+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 17. vasárnap, 10:44
A Der Standard utánakérdezett, hol és hogyan érti az osztrák politikusokat tavaly május 17-én a Strache-videó közlése.

Május 17-én késő délután robbbantotta két német lap, a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel az Ibiza-videót, amiről azonban Bécsben egyes körök már előzetesen (legalábbis egy nappal korábban) sejthettek valamit – legalábbis amint a Der Standard körkérdéséből kiderül. A bécsi balliberális újság arra volt kíváncsi: miként értesültek vezető osztrák politikusok a mérföldkőnek számító felvételről, amely hatalmas belpolitikai lavinát indított meg.

 

Strache révületben töltötte az estét, Kurz a nagymamájáért aggódott

 

A videó főszereplője, az akkori alkancellár Heinz-Christian Strachénak tudnia kellett már a videóról, mert a két német lap pár nappal korábban már kérdéseket intézett hozzá ezzel kapcsolatban. A csütörtököt mégis még a Kronen Zeitung Naschmarkt-fesztiválján töltötte. Pénteken, amikor robbant a botrány, csak egy kora délutáni programja volt. „Óriási sokk volt. Az egész időt jóval éjfélen túl töltöttem a kancellárián.” Majd hozzátette:

 

„Egy kicsit révületben voltam – hirtelen az ember ott áll egész élete törmelékei előtt.”

 

Sebastian Kurz kancellár a felvételről egy nappal korábban értesült, ugyanis – amint elmondja – Strache már csütörtök este felkereste a kancellárián, de az akkori alkancellár még csak annyit közölt vele: „másnap jön valami negatív a médiában”. Kurz azt állítja: ő maga is csak péntek este hatkor látta először a felvételt, nem tudta addig, mire utalhat Strache.

 

Kurz elmondja: eleve nem kezdődött jól számára a nap, mert „nagyon rosszul volt” a nagymamája, ezért nem is tudott a kancellár igazán a politikára koncentrálni, pedig éppen akkor kezdődött a parlamenti vizsgálat az orosz befolyásszerzés kapcsán. Ez az az ügy, amit Herbert Kickl, akkori FPÖ-s belügyminiszter még el akart tussolni.

 

Van der Bellent vacsora közben érte a hír

 

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök ezen a bizonyos péntek késő délutánon a feleségével volt éppen vacsorázni, amikor hirtelen odalépett az asztalukhoz a sajtósa, és közölte:

 

„Gyere a Hofburgba, ezt látnod kell!”

 

Van der Bellen azonnal az elnöki hivatalba ment, ahol tanácsadóival együtt tekintette meg a felvételt – rögtön tudta: „ennek következményei lesznek”. Egész este ez járt a fejében, de azért megnyugtat mindenkit: „jól aludtam”.

 

Beate Meinl-Reisinger, a jobboldali liberális, ellenzéki Neos elnöke éppen a párt médiaakadémiáján tartott előadást, amikor egy kollégája írta neki: nézzen gyorsan a hírekre a mobilján. Meinl-Reisinger szerint a pártja nagyon is ráérzett az egész ügyre, elvégre éppen pár nappal előtte intéztek kérdést Kurzhoz, hogy miként tudja kizárni az FPÖ orosz finanszírozását.

 

A liberális politikusnő azonnal Bécsbe hajtatott, másnap pedig maga is résztvett a kancellária előtti tüntetésen, ahol Strache távozását követelték.

 

Sör a szomszédokkal

 

Manfred Haimbuchner, az FPÖ felső-ausztriai elnöke, aki elsőként vetette fel már a választások után, hogy ki kéne zárni Strachét, éppen füvet nyírt péntek este, amikor kijött hozzá a felesége, hogy Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter kéri: azonnal hívja vissza.

 

Miután az FPÖ-s politikus megnézte a videót, átment a szomszédokhoz meginni egy pofa sört.

 

Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták elnöke éppen hazafelé tartott, amikor „megsokszorozódtak az sms-ek és whatsapp-üzenetek” a mobilján, így értesült a videóról.

 

Sigrid Maurer, aki jelenleg a Zöldek parlamenti frakcióját vezeti, akkoriban még egy bécsi tudományos intézetben dolgozott. Amikor meglátta a videót, két dolog lett számára világos: itt előrehozott választás lesz, és azon ő el akar indulni.

 

És hol értesültél te az ibizai videóról?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás