+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 21. csütörtök, 18:38
Varga-Damm Andrea szerint ő nem hibázott, ezért a parlamenti mandátumát nem adja vissza és a Jobbikból sem hajlandó kilépni.

Ugyan felszólította rá a Jobbik elnöksége, de nem fogja visszaadni mandátumát a párt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea. Ezt maga a politikus jelentette be a Jövő TV-nek adott interjújában. Arról is beszélt,

 

a pártból sem kíván kilépni, mert úgy érzi, ő nem követett el semmilyen hibát.

 

Egyébként ha rákényszerítik, Varga-Damm függetlenként fogja folytatni a parlamenti munkáját, de azt is mondta, a lelkében akkor is jobbikos marad.

 

A képviselőnő Facebook-oldalán is kommentálta döntését. Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöksége 24 órát adott neki, hogy visszaadja a mandátumát, azt írta: kedvező volt számára, hogy a mandátum kérdésében ennyi idő állt rendelkezésére, mert ez elegendő volt arra, hogy megismerje a Jobbik tagságának és a támogatóinak e döntéssel kapcsolatos kérését. 

 

„A mintegy összesen 1200 üzenetnek, levélnek, telefonhívásnak, vagyis az aktív tagság jelentős része kérésének eleget téve, nem hagyom cserben sem a Jobbik közösségét, sem az engem támogató polgárokat, ezért nem adom vissza a mandátumomat.”

 

Figyelemreméltó apróság, hogy Varga-Damm a posztját a Jobbiknak a héten lecserélt, néppártosodás előtti időből származó logójával illusztrálta, nem az újjal.

 

 

Mi volt a baja a Jobbiknak Varga-Dammal?

 

A párt elnöksége arra hivatkozva kérte vissza a mandátumot, a politikus hibázott, miután ő volt a témafelelőse egy olyan fideszes törvényjavaslatnak, amit a Jobbik megszavazott, de később rájött, hogy nem kellett volna. Ezért közleményben ismerte el a Jobbik: hibáztak, és hogy ez ne maradjon következmény nélkül, visszahívják Varga-Dammot, akiben megrendült a bizalom.

 

Ugyanakkor tény, hogy Varga-Damm nem tartozik Jakab Péter Jobbik-elnöke köréhez, Jakab például korábban azok köré sorolta őt, akikkel nem tudna együtt dolgozni, ha megválasztanák a Jobbik alelnökei közé. Végül utóbbira nem kellett Jakabnak sort kerítenie, ugyanis minden általa támogatott politikus bekerült az elnökségbe. Egyébként a Jobbik korábbi elnökét, Sneider Tamást is hátrébb tolná: hétfőn derült ki ugyanis, hogy visszahívnák őt a parlament alelnöki tisztségéből, ám ehhez még az is lehet, hogy ki kell zárniuk parlamenti frakciójukból.

 

Jobbik: Varga-Damm a becstelenséget választotta

 

A párt közleményben reagált a fejleményekre:

 

„Varga-Damm Andrea a saját esküjét megszegve döntött úgy, hogy a tisztesség és becsületesség számára csupán a külvilágnak szóló üres lózungok, és megtartja a párttól kapott országgyűlési mandátumát annak ellenére, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Súlyosbító körülmény, hogy Varga-Damm Andrea jogvégzett ember, aki elméletben nagyon is jól tudja, hogy az adott szó kötelez. Esküjének megszegésén túl legalább ugyanilyen súlyú bűn, hogy – szemben a Jobbik frakcióvezetésével – a mai napig nem ismerte el, hogy hibázott, helyette a megfigyelési törvényt bíráló választókat gyalázta a közösségi médiában, butának nevezve a szavazókat. A Jobbik számára a választó szövetséges, akit nem lehet megalázni. Főleg nem egy országgyűlési képviselőnek. Aki ilyet tesz, azzal nem kívánunk közösséget vállalni.”

 

 

FOTÓ: Varga-Damm Andrea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás