+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Bukovics Martin
2020. május 20. szerda, 20:25
A német állam a cég pénzügyi megsegítéséért cserébe huszonöt százalékban tulajdonossá válik az 1997-ben privatizált Lufthansában.

A Lufthansa a koronavírus miatt kénytelen volt beszüntetni járatainak több, mint 90 százalékát:

 

a cég óránként egymillió euró veszteséget termel.

 

Ezért merült fel, hogy az újraindulás állami segítség nélkül nehézkes lehet. Ezt azonban a német állam feltételekhez kötötte. A Der Spiegel szerda esti információi szerint megszületett a megállapodás: a német állam 25 százalék + 1 részvény tulajdonrésszel száll be az 1997-ben teljes körűen privatizált cégbe, plusz két helyet is kap a felügyelőbizottságban:

 

ez volt ugyanis Berlin feltétele a 9 milliárd eurós segítségért.

 

A német hetilap információi szerint a Lufthansa sorsáról szóló döntést a „legmagasabb szinten hozták meg”, azaz Olaf Scholz pénzügyminiszter-alkancellár és Peter Altmaier gazdasági miniszter mellett Angela Merkel kancellár is be volt vonva a folyamatba. A berlini kormány egyik képviselője már úton van Frankfurtba, ahol a Lufthansa központja van, hogy a megállapodást aláírják. Egy rendkívüli közgyűlésen kell a Lufthansának az állami részesedést még jóváhagynia.

 

A Lufthansa CEO-ja, a korábban a cégnél pilótáskodó Carsten Spohr az elmúlt hetekben kifejezetten kritikusan beszélt az állami szerepvállalásról – ám hogy ez mennyire volt az ő véleményve, és mennyiben volt a menedzsment tárgyalási stratégiája, azt többször is próbálta elemezni a szaksajtó. Spohr korábban arról beszélt: inkább vállalná, hogy elindítsanak egy csődeljárást, semmint Berlinből, neadjisten Bécsből és Bernből mondják meg, merre kellene repülniük. (Szóba került ugyanis, hogy az osztrák kormány megsegítené a Lufthansa-konszernhez tartozó Austrian Airlines-t, a svájci pedig a Swisst.)

 

Az állami szerepvállalás mikéntjéről politikai vita is zajlott Németországban: a szociáldemokraták mindenképpen akartak felügyelőbizottsági helyet a kormánynak a segítségért cserébe (ezt meg is kapták), a közlekedési minisztert is adó bajor CSU-sok ezt az ötletet azonban elutasították, Markus Söder bajor tartományi kormányfő pedig eleve a Lufthansa államosításáról beszélt a 9 milliárdos csomag kapcsán, pejoratív hangnemben. Ők az állami szerepvállalást úgy képzelték el, hogy csak pénzzel száll be Berlin a cégbe, de beleszólása nincs. Leginkább a szakszervezetek szorgalmazták az állami szerepvállalást, a légiutaskísérők munkavállalói jogainak magasabb fokú védelmét várva tőle.

 

A Lufthansa június elsejétől tervezi a legtöbb járatának újraindítását: júniustól 160 géppel 106 úticél lesz megint elérhető, főként németországi repterekről.

 

NYITÓKÉP: Lufthansa Airbus A321-100 / Arpingstone, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás