Kritizálták a csecsen orvosok az egészségügyi rendszert. Aztán a tévében gyakoroltak önkritikát

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.18. 09:15

Öt egészségügyi dolgozó emelte fel a hangját a kevés védőfelszerelés ellen, ami miatt meg is halt egy kollégájuk, de vasárnapra már rájöttek, hogy ők gondolták rosszul a dolgokat.

Kritizálták a csecsen orvosok az egészségügyi rendszert. Aztán a tévében gyakoroltak önkritikát

A csecsenföldi Gudermesz központi kórházának egészségügyével nagyon változott a világ mindössze pár nap alatt: május 14-én még három nővér és két orvos nyilvánosan hangoztatták elégedetlenségüket az egészségügyi helyzettel kiemelve, hogy a védőfelszerelések hiánya miatt egy kollégájuk bele is halt a koronavírusba, vasárnap délelőttre rájöttek, hogy mégsem Ramzan Kadirov csecsen elnök kórházaival van a baj. Az orvosok ráadásul egy kisebb tüntetésen is részt vettek előtte, ezek szerint ezen is téves következtetések miatt – írja a Meduza.

A három nővér és két orvos a Groznij tévében ismerte el, hogy a vádjaik megalapozatlanok voltak,

és valójában ők nem tudtak a kórház birtokában lévő elégséges mennyiségű védőfelszerelésről, a kollégájuk, Markha Ibrahimova pedig nem koronavírus, hanem stroke miatt halt meg.

Közben a csecsen parlament elnöke, Magomed Daudov meglátogatta a kérdéses kórházat, a látogatása után pedig kirúgták az egyik tüntetőt, Zaur Borcsaszvili radiológust,

a kórház főorvosát, Ilja Enganojevet pedig azért távolították el, mert nem minden beosztottját értesítette a rengeteg védőezközről.

Csecsenföld nem szeretne úgy tűnni, mint aki rosszul küzd a vírussal: áprilisban a helyi médiatanács kérésére az orosz Novaja Gazetának kellett eltüntetnie egy cikket, amiben azt sugallta, az Oroszország részének tekinthető Csecsenföld egészségügyi rendszere nem bír a járvánnyal. A cikk szerzőjét, Jelenya Milasinát Ramzan Kadirov nyilvánosan is kritizálta, és azt üzente, bántódása eshet.

Kadirov közben mindent megtesz azért, hogy ne is nagyon lehessen szó a csecsen helyzetről: a hatósági karanténba helyezetteknek megtiltotta, hogy videót készítsenek a körülöttük uralkodó állapotokról.

Csecsenföldön vasárnapig a hivatalos statisztikák szerint egyébként 943 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, de több, mint felük már állítólag meggyógyult, miközben áldozatból hivatalosan csak 9 van. Arról, hogy miért is megtévesztőek a gyanúsan alacsony, 1 százalék alatti oroszországi halálozási arányok, itt írtunk bővebben.

FOTÓ: Groznij TV / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek