+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. május 18. hétfő, 12:04
„A te fájdalmad jobb, mint az enyém” – a lengyel kormánypárt elnökének szúr oda a máris milliós nézettségnél járó dal. Hiába végzett a toplisták élén, a közrádióban túlbuzgó kezek távolították el onnan.

Országos politikai botránnyá érett egy kultikus lengyel zenész, Kazik Staszewski legújabb, csupán pár napja megjelent, a Youtube-on hétfőig már több, mint ötmilliószor megtekintett dala, ami Jarosław Kaczyńskit, a Lengyelországot uraló Jog és Igazságosság párt elnökét veszi célkeresztbe,

 

mert az elment temetőt látogatni akkor, amikor másnak még tilos volt.

 

Miután a dalt pedig – a TVN24 tudósítása szerint – kicenzúrázták a közrádió zenei csatornájának adásából, akkora lett a felháborodás, hogy még a miniszterelnök is kénytelen volt megszólalni az ügyben.

 

De miről van szó?

 

Április 10-én volt tíz éve, hogy egy repülőgépkatasztrófában Szmolenszk mellett meghalt Lech Kaczyński, Lengyelország akkori elnöke. Jarosław Kaczyński azóta minden évben meggyászolja elvesztett testvérét. A tizedik évforduló azonban még keserűbbre sikeredett: folyamatosan növekvő esetszámok mellett Lengyelországban szigorú kijárási korlátozások mellett folyt csak az élet, április közepéig még az erdők, temetők is zárva voltak mindenki előtt.

 

Illetve majdnem mindenki előtt. Az április 10-i évtizedfordulón ugyanis Jarosław Kaczyńskinek megengedték, hogy elmenjen testvére sírjához és megemlékezzen a keserű évfordulóról.

 

Szép gesztus, ugyanakkor a temető Kaczyńskin kívül mindenki előtt zárva maradt, még a szmolenszki katasztrófa többi áldozatának családtagjai sem mehettek be.

 

A pártelnökkel való különleges bánásmód nagy indulatokat korbácsolt lengyel ellenzéki körökben.

 

 

Ennek az eredménye lett a hazájában csak Kazik néven ismert zenész május 8-án megjelent dala, a „Te fájdalmad jobb, mint az enyém”, melyben az egyedül gyászoló Kaczyński álszentségét ekézi. Nem meglepő módon a dal óriási siker lett, az azóta eltelt tíz napban ötmilliónál is többen látták, de

 

a túlpörgetett szervilizmusról és a hatalom markában lévő közmédiáról szóló komédia csak ezután kezdődik.

 

A kommunista cenzúrát túlélte, a PiS-ét már nem?

 

Történt ugyanis, hogy a lengyel közrádió zenével foglalkozó hármas csatornája, a Trójka nagyon úgy tűnik, kicenzúrázta a dalt a saját toplistájáról. Múlt pénteken ugyanis még a toplista élén volt Kazik a kormánypárt elnökén gúnyolódó dala, de szombat reggelre a Trójka oldaláról minden a dallal kapcsolatos cikk egy csapásra törlődött, ahogyan a pénteki toplistán elért első helyezése is.

 

Nem telt el sok idő, hogy a hallgatók kiszúrják a cenzúrát, a felháborodás pedig egyre nagyobb lett a hármas csatorna közleményének köszönhetően: először a csatorna főszerkesztője állította azt ugyanis, hogy a pénteki szavazásnál a szabályozásokat megszegték (hogy hogyan, azt már nem mondta el), ezért az eredményt törölték. Később már a közrádió elnökének kellett magyarázkodnia, mivel szerinte az elektronikus szavazásnál egy listán kívüli dalt szavaztak meg véletlenül, az eredmény pedig nem tükrözte a hallgatók valódi szavazatait

 

Cenzúráról viszont szó sincs Agnieszka Kamińska szerint, sőt, az ilyen vádak „hazugok és tisztességtelenek”.

 

Vasárnap már hármas csatorna programigazgatója jutott el addig, hogy a pénteki szavazáson manuálisan manipulálva lettek a szavazatók, és valójában Kazik dala nem az első, hanem csak a negyedik helyen végzett.

 

A hadoválás sok lengyelnek sok lett, ugyanis a Trójka zenei toplistája több, mint csupán egy zenei toplista. A lista már 38 éve fut ugyanis, ráadásul nagyrészt külső befolyástól függetlenül. Még a vasfüggöny mögött töltött évek alatt is sok nyugati dalt adtak le a lengyelek szavazatainak köszönhetően, ez pedig unikumnak számított a 80-as években óriási szegénységet és komoly elnyomást megélő Lengyelországban. A hármas csatorna kultikus listájáról szóló szavazás eredményébe való belenyúlás nem véletlenül akasztotta ki tehát a lengyeleket, és hozott még több Youtube-megtekintést Kaziknak.

 

Sok rádiósnak elege lett, a miniszterelnök a nemzetet félti

 

Ezzel párhuzamosan több rádiós ott is hagyta a Trójkát, köztük olyan kultikus figurák is, mint a rádiónál már 35 éve dolgozó Marek Niedźwiecki, aki a zenei lista házigazdája volt, csupán három év kihagyással már 1982 óta. Niedźwiecki szerint miután tisztességtelenséggel vádolták meg az adás összeállításával kapcsolatban – utalva itt a közrádió elnökének nyilatkozatára. Szombaton pedig a hármas csatorna munkatársai néma tüntetést tartottak

 

„a csatorna romló hitelessége, az újságírókkal való felháborító bánásmód, a cenzúra és a rádió folytatólagos lerombolása ellen”.

 

A közrádió dolgozóinak tiltakozása innen már a legfelsőbb politikai körökbe is elért – ha a temetőt látogató Kaczyński nem is, de Mateusz Morawiecki miniszterelnök már kénytelen volt reagálni. A kormányfő ismerős érvelést hozott elő: mikor az egész világ a koronavírussal harcol, elveszíti a munkáját, az egészségét, vagy épp az életét, vannak olyan „helyettesítő témák”, amelyek olykor-olykor célt tévesztenek. Ilyen például a hármas csatorna ügye is Morawiecki szerint hosszasan lamentálva azon, hogy a lengyel állam kötelessége megemlékezni a szmolenszki katasztrófáról, mert ha nem, akkor a nemzet csupán egy azonos nyelvet beszélő, de kontinuitás és közös értékek nélküli emberek csoportjává válik.

 

A lengyel közmédiát egyre több kritika éri, hogy mióta 2015-ben a Kaczyński-féle PiS került hatalomra,

 

a közmédia csak a kormány narratíváját puffogtatja – a TVP köztévét például az elmúlt években egyre többször TVPiS-ként emlegeti a lengyel köznyelv.

 

A Riporterek Határok Nélkül civil szervezet 2020-as sajtószabadság-indexe szerint Lengyelország a 62. helyen áll a 180-ból, úgy, hogy 2015-ben – a PiS-kormányzás első évében – a 18.-ról indult. Ennél rosszabb értéket az EU-n belül csak a görög (65. hely), máltai (81. hely), magyar (89. hely) és bolgár (111. hely) médiapiac tud felmutatni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit tehet egy fekete család 1954 körül, ha nemcsak a bőrszínük miatt vannak veszélyben, hanem azért is, mert belekeverednek fehér okkultista varázslók hatalmi harcaiba?

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelölt, országosan pedig közös program jön.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült, hogy plagizált. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás