+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 19. kedd, 12:33
Göd momentumos polgármestere szerint hiába kerülnek sokba a városnak az alpolgármesterei, ehhez képest munkájuk nem vált elengedhetetlenné. Az alpolgármesterek viszont már korábban jelezték: szerintük Balogh Csaba emberileg és politikailag is alkalmatlan arra, hogy városvezető legyen.

Ugyan Gödnek a koronavíruson túl azzal is szembe kell néznie, hogy a kormány a város egy részének területét és bevételének egy komoly részét a fideszes többségű megyei közgyűlések felügyelete alá rendeli, úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy elsimuljanak az önkormányzaton belüli konfliktusok.

 

 

Az Azonnali úgy tudja, a momentumos Balogh Csaba polgármester már be is terjesztette hétfőn azt az előterjesztést, ami leváltja a DK-s Lőrincz Lászlót és az LMP-s Fülöp Zoltán az alpolgármesteri posztokról. Úgy tudjuk, mindkét posztot Balogh nem tervezi betöltetni, ehelyett csak egy alpolgármestere lenne a továbbiakban, amely posztra a szintén momentumos Andrejka Zombor neve is felmerült. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az abban foglaltak már május 19-én 11 órától életbe lépnének, vagyis már keddtől – feltéve, hogy azt a polgármester tényleg aláírja.

 

Az Azonnali viszont úgy tudja, a polgármester 11.00-ig nem írta alá az előterjesztést, mert egyelőre a felek jelenleg is – tehát kedden délben is – egyeztetnek egymással.

 

Már jó ideje feszült a helyzet Gödön

 

Az Azonnali már április elején is írt arról, odáig fajult a rossz viszony, hogy Fülöp Zoltán, Lőrincz László, továbbá a szintén DK-s önkormányzati képviselő, Szilágyi László és a jobbikos Hives Gábor levélben fordultak pártjaik, illetve a Momentum vezetéséhez. Ebben többek között az állt, Balogh Csaba polgármester mind politikailag, mind emberileg tisztségének betöltésére alkalmatlan. A levélírók ezért arra kérték az összefogásban résztvevő pártok vezetőit, különösen a Momentum vezetését, „hogy határozott fellépésükkel tegyenek meg mindent a kialakult helyzet azonnali rendezéséért”.

 

Úgy tudjuk, erre Fekete-Győr András Momentum-elnök válaszolt is, és biztosított mindenkit afelől, hogy a céljuk az, hogy közösen, koalícióban vezessék Göd városát a nehézségek ellenére is. Így úgy vélte, a közös vezetés jövője csakis úgy képzelhető el, ha a közös politikai és kommunikációs együttműködés alapjai is le vannak fektetve. Ezzel arra utalt, amiről Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is beszélt az Azonnalinak: folyamatban volt egy koalíciós szerződés megfogalmazása Gödön.

 

 

A polgármester szerint alpolgármesterei sokba kerülnek és nem dolgoznak

 

Ehhez képest viszont úgy tűnik, a helyzet rendezése egyelőre kudarcba fulladt, legalábbis információnk szerint Balogh Csaba május 18-án előterjesztést nyújtott be, ami visszahívja a két alpolgármestert. Ezt többek között az alábbiakkal indokolja az előterjesztében:

 

+ Feladataikat nem voltak képesek önállóan ellátni, referensi támogatásra volt szükségük.

 

Így a teljes apparátus költségvetése havonta több, mint 2 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ehhez képest a munkájuk nem eredményezett különösebb hasznot, nem váltak elengedhetetlenné, miközben a város várható bevételei is drasztikusan csökkentek.

 

+ Balogh szerint ő egyeztett az illetőkkel a választás után arról, hogy milyen körülmények között tudnák vállalni a pozíciót, és a fizetés nekik kardinális kérdés volt. A társadalmi megbízatású pozíciót is javasolta nekik, de az egyikőjüknek sem volt elfogadható.

 

„Most még ha meg is alkudnának vele, félek, az inspirációjukat veszítenék.”

 

Vagyis szerinte a városnak most olyan alpolgármesterre van szüksége, aki belső meggyőződéssel, friss lendülettel tudja ellátni a feladatát, és képes ezt összeegyeztetni civil munkájával is. 

 

+ Balogh szerint ha figyelembe vesszük, hogy a társadalmi megbízatású polgármester illetménye éppen fele a főállásúnak, akkor bátran kijelenthető, hogy a közvetlen alpolgármesteri illetmények a javasolt döntéssel a negyedére csökkennek. „És ez még nem tartalmazza a már említett alpolgármesteri referensek illetményének megtakarítását” – teszi hozzá az előterjesztésben.

 

Nem örültek a közbeszerzési tanácsadónak

 

Az Azonnali úgy tudja, konfliktust generált a polgármester és az alpolgármesterek közt az is, hogy Balogh Csaba egy IGLU LTP. nevű, Lucsik Jánoshoz köthető céget választott az önkormányzat közbeszerzési szaktanácsadójául. Lucsik neve onnan lehet ismerős, hogy a korábban bedőlt Sólyom Airways ügyvezető igazgatója volt.

 

Ugyan a testület nem akarta, hogy ezzel a céggel szerződjön Göd, de Balogh Csaba ezt a veszélyhelyzet miatti saját hatáskörben véghez tudta vinni áprilisban.

 

Az Azonnali folyamatosan keresi az érintetteket, szeretnénk megtudni Balogh Csaba momentumos polgármestertől, ténylegesen is aláírja-e az alpolgármesterek menesztését, továbbá maguknak az alpolgármestereknek a véleményére is kíváncsiak vagyunk. Amint válaszolnak, közreadjuk álláspontjaikat.

 

FRISSÍTÉS (2020.05.19. 13:01): A Momentum sajtóosztálya jelezte, Balogh Csaba polgármesterük még nem írta alá a javaslatot, folyamatosan zajlanak a tárgyalások, és amíg ezek tartanak, addig sem a városvezető, sem a Momentum vezetése nem kíván részletekbe menően nyilatkozni az ügyről, utána viszont állnak rendelkezésre. Hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, azt egyelőre még nem tudták megmondani.

 

FOTÓ: Balogh Csaba / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás