+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 17. vasárnap, 10:44
A Der Standard utánakérdezett, hol és hogyan érti az osztrák politikusokat tavaly május 17-én a Strache-videó közlése.

Május 17-én késő délután robbbantotta két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel az Ibiza-videót, amiről azonban Bécsben egyes körök már előzetesen (legalábbis egy nappal korábban) sejthettek valamit – legalábbis amint a Der Standard körkérdéséből kiderül. A bécsi balliberális újság arra volt kíváncsi: miként értesültek vezető osztrák politikusok a mérföldkőnek számító felvételről, amely hatalmas belpolitikai lavinát indított meg.

 

Strache révületben töltötte az estét, Kurz a nagymamájáért aggódott

 

A videó főszereplője, az akkori alkancellár Heinz-Christian Strachénak tudnia kellett már a videóról, mert a két német lap pár nappal korábban már kérdéseket intézett hozzá ezzel kapcsolatban. A csütörtököt mégis még a Kronen Zeitung Naschmarkt-fesztiválján töltötte. Pénteken, amikor robbant a botrány, csak egy kora délutáni programja volt. „Óriási sokk volt. Az egész időt jóval éjfélen túl töltöttem a kancellárián.” Majd hozzátette:

 

„Egy kicsit révületben voltam – hirtelen az ember ott áll egész élete törmelékei előtt.”

 

Sebastian Kurz kancellár a felvételről egy nappal korábban értesült, ugyanis – amint elmondja – Strache már csütörtök este felkereste a kancellárián, de az akkori alkancellár még csak annyit közölt vele: „másnap jön valami negatív a médiában”. Kurz azt állítja: ő maga is csak péntek este hatkor látta először a felvételt, nem tudta addig, mire utalhat Strache.

 

Kurz elmondja: eleve nem kezdődött jól számára a nap, mert „nagyon rosszul volt” a nagymamája, ezért nem is tudott a kancellár igazán a politikára koncentrálni, pedig éppen akkor kezdődött a parlamenti vizsgálat az orosz befolyásszerzés kapcsán. Ez az az ügy, amit Herbert Kickl, akkori FPÖ-s belügyminiszter még el akart tussolni.

 

Van der Bellent vacsora közben érte a hír

 

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök ezen a bizonyos péntek késő délutánon a feleségével volt éppen vacsorázni, amikor hirtelen odalépett az asztalukhoz a sajtósa, és közölte:

 

„Gyere a Hofburgba, ezt látnod kell!”

 

Van der Bellen azonnal az elnöki hivatalba ment, ahol tanácsadóival együtt tekintette meg a felvételt – rögtön tudta: „ennek következményei lesznek”. Egész este ez járt a fejében, de azért megnyugtat mindenkit: „jól aludtam”.

 

Beate Meinl-Reisinger, a jobboldali liberális, ellenzéki Neos elnöke éppen a párt médiaakadémiáján tartott előadást, amikor egy kollégája írta neki: nézzen gyorsan a hírekre a mobilján. Meinl-Reisinger szerint a pártja nagyon is ráérzett az egész ügyre, elvégre éppen pár nappal előtte intéztek kérdést Kurzhoz, hogy miként tudja kizárni az FPÖ orosz finanszírozását.

 

A liberális politikusnő azonnal Bécsbe hajtatott, másnap pedig maga is résztvett a kancellária előtti tüntetésen, ahol Strache távozását követelték.

 

Sör a szomszédokkal

 

Manfred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke, aki elsőként vetette fel már a választások után, hogy ki kéne zárni Strachét, éppen füvet nyírt péntek este, amikor kijött hozzá a felesége, hogy Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter kéri: azonnal hívja vissza.

 

Miután az FPÖ-s politikus megnézte a videót, átment a szomszédokhoz meginni egy pofa sört.

 

Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták elnöke éppen hazafelé tartott, amikor „megsokszorozódtak az sms-ek és whatsapp-üzenetek” a mobilján, így értesült a videóról.

 

Sigrid Maurer, aki jelenleg a Zöldek parlamenti frakcióját vezeti, akkoriban még egy bécsi tudományos intézetben dolgozott. Amikor meglátta a videót, két dolog lett számára világos: itt előrehozott választás lesz, és azon ő el akar indulni.

 

És hol értesültél te az ibizai videóról?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás