+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 19. kedd, 15:04
De csak akkor, ha minden tagállam kríziskezelésére kiterjed majd a vizsgálat. Közben Donald Trump a szervezet finanszírozásának végleges felfüggesztésével fenyegetőzik.

Ezúttal virtuálisan ugyan, de május 18-án megkezdődött a WHO 73. Nemzetközi Gyűlése, ami a szervezet döntéshozó fórumaként működik: itt vitatják meg és döntenek a WHO tagállamok küldöttei a WHO végrehajtó szerve, a végrehajtó igazgatótanács által benyújtott témákról. 

 

Idén a nyitóbeszéd természetesen a világ koronavírus-járványra adott válaszára fókuszált:

 

az idén leköszönő WHO-elnök, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz burkoltan a tagállamok megkésett reakcióját okolta a járvány elterjedéséért a világon,

 

a WHO-t ért kritikákra reragálva hangsúlyozta, hogy „a WHO már január 30-án kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetést, tíz napon belül kiadta az ajánlást az egészségügyi dolgozók számára. Ekkor még kevesebb, mint 100 eset volt, Kínán kívül pedig halálos áldozat nélkül”. 

 

Hiába azonban Gebrejeszusz érvelése, sok WHO-tagállam további magyarázatot követelt a világszervezet felelősségének feltárása érdekében: az El País tudósítása szerint Európai Unió tagállamainak vezetésével be is nyújtottak egy indítványt, amely értelmében függetlenül vizsgálnák meg a WHO felelősségét a járványra adott válaszokban. Az indítványt még Kína is támogatta, de beállt mögé Japán, az afrikai országok, Brazília, Ausztrália, az Egyesült Királyság és még sok-sok állam. Nem volt viszont az aláírók sorában az Egyesült Államok, habár az amerikai küldött szóban támogatásáról biztosította a független vizsgálat lefolytatását követelő kezdeményezést.

 

Gebrejeszusz az indítványra reagálva nyitóbeszédében elmondta: a WHO áll elébe a vizsgálatnak, de annak érdekében, hogy az 

 

„valóban alapos és átfogó legyen, ki kell terjednie minden szereplőre”, így az egyes tagállamokra is.

 

Ez a szócsata egy hosszabb konfliktus eredménye a WHO és a tagállamok egy része között. Az Egyesült Államok vezetésével a járvány kitörése óta gyakorlatilag folyamatosan éri kritika a WHO-t, amiért az szerintük Kína zsebében van. Kedd hajnalban az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump lenyilatkozta: amennyiben 30 napon belül nem bizonyítja az Egészségügyi Világszervezet a Kínától való függetlenségét, végképp megvonja tőle az amerikai támogatást – ez a WHO költségvetésének csaknem 20 százaléka. 

 

Kína nem késett a válasszal, kihasználva, hogy az Egyesült Államok karcos retorikája lehetséget ad nekik, hogy a vírus és annak kezdeti kezelése miatt sokat vesztett presztízséből a világ előtt picit javítson. Hszi Csin-Ping elnök bejelentette: kétmilliárd dollárral száll be a Kínai Népköztársaság a járvány elleni harcba, illetve abban az esetben, ha Kína fejleszti ki a vakcinát, egyfajta 

 

„globális közjóként mindenki számára elérhetővé fogják tenni, beleértve a fejlődő országokat is”

 

(szemben azzal a múlt heti hírrel, hogy az Egyesült Államok előjogot vásárolt magának a legnagyobb uniós gyógyszercégnél, a Sanofinál a készülőben lévő vakcinára, annak sikeres kifejlesztése esetén) illetve lobbizni fog a G20-ban tömörülő országoknál, hogy ideiglenesen függesszék fel a legszegényebb országok hiteltartozásainak törlesztését a koronavírus-járvány okozta felfordulás idejére.

 

BORÍTÓKÉP: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-elnök / ITU Pictures, Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás