Olaszország két hónap után újra megnyit

Szerző: Techet Péter
2020.05.18. 18:35

Ahogy Németországban, az olaszoknál is a régiók érték el a lazításokat. Hétfőtől könnyebb lesz a mozgás, a találkozás és kinyithatnak a boltok, éttermek is.

Olaszország két hónap után újra megnyit

Több északolasz régió is már május elején bejelentette: ők mindenképpen mindent ki fog nyitni május közepétől. A baloldali vezetésű Emilia-Romagna, a Lega által irányított Veneto és a Forza Italia vezette Liguria ezzel nyomás alá helyezték Rómát, amelynek lépnie kellett. Giuseppe Conte miniszterelnöki rendeletben szabályozta ezért a most hétfőtől érvényes új kijárási szabályokat.

Most hétfőtől megszűnik Olaszországban, hogy formanyomtatvány kitöltése kell még ahhoz is, hogy valaki lemehessen az utcára.

A szabad mozgás egyelőre csak az adott régióban áll teljesen helyre,

egyik régióból a másikba továbbra sem lehet utazni. Az Olaszországon belüli utazási korlátozás – ugyanúgy, mint a határok lezárása – június 2-ig marad fenn.

Bővül viszont azok köre, akik találkozhatnak egymással, már nemcsak az egy háztartásban élők lehetnek együtt az utcán, hanem szülők és különélő gyerekeik, valamint barátok is (ami ugyebár nem éppen egy pontos megnevezés, ennek alapján gyakorlatilag bárki bárkivel találkozhat).

Hétfőtől megnyílnak az éttermek, a bárok és a fodrászatok is.

Mindenütt meg kell őrizni a vendégek nevét két héten át – azért, hogy ha bárhol felmerülne koronavírusos eset, lehessen értesíteni azokat, akik potenciálisan megfertőzödhettek. Ezen kívül nem lehet beengedni olyan embert, akinek a testhőmérséklete 37,5° felett van.

Emellett azt is bejelentették:

június 15-től lehetőség van szabadtéri rendezvényeket is tartani, de legfeljebb ezer fő részvételével; szintén június közepétől megnyílhatnak a mozik és színházak,

ezekben kétszáz fő a felső limit. Már május 25-től megnyithatnak az uszodák (bár az egyes régiók ettől eltérhetnek). A diszkók vonatkozásában azonban nincs semmiféle iránydátum kijelölve, azoknak még egy darabig bizonyosan zárva kell maradniuk.

Megnyithatnak a strandok is, de mindenütt garantálni kell, hogy az emberek másfél méterre lehessenek egymástól, illetve semmiféle tömeges sporttevékenység nem engedélyezett.

NYITÓKÉP: A reggeli órák, nem a koronavírus miatt üres Padova 2019 májusában / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek