+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 18. hétfő, 18:35
Ahogy Németországban, az olaszoknál is a régiók érték el a lazításokat. Hétfőtől könnyebb lesz a mozgás, a találkozás és kinyithatnak a boltok, éttermek is.

Több északolasz régió is már május elején bejelentette: ők mindenképpen mindent ki fog nyitni május közepétől. A baloldali vezetésű Emilia-Romagna, a Lega által irányított Veneto és a Forza Italia vezette Liguria ezzel nyomás alá helyezték Rómát, amelynek lépnie kellett. Giuseppe Conte miniszterelnöki rendeletben szabályozta ezért a most hétfőtől érvényes új kijárási szabályokat.

 

Most hétfőtől megszűnik Olaszországban, hogy formanyomtatvány kitöltése kell még ahhoz is, hogy valaki lemehessen az utcára.

 

A szabad mozgás egyelőre csak az adott régióban áll teljesen helyre,

 

egyik régióból a másikba továbbra sem lehet utazni. Az Olaszországon belüli utazási korlátozás – ugyanúgy, mint a határok lezárása – június 2-ig marad fenn.

 

Bővül viszont azok köre, akik találkozhatnak egymással, már nemcsak az egy háztartásban élők lehetnek együtt az utcán, hanem szülők és különélő gyerekeik, valamint barátok is (ami ugyebár nem éppen egy pontos megnevezés, ennek alapján gyakorlatilag bárki bárkivel találkozhat).

 

Hétfőtől megnyílnak az éttermek, a bárok és a fodrászatok is.

 

Mindenütt meg kell őrizni a vendégek nevét két héten át – azért, hogy ha bárhol felmerülne koronavírusos eset, lehessen értesíteni azokat, akik potenciálisan megfertőzödhettek. Ezen kívül nem lehet beengedni olyan embert, akinek a testhőmérséklete 37,5° felett van.

 

Emellett azt is bejelentették:

 

június 15-től lehetőség van szabadtéri rendezvényeket is tartani, de legfeljebb ezer fő részvételével; szintén június közepétől megnyílhatnak a mozik és színházak,

 

ezekben kétszáz fő a felső limit. Már május 25-től megnyithatnak az uszodák (bár az egyes régiók ettől eltérhetnek). A diszkók vonatkozásában azonban nincs semmiféle iránydátum kijelölve, azoknak még egy darabig bizonyosan zárva kell maradniuk.

 

Megnyithatnak a strandok is, de mindenütt garantálni kell, hogy az emberek másfél méterre lehessenek egymástól, illetve semmiféle tömeges sporttevékenység nem engedélyezett.

 

NYITÓKÉP: A reggeli órák, nem a koronavírus miatt üres Padova 2019 májusában / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás