+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 19. kedd, 15:04
De csak akkor, ha minden tagállam kríziskezelésére kiterjed majd a vizsgálat. Közben Donald Trump a szervezet finanszírozásának végleges felfüggesztésével fenyegetőzik.

Ezúttal virtuálisan ugyan, de május 18-án megkezdődött a WHO 73. Nemzetközi Gyűlése, ami a szervezet döntéshozó fórumaként működik: itt vitatják meg és döntenek a WHO tagállamok küldöttei a WHO végrehajtó szerve, a végrehajtó igazgatótanács által benyújtott témákról. 

 

Idén a nyitóbeszéd természetesen a világ koronavírus-járványra adott válaszára fókuszált:

 

az idén leköszönő WHO-elnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz burkoltan a tagállamok megkésett reakcióját okolta a járvány elterjedéséért a világon,

 

a WHO-t ért kritikákra reragálva hangsúlyozta, hogy „a WHO már január 30-án kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetést, tíz napon belül kiadta az ajánlást az egészségügyi dolgozók számára. Ekkor még kevesebb, mint 100 eset volt, Kínán kívül pedig halálos áldozat nélkül”. 

 

Hiába azonban Gebrejeszusz érvelése, sok WHO-tagállam további magyarázatot követelt a világszervezet felelősségének feltárása érdekében: az El País tudósítása szerint Európai Unió tagállamainak vezetésével be is nyújtottak egy indítványt, amely értelmében függetlenül vizsgálnák meg a WHO felelősségét a járványra adott válaszokban. Az indítványt még Kína is támogatta, de beállt mögé Japán, az afrikai országok, Brazília, Ausztrália, az Egyesült Királyság és még sok-sok állam. Nem volt viszont az aláírók sorában az Egyesült Államok, habár az amerikai küldött szóban támogatásáról biztosította a független vizsgálat lefolytatását követelő kezdeményezést.

 

Gebrejeszusz az indítványra reagálva nyitóbeszédében elmondta: a WHO áll elébe a vizsgálatnak, de annak érdekében, hogy az 

 

„valóban alapos és átfogó legyen, ki kell terjednie minden szereplőre”, így az egyes tagállamokra is.

 

Ez a szócsata egy hosszabb konfliktus eredménye a WHO és a tagállamok egy része között. Az Egyesült Államok vezetésével a járvány kitörése óta gyakorlatilag folyamatosan éri kritika a WHO-t, amiért az szerintük Kína zsebében van. Kedd hajnalban az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump lenyilatkozta: amennyiben 30 napon belül nem bizonyítja az Egészségügyi Világszervezet a Kínától való függetlenségét, végképp megvonja tőle az amerikai támogatást – ez a WHO költségvetésének csaknem 20 százaléka. 

 

Kína nem késett a válasszal, kihasználva, hogy az Egyesült Államok karcos retorikája lehetséget ad nekik, hogy a vírus és annak kezdeti kezelése miatt sokat vesztett presztízséből a világ előtt picit javítson. Hszi Csin-Ping elnök bejelentette: kétmilliárd dollárral száll be a Kínai Népköztársaság a járvány elleni harcba, illetve abban az esetben, ha Kína fejleszti ki a vakcinát, egyfajta 

 

„globális közjóként mindenki számára elérhetővé fogják tenni, beleértve a fejlődő országokat is”

 

(szemben azzal a múlt heti hírrel, hogy az Egyesült Államok előjogot vásárolt magának a legnagyobb uniós gyógyszercégnél, a Sanofinál a készülőben lévő vakcinára, annak sikeres kifejlesztése esetén) illetve lobbizni fog a G20-ban tömörülő országoknál, hogy ideiglenesen függesszék fel a legszegényebb országok hiteltartozásainak törlesztését a koronavírus-járvány okozta felfordulás idejére.

 

BORÍTÓKÉP: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-elnök / ITU Pictures, Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás