Hetekkel korábban megjelenhetett a koronavírus az olaszoknál, mint eddig gondolták

Szerző: Techet Péter
2020.05.21. 17:00

Egy kutatás kimutatta: a járvány hivatalos kezdete előtt már minden huszadik milánói vérében a koronavírus-fertőzésre utaló antitest volt. Eszerint a vírus a jelenleg feltételezettnél jóval hamarabb jelenhetett meg.

Hetekkel korábban megjelenhetett a koronavírus az olaszoknál, mint eddig gondolták

A milanói Policlinico megvizsgálta a február 24. és április 8. közötti véradományokat – összesen nyolcszázat – , és arra a megállapításra jutott, hogy – legalábbis a vizsgált vérállomány vonatkozásában – már

a járvány hivatalos kezdetekor az adományozók majdnem öt százalékánál kimutatható volt azon antitest, amely arra utal: ezek az emberek addigra már áteshettek a koronavíruson,

és feltételezhetően már védettséget is nyertek ellene. A járvány kirobbanásakor 4,6 százalékos antitest-arány április első hetére 7,1 százalékra növekedett.

Daniele Prati, a kutatás vezetője azt hangsúlyozta, hogy ez az első olyan felmérés, amely egyértelműen bizonyítja: legalábbis a lombard metropolisz környékén már a járvány hivatalos bejelentése előtt jelen volt a vírus, többen is – akár anélkül, hogy észrevették volna – áteshettek rajta. Az ugyanis, hogy a járvány kezdetekor vett vér alapján majdnem minden huszadik milánói már túl lehetett a fertőzésen, erre enged következtetni.

Mint ismert: Franciaországban decemberi kórlapokat és teszteredményeket újra megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy már decemberben megjelenhetett náluk a vírus, mert volt olyan személy, akinek az akkor még ismeretlen eredetűnek gondolt fertőzése gyakorlatilag koronavírus volt.

Prinz Gyula, a Szent László kórház egykori főorvosa is azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a vírus bizonyosan már Magyarországon is hamarabb megjelenhetett, mint ahogy eddig feltételezték, mert ő maga is találkozott a járványhelyzet előtt két olyan beteggel is, akiknél szerinte koronavírusban fertőződhettek meg, bár a nehezen kiharcolt tesztjük akkor még negatív lett.

NYITÓKÉP: Milánói Policlinico egyik épülete / Monica Cremonesi, Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek