Sneider Tamás: Nem mondok le a parlamenti alelnökségről!

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.20. 21:01

Ha a Jobbik mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy Sneider Tamás ne legyen tovább a parlament alelnöke, akkor ki kell, hogy zárják őt a frakciójukból. Ez azt jelentené, hogy a párt saját volt elnökét rakná ki soraiból az Országgyűlésben.

Sneider Tamás: Nem mondok le a parlamenti alelnökségről!

Míg a pártok a parlamenti bizottságok tagjait szabadon cserélhetik, addig ez nem ilyen egyszerű a parlament alelnökeinek esetén. Miután Sneider Tamás – aki 2020 januárjáig a Jobbik elnöke volt – 

maga nem lesz hajlandó lemondani a parlamenti alelnöki tisztségről, ezért onnan csak úgy lehet eltávolítani, ha a Jobbik kizárja őt a frakciójából

– tudta meg az Azonnali.

Mint az Azonnali megírta, Sneidert, aki 2014 óta a Jobbik színeiben a parlament alelnöke, lecserélik Balczó Zoltánra, aki el is vállalja a felkérést. Ám a jelenlegi szabályok szerint a delegáló párt gyakorlatilag csak azzal kényszerítheti ki az alelnök távozását – már ha az alelnök maga nem mond le erről a pozícióról – ha kizárják a párt frakciójából.

Sendier Tamás megkeresésünkre arról beszélt: őt nem kérték meg arra, hogy mondjon le. „De ha meg is kérnének erre,

miért mondanék le, mikor a frakció a napokban agyba-főbe dicsért a nyilvánosság előtt, hogy milyen jó alelnök vagyok?”

Egyébként még Kövér László házelnök maga felmenthetné Sneidert, de szerinte attól függetlenül, hogy „nem vagyunk puszipajtások Kövér Lászlóval, azt még ő is elismeri, hogy az alelnöki munkámat pártatlanul végzem”.

Sneider egyébként hétfőn még azt nyilatkozta az Azonnalinak: visszahívása ellenére nem lépne ki a Jobbikból.

Sneider lenne idén a negyedik, akit elveszít a Jobbik

A Jakab Péter vezette Jobbikot már hónapok óta belső feszültségek terhelik, ennek legújabb fejleménye, hogy a párt szerdán este arra szólította fel Varga-Damm Andrea képviselőjüket, adja vissza mandátumát. Ugyan ezt arra hivatkozva tették meg, hogy Varga-Damm súlyos hibát követett el a parlamentben (ennek részleteiről itt írt az Azonnali), de tény, hogy mikor a képviselőnő a januári tisztújításon a párt alelnökének indult, Jakab őt azok közé sorolta, akikkel nem tudna együtt dolgozni. Az év eleji tisztújítást követően egyébként Jakab Péter miatt hagyta ott a pártot és annak frakcióját Bana Tibor és Bencsik János is, akik azóta független képviselőkként tevékenykednek a parlamentben.

Kérdés, hogy miután Varga-Dammtól visszakéri mandátumát a Jobbik, Sneidert pedig visszahívják az alelnökségtől, nem lesznek-e újabb távozók a frakcióból.

FOTÓ: Sneider Tamás / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek