+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2020. május 22. péntek, 15:04
A kijárási korlátozások feloldása után Budapesten egyelőre csak a vendéglátóhelyek teraszain lehet fogyasztani. De milyen gyorsan kap engedélyt, akinek eddig nem volt terasza, most viszont sürgősen szüksége lenne rá? Utánajártunk.

A koronavírus miatti kényszerű bezárások miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vendéglátással foglalkozó vállalkozások. Emiatt a május eleji kijárási korlátozások lazításakor a kormány és a főváros első intézkedései közé tartozott ezeknek a helyeknek a megsegítése valamilyen formában: április 30-án megjelent egy kormányrendelet, amely a vendéglátópari egységek terasz miatti közterülethasználatát díjmentesítette szeptemberig (ez 10-15 ezer forintot jelent négyzetméterenként havonta), Karácsony Gergely főpolgármester pedig kiadta a „Restart Budapest” névre keresztelt dokumentumot, amiben úgy fogalmaznak: „a város újranyitásából nem maradhatnak ki azok a most nehéz helyzetbe került vállalkozások, vendéglátóhelyek sem, amelyek nem rendelkeznek teraszengedéllyel”. 

 

Rendes körülmények között ugyanis egy étteremnek vagy kocsmának bérleti díjat kell fizetnie az önkormányzatnak, ha az utcán (vagyis közterületen) teraszt üzemeltet, vagyis kirak a szabadba székeket, asztalokat, ahol a vendégei fogyasztanak. Ezt a kérelmet minden önkormányzatnál az arra dedikált testület bírálja el, miután megvizsgálták a legfontosabb szempontokat, mint például hogy a kérelemben benyújtott látványterv alapján nem sérül-e az egységes utcakép, biztosított-e a gyalogosok és a parkoló autók számára az elegendő hely. Ennek a kérelemnek a benyújtása, majd pozitív elbírálás esetén maga a közterület-használat vált most díjmentessé.

 

Megkérdeztünk néhány vendéglátóst a VI., a VII. és a VIII. kerületben – egy éttermet és két kocsmát  –, hogy mik a tapasztalataik a teraszengedélyeztetéssel és hogyan halad a terasz iránti kérelmük elbírálása a kerületi önkormányzatoknál a járványügyi enyhítések közepette. 

 

VIII. kerület: mire megkapod az engedélyt, be is engedheted a vendégeket

 

Egy nyolcadik kerületi vendéglátós – aki névtelen szeretne maradni – teljesen új, 20 négyzetméteres teraszt szeretne nyitni a vendéglátóhelye előtt, eddig ugyanis egyáltalán nem volt terasza. A tapasztalatairól így nyilatkozott az Azonnalinak:

 

a május elején beadott kérelme most csütörtökre jutott el az elbírálási szakaszba,

 

ezt megelőzően első kapcsolatfelvételt követően az első reakció három héttel később érkezett meg egy sablonválasz formájában az önkormányzattól érdemi információk nélkül, a telefont pedig egészen e hét hétfőig nem vették fel a hivatalban. Sokat ezt követően sem haladt előre az ügy: „Az ügyintézőnek a vonal túlsó végén fogalma sem volt, hol tart a kérelmem, vagy hogy egyáltalán megvan-e valahol, nem keveredett-e el, de megígérte, hogy másnap már a helyén lesz az a kolléga, aki majd tud válaszolni a kérdéseimre – azóta sem veszi fel senki.”

 

Ezután megkeresett egy önkormányzati képviselőt is, akinek a közbenjárására sikerült megtudnia, elbírálás alatt van a beadott kérelme. Június elsejétől szeretett volna teraszt: ez így most meghiúsulni látszik.

 

Megkerestük az ellenzéki Pikó András vezette nyolcadik kerületet, hogy néz ki pontosan egy ilyen engedélyeztetés, és mennyi időt vesz általában igénybe: az önkormányzat válasza alapján a hét napot meghaladó közterület-használat esetén (ebbe a kategóriába tartozik a terasz), legalább 15 nappal korábban kell benyújtani a kérvényt, ezt követően a teraszok engedélyezéséhez szükség szakmai vélemények, állásfoglalások beszerzéséről a kézhezvételtől számított 2 munkanapon belül gondoskodik a hivatal.

 

Vagyis „ha hiánytalan a kérelem, akkor 2-3 napon belül megvan bírálat. Ha hiánypótlás kell, vagy külső szervek hozzájárulása (rendőrség, katasztrófavédelem, településképi engedély) szükséges, akkor ez meghosszabbítja a bírálati időt” – írta az önkormányzat. A 15 nappal korábbi benyújtás követelménye azért beszédes, mert – amennyiben abból indulunk ki, hogy a kormány bejelentése szerint a budapesti lazítások két héttel követik a vidékieket – ez azt jelenti, hogy

 

ha valaki az első budapesti lazítás bejelentésekor megigényel egy teraszengedélyt, akkor mire azt megkapja a VIII. kerületben, addigra már bent is fogadhat vendégeket.

 

VI. kerület: ahol szóba állnak az emberrel

 

Egy hatodik kerületi kocsma a már meglévő teraszát szeretné jelentősen bővíteni. A kérelem hivatalos benyújtása előtt az üzletvezető – aki a cikkben szintén névtelen szeretett volna maradni – azért informálisan rákérdezett a polgármesteri hivatalnál a 25 négyzetméteres bővítésre, ami a helyiség melletti park területén valósulna meg. Ezt hivatalosan a momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat nem engedné meg – az egyik alpolgármesterrel folytatott előzetes levelezésében viszont

 

biztosították róla, hogy a kisvállalkozások megsegítése most fontosabb a jogszabályok betű szerinti betartatásánál.

 

Soproni Tamás polgármester a cikk megjelenését követően azt írta az Azonnalinak, hogy ilyen biztosan nem szerepelhetett az alpolgármester levelében. Hozzátette: ha jól sejti, a Jókai térről van szó, ahol a korábbi fideszes önkormányzati vezetéssel ellentétben valóban engedélyezték a zárt parkon belüli teraszt. Ezt semmilyen jogszabály nem korlátozza, egyszerűen nem szokott erre a területre engedélyt adni az önkormányzat, magyarázta.

 

Mivel az elbírálásra tizenöt napja van a hatóságoknak, az üzletvezető azzal számol: két hét múlva kezdheti el a kibővített teraszon kiszolgálni a vendégeket, így az csak kiegészíteni fogja az addigra vélhetően beinduló zárttéri forgalmat. Azonban az önkormányzat válasza alapján az is lehet, hogy nem kell ennyit várnia. A hatodik kerületi önkormányzat kérdéseinkre ugyanis közölte: a régebbi teraszoknál, ahol korábban már volt közterület-használati engedély (ebbe a kategóriába esik a szóban forgó hely is), pár nap  alatt összejöhet az engedély újbóli megadása a kibővített teraszra.

 

Ebben a kerületben egyébként sokan döntöttek úgy, a különleges helyzetre való tekintettel terasznyitással pörgetik fel a forgalmukat: a VI. kerületi önkormányzathoz május 20-ig 60 darab terasznyitási kérelem érkezett be és csak 3 olyan, amely bővítené a meglévő teraszát. 

 

VII. kerület: ahol 3 centiméteren múlott

 

Nem minden kerület ilyen rugalmas: a DK-s Niedermüller Péter vezette VII. kerületi önkormányzat a Hops Beer Bárnak három centiméter miatt nem engedélyezett a négy asztalra vonatkozó kérelméből hármat a bár üzletvezetőjének elmondása szerint. Az önkormányzat szabályai szerint minimum két méter kell, hogy a gyalogosok rendelkezésére álljon, hogy közlekedhessenek az utcán, egy terasz szélessége pedig egy méter. A szóban forgó hely előtt azonban 297 centiméter széles a járda, ezért

 

a gyalogosoknak csupán 1,97 méter állna rendelkezésre, hogy sétáljanak – emiatt már a kérelem hivatalos beadása előtt jelezték: a 3 centiméter miatt a tervezett négy asztal helyett csak egyet rakhatnak majd ki a kocsma elé.

 

„Ilyen szempontból tehát korrektek voltak, hogy nem árultak zsákbamacskát, hanem már a kérelem beadása előtt jelezték, csak egy asztalt fognak engedélyezni, de akkor ne reklámozzák, hogy ők most mennyire megsegítik a kisvállalkozásokat” – nyilatkozta az Azonnalinak a bár üzletvezetője. 

 

A VII. kerülettől megkérdeztük, hányan fordultak hozzájuk teraszengedélyeztetési kérelemmel a kijárási korlátozások feloldása óta, illetve hogy fontolgatják-e a kötelezően előírt két méter ideiglenes csökkentését a vendéglátósok érdekében. Egyelőre nem reagáltak a megkeresésünkre, amint megérkezik a válaszuk, frissítjük a cikket.

 

Hiába egy jó ötlet, ha a bürokrácia megfojtja

 

A budapesti vendéglátóknak a kijárási korlátozások feloldása után két hetük lett volna, hogy a kibővített, illetve újonann nyitott teraszokkal áthidalják, hogy zárt térben továbbra sem fogyaszthatnak a vendégeik.

 

Ehhez képest tehát a nyolcadik kerületi önkormányzatnál még mindig nem került pont az ügy végére, a hetedik kerületnél három centiméter miatt esik el a vállalkozó több asztaltól, és csak a hatodik kerületi önkormányzatnál bólintottak rá legalább informálisan a kezdeményezésre, de a hivatalos engedély még ott sem érkezett meg. 

 

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás