A Bizottság javasolja: hosszabbítsák meg a Székely Nemzeti Tanács európai aláírásgyűjtését

Szerző: Illés Gergő
2020.05.20. 11:57

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés határideje már lejárt, de a koronavírusra tekintettel az Európai Bizottság adna még fél évet a szervezőknek, igaz, ehhez a többi uniós döntéshozó szerv jóváhagyása is kell. A Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésén bár összejött a szükséges egymillió aláírás, de csak három, és nem a minimálisan szükséges hét tagállamból, így tovább lehetne próbálkozni.

A Bizottság javasolja: hosszabbítsák meg a Székely Nemzeti Tanács európai aláírásgyűjtését

Bár hivatalosan a határidő május 7-én éjfélkor lejárt,

várhatóan még további fél évig gyűjthetik majd az aláírásokat a Nemzeti Régiókról szóló Európai Polgári Kezdeményezésre

– erről Varga Judit igazságügyi miniszter számolt be szerdán Facebook-oldalán.

Hét tagállam, egymillió aláírás

Varga arról írt: az aláírásgyűjtést szervező Székely Nemzeti Tanács mellett ő is az Európai Bizottsághoz fordult azzal kapcsolatban, hogy hosszabbítsák meg az aláírásgyűjtés határidejét, ugyanis „a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést.”

Varga sikernek nevezte a gyűjtés meghosszabbításáról szóló bizottsági javaslatot, ugyanakkor ennek életbe lépéséhez ezt még az Európai Parlamentnek és a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak is le kell okéznia. Ha ez megtörténik, azt követően újabb fél év áll rendelkezésre arra, hogy legalább hét tagállamból összegyűjtsék a szükséges aláírásszámot a szervezők.

A hosszabbítást Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője már március 17-én kérte az Európai Bizottságtól, most pedig ez a kérés hallgattatott meg: Vincze – aki a másik sikeres kisebbségvédelmi kezdeményezést, a Minority SafePacket előterjesztő FUEN elnöke – már korábban is bizakodó volt, ő már a múlt héten prognosztizálta, hogy a Bizottság meghosszabbíthatja a határidőt. Ez megtörtént,

de ahhoz, hogy ez ténylegesen is megvalósuljon, a döntést a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie.

De hát már megvan a szükséges aláírásszám, nem?

Nem egészen: az érvényességhez valóban egymillió aláírásra van szükség, és a Nemzeti Régiókról szóló kezdeményezésen online van 1 008 966 szignó – papíralapon Magyarországról körülbelül 100 ezer, Romániából pedig még 150 ezer szignó lehet még –, de ez önmagában nem elég a sikerhez. A Lisszaboni Szerződésben bevezetett európai polgári kezdeményezések sikeréhez az egymillió aláírás mellé további kritérium, hogy ezek legalább hét EU-tagállamból gyűljenek össze, és a tagállamok méretéhez viszonyítva mindenütt egy minimális aláírásszámot is meghatároznak.

Ezt a kritériumok már nem teljesíti a székelyek gyűjtése, hiszen a nemzeti régiók ötlete hiába kedvezne több, EU-ban élő kisebbségnek is, és hiába a kezdeményezés partnere egy baszk és egy katalán regionális párt is, eddig csak a magyarokat sikerült megmozgatni. A rá kiosztott aláíráskvótákat csak Magyarország, Románia és Szlovákia teljesítette, hazánkban 786, Romániában 169, Szlovákiában 27 ezer aláírást sikerült online összegyűjteni.

Jelentősebb számú magyar kisebbség él még Horvátországban és Szlovéniában is, ott azonban nem gyűltek a szignók, előbbiben mindösszesen 447, utóbbiban 203 fő írt alá, ez messze van a horvátok esetében 8250, a szlovéneknél pedig 6000 fős kvótától.

Ha a Horvátországban és Szlovéniában élő magyarokat mégis sikerülne mobilizálni az aláírásgyűjtéssel, akkor már öt tagállam lenne meg az elvárt hétből, de önmagában még ez sem elég a sikerhez. Kell tehát további két tagállam, így, ha a kezdeményezés megragadná a baszkok, katalánok vagy a Belgiumban élő flamandok figyelmét,

akkor Belgium és Spanyolország aláírásaival már teljesülhetne a szükséges szám:

itt 15 750, illetve 40 500 főre lenne szükség a sikerhez, Belgium esetében eddig a szükséges aláírások 6,15, Spanyolországnál pedig 2,92 százalékuk jött össze.

És miért lenne jó, ha sikerrel járna a kezdeményezés?

Egy európai polgári kezdeményezés sikere esetén az Európai Bizottság köteles legalább foglalkozni az abban követeltekkel, de ez nem garancia arra, hogy a Bizottság tényleg tesz is valamit, ez a saját mérlegelésén múlik. Pozitív bizottsági reakciót követően a Bizottság jogszabály-javaslatot indítványozhat, melyet az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament is tárgyal – majd, ha elfogadják, akkor ténylegesen is uniós szinten törvény születik belőle.

Érdemes azt is látni, hogy az európai polgári kezdeményezések nagy többségét, miután a megfelelő számú alálírás összegyűlt, jogalkotási javaslat nélkül, udvarias diplomáciai szövegek kíséretében lerázta a Bizottság. (Az, hogy a másik kisebbségvédelmi kezdeményezéssel, a Minority Safepackkel mi lesz, még kérdéses, itt egyébként a konkrét jogszabályjavaslatot is megírták a kezdeményezők a Bizottságnak.)

Az Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése arra irányul, hogy az uniós források elosztásánál

az EU köteles legyen kiemelt figyelemmel követni azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevőktől,

így például biztosítanák számukra a hozzáférés egyenlőségét az uniós alapokhoz, forrásokhoz és programokhoz.

Ha sikerül mind a hét országból összeszedni a szükséges aláírásokat, akkor a sikeres kisebbségvédelmi aláírásgyűjtések sorában a Nemzeti Régiók csatlakozhatna az akadályt már tavaly májusban sikerrel vevő Minority SafePack-hez. Utóbbinál már folynak az Európai Bizottsággal a tárgyalások az esetlegesen megszülető törvényjavaslatról – erről bővebben az Azonnali Vincze Loránttal készült interjújában olvashatsz.

Amint újraindul az aláírásgyűjtés, aláírni erre a linkre kattintva tudsz majd!

NYITÓKÉP: Írdalá.hu / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek