Visszahívhatja Göd momentumos polgármestere a DK-s és az LMP-s alpolgármestereit, mert szerinte túl sokba kerülnek

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.19. 12:33

Göd momentumos polgármestere szerint hiába kerülnek sokba a városnak az alpolgármesterei, ehhez képest munkájuk nem vált elengedhetetlenné. Az alpolgármesterek viszont már korábban jelezték: szerintük Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan arra, hogy városvezető legyen.

Visszahívhatja Göd momentumos polgármestere a DK-s és az LMP-s alpolgármestereit, mert szerinte túl sokba kerülnek

Ugyan Gödnek a koronavíruson túl azzal is szembe kell néznie, hogy a kormány a város egy részének területét és bevételének egy komoly részét a fideszes többségű megyei közgyűlések felügyelete alá rendeli, úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy elsimuljanak az önkormányzaton belüli konfliktusok.

Az Azonnali úgy tudja, a momentumos Balogh Csaba polgármester már be is terjesztette hétfőn azt az előterjesztést, ami leváltja a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltán az alpolgármesteri posztokról. Úgy tudjuk, mindkét posztot Balogh nem tervezi betöltetni, ehelyett csak egy alpolgármestere lenne a továbbiakban, amely posztra a szintén momentumos Andrejka Zombor neve is felmerült. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az abban foglaltak már május 19-én 11 órától életbe lépnének, vagyis már keddtől – feltéve, hogy azt a polgármester tényleg aláírja.

Az Azonnali viszont úgy tudja, a polgármester 11.00-ig nem írta alá az előterjesztést, mert egyelőre a felek jelenleg is – tehát kedden délben is – egyeztetnek egymással.

Már jó ideje feszült a helyzet Gödön

Az Azonnali már április elején is írt arról, odáig fajult a rossz viszony, hogy Fülöp Zoltán, Lőrincz László, továbbá a szintén DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi László és a jobbikos Hives Gábor levélben fordultak pártjaik, illetve a Momentum vezetéséhez. Ebben többek között az állt, Balogh Csaba polgármester mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan. A levélírók ezért arra kérték az összefogásban résztvevő pártok vezetőit, különösen a Momentum vezetését, „hogy határozott fellépésükkel tegyenek meg mindent a kialakult helyzet azonnali rendezéséért”.

Úgy tudjuk, erre Fekete-Győr András Momentum-elnök válaszolt is, és biztosított mindenkit afelől, hogy a céljuk az, hogy közösen, koalícióban vezessék Göd városát a nehézségek ellenére is. Így úgy vélte, a közös vezetés jövője csakis úgy képzelhető el, ha a közös politikai és kommunikációs együttműködés alapjai is le vannak fektetve. Ezzel arra utalt, amiről Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is beszélt az Azonnalinak: folyamatban volt egy koalíciós szerződés megfogalmazása Gödön.

A polgármester szerint alpolgármesterei sokba kerülnek és nem dolgoznak

Ehhez képest viszont úgy tűnik, a helyzet rendezése egyelőre kudarcba fulladt, legalábbis információnk szerint Balogh Csaba május 18-án előterjesztést nyújtott be, ami visszahívja a két alpolgármestert. Ezt többek között az alábbiakkal indokolja az előterjesztében:

+ Feladataikat nem voltak képesek önállóan ellátni, referensi támogatásra volt szükségük.

Így a teljes apparátus költségvetése havonta több, mint 2 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ehhez képest a munkájuk nem eredményezett különösebb hasznot, nem váltak elengedhetetlenné, miközben a város várható bevételei is drasztikusan csökkentek.

+ Balogh szerint ő egyeztett az illetőkkel a választás után arról, hogy milyen körülmények között tudnák vállalni a pozíciót, és a fizetés nekik kardinális kérdés volt. A társadalmi megbízatású pozíciót is javasolta nekik, de az egyikőjüknek sem volt elfogadható.

„Most még ha meg is alkudnának vele, félek, az inspirációjukat veszítenék.”

Vagyis szerinte a városnak most olyan alpolgármesterre van szüksége, aki belső meggyőződéssel, friss lendülettel tudja ellátni a feladatát, és képes ezt összeegyeztetni civil munkájával is. 

+ Balogh szerint ha figyelembe vesszük, hogy a társadalmi megbízatású polgármester illetménye éppen fele a főállásúnak, akkor bátran kijelenthető, hogy a közvetlen alpolgármesteri illetmények a javasolt döntéssel a negyedére csökkennek. „És ez még nem tartalmazza a már említett alpolgármesteri referensek illetményének megtakarítását” – teszi hozzá az előterjesztésben.

Nem örültek a közbeszerzési tanácsadónak

Az Azonnali úgy tudja, konfliktust generált a polgármester és az alpolgármesterek közt az is, hogy Balogh Csaba egy IGLU LTP. nevű, Lucsik Jánoshoz köthető céget választott az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául. Lucsik neve onnan lehet ismerős, hogy a korábban bedőlt Sólyom Airways ügyvezető igazgatója volt.

Ugyan a testület nem akarta, hogy ezzel a céggel szerződjön Göd, de Balogh Csaba ezt a veszélyhelyzet miatti saját hatáskörben véghez tudta vinni áprilisban.

Az Azonnali folyamatosan keresi az érintetteket, szeretnénk megtudni Balogh Csaba momentumos polgármestertől, ténylegesen is aláírja-e az alpolgármesterek menesztését, továbbá maguknak az alpolgármestereknek a véleményére is kíváncsiak vagyunk. Amint válaszolnak, közreadjuk álláspontjaikat.

FRISSÍTÉS (2020.05.19. 13:01): A Momentum sajtóosztálya jelezte, Balogh Csaba polgármesterük még nem írta alá a javaslatot, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és amíg ezek tartanak, addig sem a városvezető, sem a Momentum vezetése nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyről, utána viszont állnak rendelkezésre. Hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, azt egyelőre még nem tudták megmondani.

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek