Hol voltak az osztrák politikusok, amikor robbant az Ibiza-botrány?

Szerző: Techet Péter
2020.05.17. 10:44

A Der Standard utánakérdezett, hol és hogyan érti az osztrák politikusokat tavaly május 17-én a Strache-videó közlése.

Hol voltak az osztrák politikusok, amikor robbant az Ibiza-botrány?

Május 17-én késő délután robbbantotta két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel az Ibiza-videót, amiről azonban Bécsben egyes körök már előzetesen (legalábbis egy nappal korábban) sejthettek valamit – legalábbis amint a Der Standard körkérdéséből kiderül. A bécsi balliberális újság arra volt kíváncsi: miként értesültek vezető osztrák politikusok a mérföldkőnek számító felvételről, amely hatalmas belpolitikai lavinát indított meg.

Strache révületben töltötte az estét, Kurz a nagymamájáért aggódott

A videó főszereplője, az akkori alkancellár Heinz-Christian Strachénak tudnia kellett már a videóról, mert a két német lap pár nappal korábban már kérdéseket intézett hozzá ezzel kapcsolatban. A csütörtököt mégis még a Kronen Zeitung Naschmarkt-fesztiválján töltötte. Pénteken, amikor robbant a botrány, csak egy kora délutáni programja volt. „Óriási sokk volt. Az egész időt jóval éjfélen túl töltöttem a kancellárián.” Majd hozzátette:

„Egy kicsit révületben voltam – hirtelen az ember ott áll egész élete törmelékei előtt.”

Sebastian Kurz kancellár a felvételről egy nappal korábban értesült, ugyanis – amint elmondja – Strache már csütörtök este felkereste a kancellárián, de az akkori alkancellár még csak annyit közölt vele: „másnap jön valami negatív a médiában”. Kurz azt állítja: ő maga is csak péntek este hatkor látta először a felvételt, nem tudta addig, mire utalhat Strache.

Kurz elmondja: eleve nem kezdődött jól számára a nap, mert „nagyon rosszul volt” a nagymamája, ezért nem is tudott a kancellár igazán a politikára koncentrálni, pedig éppen akkor kezdődött a parlamenti vizsgálat az orosz befolyásszerzés kapcsán. Ez az az ügy, amit Herbert Kickl, akkori FPÖ-s belügyminiszter még el akart tussolni.

Van der Bellent vacsora közben érte a hír

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök ezen a bizonyos péntek késő délutánon a feleségével volt éppen vacsorázni, amikor hirtelen odalépett az asztalukhoz a sajtósa, és közölte:

„Gyere a Hofburgba, ezt látnod kell!”

Van der Bellen azonnal az elnöki hivatalba ment, ahol tanácsadóival együtt tekintette meg a felvételt – rögtön tudta: „ennek következményei lesznek”. Egész este ez járt a fejében, de azért megnyugtat mindenkit: „jól aludtam”.

Beate Meinl-Reisinger, a jobboldali liberális, ellenzéki Neos elnöke éppen a párt médiaakadémiáján tartott előadást, amikor egy kollégája írta neki: nézzen gyorsan a hírekre a mobilján. Meinl-Reisinger szerint a pártja nagyon is ráérzett az egész ügyre, elvégre éppen pár nappal előtte intéztek kérdést Kurzhoz, hogy miként tudja kizárni az FPÖ orosz finanszírozását.

A liberális politikusnő azonnal Bécsbe hajtatott, másnap pedig maga is résztvett a kancellária előtti tüntetésen, ahol Strache távozását követelték.

Sör a szomszédokkal

Manfred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke, aki elsőként vetette fel már a választások után, hogy ki kéne zárni Strachét, éppen füvet nyírt péntek este, amikor kijött hozzá a felesége, hogy Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter kéri: azonnal hívja vissza.

Miután az FPÖ-s politikus megnézte a videót, átment a szomszédokhoz meginni egy pofa sört.

Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták elnöke éppen hazafelé tartott, amikor „megsokszorozódtak az sms-ek és whatsapp-üzenetek” a mobilján, így értesült a videóról.

Sigrid Maurer, aki jelenleg a Zöldek parlamenti frakcióját vezeti, akkoriban még egy bécsi tudományos intézetben dolgozott. Amikor meglátta a videót, két dolog lett számára világos: itt előrehozott választás lesz, és azon ő el akar indulni.

És hol értesültél te az ibizai videóról?
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek