hullámát. Bár Ausztriában volt egy kezdeti berobbanás, az osztrák hatóságok jól kezelték a helyzetet, mostanra pedig az ország valamivel több, mint 16 ezer fertőzöttjéből alig 800 aktív eset. Hasonló a helyzet például Csehországban is, ahol 2500 körül áll az aktív esetszám csaknem 9 ezer eset mellett, Magyarországon pedig pont szombaton lépte túl a gyógyultak száma az aktív fertőzöttekét. A legjobban azonban Szlovákia teljesített, ahol 1500 megbetegedést regisztráltak csupán, mostanra pedig 219 aktív esetet tartanak csak nyilván, Európában példátlanul alacsony, 28 halálozás mellett.

Értelemszerű volt tehát: ha még az uniós tagállamok között egy ideig fenn is maradnak az utazási korlátozások, ha már Közép-Európa ennyire jól kezelte a járványt, legalább pár ország között szűnjön meg a határellenőrzés, és váljék lehetővé a szabad utazás. A terv eleinte Szlovákia, Csehország és Ausztria között formálódott, de kedden az osztrák külügy felvetette:

a kedvező magyar helyzet miatt bevennék a magyarokat is, így pedig június 15-től a négy ország koordináltan megnyitná egymás között a határait, és zavartalanná válna az utazás.

Nem a fenti keretrendszerben, de a koronavírust szintén példásan kezelő Horvátország is megállapodott az osztrákokkal, magyarokkal, csehekkel és szlovákokkal a júniusi határnyitásról.

Szlovákia is enyhít, csak nagyon óvatosan

A tervből mégsem lett semmi, miután Szlovákia szerdán úgy határozott: június 26-ig meghosszabbítja az ország schengeni határain az ideiglenes határellenőrzéseket: így Szlovákia felé Magyarországról, Ausztriából, Csehországból és Lengyelországból sem szabad az utazás, és persze Ukrajnából sem.

Szlovákia nagyon szigorúan veszi a koronavírus elleni védekezést, Csehországgal együtt ők voltak azon két európai állam, amelyek már márciusban kül- és beltérben is szájmaszkviselési kötelezettséget írtak elő polgáraiknak. A csehek ezt június 25-től nyílt közterületeken kivezetik, és ugyanezt teszik a szlovákok is,

de azzal a feltétellel, hogy még szabad ég alatt is ötméteres védőtávolságot kell tartani.

Mindenesetre a jó járványügyi helyzet miatt Szlovákiában is folyamatosak az enyhítések, hamarosan az éttermek belső helyiségei és a bevásárlóközpontok is kinyithatnak, pénteken pedig lehetővé tették a házi karantént is.

Eddig ugyanis a külföldről hazatérő szlovákoknak állami karanténba kellett vonulniuk, mostantól ezt otthon is teljesíthetik egy mobilapplikáció letöltésével, amelyen keresztül a hatóságok megfigyelhetik a karantén betartatását.

A szlovák járványügyi siker mögötti példátlan szigor mindenesetre úgy tűnik, az utazásnál nem enyhül – legalábbis június 26-ig. Ausztria június 15-i, Magyarországgal való határnyitásának viszont továbbra sincsen elvi akadálya.

BORÍTÓKÉP: Igor Matovič szlovák kormányfő sajtót tájékoztat / OLaNO Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek