+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 17. vasárnap, 10:44
A Der Standard utánakérdezett, hol és hogyan érti az osztrák politikusokat tavaly május 17-én a Strache-videó közlése.

Május 17-én késő délután robbbantotta két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel az Ibiza-videót, amiről azonban Bécsben egyes körök már előzetesen (legalábbis egy nappal korábban) sejthettek valamit – legalábbis amint a Der Standard körkérdéséből kiderül. A bécsi balliberális újság arra volt kíváncsi: miként értesültek vezető osztrák politikusok a mérföldkőnek számító felvételről, amely hatalmas belpolitikai lavinát indított meg.

 

Strache révületben töltötte az estét, Kurz a nagymamájáért aggódott

 

A videó főszereplője, az akkori alkancellár Heinz-Christian Strachénak tudnia kellett már a videóról, mert a két német lap pár nappal korábban már kérdéseket intézett hozzá ezzel kapcsolatban. A csütörtököt mégis még a Kronen Zeitung Naschmarkt-fesztiválján töltötte. Pénteken, amikor robbant a botrány, csak egy kora délutáni programja volt. „Óriási sokk volt. Az egész időt jóval éjfélen túl töltöttem a kancellárián.” Majd hozzátette:

 

„Egy kicsit révületben voltam – hirtelen az ember ott áll egész élete törmelékei előtt.”

 

Sebastian Kurz kancellár a felvételről egy nappal korábban értesült, ugyanis – amint elmondja – Strache már csütörtök este felkereste a kancellárián, de az akkori alkancellár még csak annyit közölt vele: „másnap jön valami negatív a médiában”. Kurz azt állítja: ő maga is csak péntek este hatkor látta először a felvételt, nem tudta addig, mire utalhat Strache.

 

Kurz elmondja: eleve nem kezdődött jól számára a nap, mert „nagyon rosszul volt” a nagymamája, ezért nem is tudott a kancellár igazán a politikára koncentrálni, pedig éppen akkor kezdődött a parlamenti vizsgálat az orosz befolyásszerzés kapcsán. Ez az az ügy, amit Herbert Kickl, akkori FPÖ-s belügyminiszter még el akart tussolni.

 

Van der Bellent vacsora közben érte a hír

 

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök ezen a bizonyos péntek késő délutánon a feleségével volt éppen vacsorázni, amikor hirtelen odalépett az asztalukhoz a sajtósa, és közölte:

 

„Gyere a Hofburgba, ezt látnod kell!”

 

Van der Bellen azonnal az elnöki hivatalba ment, ahol tanácsadóival együtt tekintette meg a felvételt – rögtön tudta: „ennek következményei lesznek”. Egész este ez járt a fejében, de azért megnyugtat mindenkit: „jól aludtam”.

 

Beate Meinl-Reisinger, a jobboldali liberális, ellenzéki Neos elnöke éppen a párt médiaakadémiáján tartott előadást, amikor egy kollégája írta neki: nézzen gyorsan a hírekre a mobilján. Meinl-Reisinger szerint a pártja nagyon is ráérzett az egész ügyre, elvégre éppen pár nappal előtte intéztek kérdést Kurzhoz, hogy miként tudja kizárni az FPÖ orosz finanszírozását.

 

A liberális politikusnő azonnal Bécsbe hajtatott, másnap pedig maga is résztvett a kancellária előtti tüntetésen, ahol Strache távozását követelték.

 

Sör a szomszédokkal

 

Manfred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke, aki elsőként vetette fel már a választások után, hogy ki kéne zárni Strachét, éppen füvet nyírt péntek este, amikor kijött hozzá a felesége, hogy Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter kéri: azonnal hívja vissza.

 

Miután az FPÖ-s politikus megnézte a videót, átment a szomszédokhoz meginni egy pofa sört.

 

Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták elnöke éppen hazafelé tartott, amikor „megsokszorozódtak az sms-ek és whatsapp-üzenetek” a mobilján, így értesült a videóról.

 

Sigrid Maurer, aki jelenleg a Zöldek parlamenti frakcióját vezeti, akkoriban még egy bécsi tudományos intézetben dolgozott. Amikor meglátta a videót, két dolog lett számára világos: itt előrehozott választás lesz, és azon ő el akar indulni.

 

És hol értesültél te az ibizai videóról?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás