+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 18. hétfő, 18:35
Ahogy Németországban, az olaszoknál is a régiók érték el a lazításokat. Hétfőtől könnyebb lesz a mozgás, a találkozás és kinyithatnak a boltok, éttermek is.

Több északolasz régió is már május elején bejelentette: ők mindenképpen mindent ki fog nyitni május közepétől. A baloldali vezetésű Emilia-Romagna, a Lega által irányított Veneto és a Forza Italia vezette Liguria ezzel nyomás alá helyezték Rómát, amelynek lépnie kellett. Giuseppe Conte miniszterelnöki rendeletben szabályozta ezért a most hétfőtől érvényes új kijárási szabályokat.

 

Most hétfőtől megszűnik Olaszországban, hogy formanyomtatvány kitöltése kell még ahhoz is, hogy valaki lemehessen az utcára.

 

A szabad mozgás egyelőre csak az adott régióban áll teljesen helyre,

 

egyik régióból a másikba továbbra sem lehet utazni. Az Olaszországon belüli utazási korlátozás – ugyanúgy, mint a határok lezárása – június 2-ig marad fenn.

 

Bővül viszont azok köre, akik találkozhatnak egymással, már nemcsak az egy háztartásban élők lehetnek együtt az utcán, hanem szülők és különélő gyerekeik, valamint barátok is (ami ugyebár nem éppen egy pontos megnevezés, ennek alapján gyakorlatilag bárki bárkivel találkozhat).

 

Hétfőtől megnyílnak az éttermek, a bárok és a fodrászatok is.

 

Mindenütt meg kell őrizni a vendégek nevét két héten át – azért, hogy ha bárhol felmerülne koronavírusos eset, lehessen értesíteni azokat, akik potenciálisan megfertőzödhettek. Ezen kívül nem lehet beengedni olyan embert, akinek a testhőmérséklete 37,5° felett van.

 

Emellett azt is bejelentették:

 

június 15-től lehetőség van szabadtéri rendezvényeket is tartani, de legfeljebb ezer fő részvételével; szintén június közepétől megnyílhatnak a mozik és színházak,

 

ezekben kétszáz fő a felső limit. Már május 25-től megnyithatnak az uszodák (bár az egyes régiók ettől eltérhetnek). A diszkók vonatkozásában azonban nincs semmiféle iránydátum kijelölve, azoknak még egy darabig bizonyosan zárva kell maradniuk.

 

Megnyithatnak a strandok is, de mindenütt garantálni kell, hogy az emberek másfél méterre lehessenek egymástól, illetve semmiféle tömeges sporttevékenység nem engedélyezett.

 

NYITÓKÉP: A reggeli órák, nem a koronavírus miatt üres Padova 2019 májusában / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás