Varga-Damm Andrea döntött: nem adja vissza mandátumát

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.21. 18:38

Varga-Damm Andrea szerint ő nem hibázott, ezért a parlamenti mandátumát nem adja vissza és a Jobbikból sem hajlandó kilépni.

Varga-Damm Andrea döntött: nem adja vissza mandátumát

Ugyan felszólította rá a Jobbik elnöksége, de nem fogja visszaadni mandátumát a párt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea. Ezt maga a politikus jelentette be a Jövő TV-nek adott interjújában. Arról is beszélt,

a pártból sem kíván kilépni, mert úgy érzi, ő nem követett el semmilyen hibát.

Egyébként ha rákényszerítik, Varga-Damm függetlenként fogja folytatni a parlamenti munkáját, de azt is mondta, a lelkében akkor is jobbikos marad.

A képviselőnő Facebook-oldalán is kommentálta döntését. Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöksége 24 órát adott neki, hogy visszaadja a mandátumát, azt írta: kedvező volt számára, hogy a mandátum kérdésében ennyi idő állt rendelkezésére, mert ez elegendő volt arra, hogy megismerje a Jobbik tagságának és a támogatóinak e döntéssel kapcsolatos kérését. 

„A mintegy összesen 1200 üzenetnek, levélnek, telefonhívásnak, vagyis az aktív tagság jelentős része kérésének eleget téve, nem hagyom cserben sem a Jobbik közösségét, sem az engem támogató polgárokat, ezért nem adom vissza a mandátumomat.”

Figyelemreméltó apróság, hogy Varga-Damm a posztját a Jobbiknak a héten lecserélt, néppártosodás előtti időből származó logójával illusztrálta, nem az újjal.

Mi volt a baja a Jobbiknak Varga-Dammal?

A párt elnöksége arra hivatkozva kérte vissza a mandátumot, a politikus hibázott, miután ő volt a témafelelőse egy olyan fideszes törvényjavaslatnak, amit a Jobbik megszavazott, de később rájött, hogy nem kellett volna. Ezért közleményben ismerte el a Jobbik: hibáztak, és hogy ez ne maradjon következmény nélkül, visszahívják Varga-Dammot, akiben megrendült a bizalom.

Ugyanakkor tény, hogy Varga-Damm nem tartozik Jakab Péter Jobbik-elnöke köréhez, Jakab például korábban azok köré sorolta őt, akikkel nem tudna együtt dolgozni, ha megválasztanák a Jobbik alelnökei közé. Végül utóbbira nem kellett Jakabnak sort kerítenie, ugyanis minden általa támogatott politikus bekerült az elnökségbe. Egyébként a Jobbik korábbi elnökét, Sneider Tamást is hátrébb tolná: hétfőn derült ki ugyanis, hogy visszahívnák őt a parlament alelnöki tisztségéből, ám ehhez még az is lehet, hogy ki kell zárniuk parlamenti frakciójukból.

Jobbik: Varga-Damm a becstelenséget választotta

A párt közleményben reagált a fejleményekre:

„Varga-Damm Andrea a saját esküjét megszegve döntött úgy, hogy a tisztesség és becsületesség számára csupán a külvilágnak szóló üres lózungok, és megtartja a párttól kapott országgyűlési mandátumát annak ellenére, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Súlyosbító körülmény, hogy Varga-Damm Andrea jogvégzett ember, aki elméletben nagyon is jól tudja, hogy az adott szó kötelez. Esküjének megszegésén túl legalább ugyanilyen súlyú bűn, hogy – szemben a Jobbik frakcióvezetésével – a mai napig nem ismerte el, hogy hibázott, helyette a megfigyelési törvényt bíráló választókat gyalázta a közösségi médiában, butának nevezve a szavazókat. A Jobbik számára a választó szövetséges, akit nem lehet megalázni. Főleg nem egy országgyűlési képviselőnek. Aki ilyet tesz, azzal nem kívánunk közösséget vállalni.”

FOTÓ: Varga-Damm Andrea / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek