+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. május 17. vasárnap, 07:37
Egy éve robbant ki az ibizai videó miatti botrány. Az Azonnali bemutatja az eseményeket, amelyek a videóhoz vezettek, és amelyeket a videó váltott aztán ki.

Egy éve, 2019. május 17-én egy pénteki nap késő délutánján robbant a hír: a müncheni Süddeutsche Zeitung és hamburgi Spiegel egy olyan videó birtokába jutott, amin az akkori osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache látható, amint elmondja: miként akarná orosz pénzen megvenni a legnagyobb osztrák napilapot; miként szervezne ki állami megrendeléseket a pártját támogató gazdasági köröknek; és miként lehetne illegálisan finanszírozni a pártját.

 

Az Azonnali most elmondja a történtek és következményeik teljes kronológiáját.

 

Előzmények

 

+ 2016 vége

 

Johann Gudenus, a Szabadságpárt (FPÖ) akkori bécsi elnöke családi és pénzügyi gondokba kerül: mivel nemrég halt meg holokauszttagadó apja, rámaradtak a családi földek és ingatlanok, de ezek fenntartását anyagilag nem tudta volna biztosítani, ezért egy lukratív vevő után néz – így kerül egy feltételezett orosz oligarchával kapcsolatba, akit Irena Marković, egy bécsi ingatlanos mutatott be neki.

 

Az oligarcha valójában egy Bécsben tanuló bosnyák egyetemistalány.

 

Marković azt mondja később: neki nagyon hitelesnek tűnt az oligarchás sztori.

 

2017. március 24.

 

Egy fekete limuzin áll meg az elegáns bécsi Le Ciel étterem előtt. Az egy belvárosi palota hetedik emeletén lévő luxusétterembe csak meghívóval lehet bemenni. Ilyen meghívóval érkezett – szállt ki a fekete limuzinból – egy bizonyos Aljona Makarov, akire az étteremben Gudenus, az ő boszniai szerb felesége, ügyvédjük, Irena Marković, az ingatlanos és egy másik ingatlanos várt már.

 

Aljona érdeklődni akart ugyanis a Gudenus-vagyon (földek és villák) iránt. Mint utóbb kiderült: az Aljonát játszó bosnyák egyetemista lánynak – egyelőre nem tudni, kik – bérelték csak pár órára a fekete limuzint.

 

Mind a vacsora, mind a tárgyalás jól alakult, Aljonat komoly partnernek tartotta Gudenus. Az oligarchát alakító bosnyák egyetemistalány egy hamis lett útlevéllel és egy sok nullát tartalmazó hamis bankszámla-kivonattal győzte meg tárgyalópartnereit.

 

2017 tavasza

 

Johann Gudenus Makarovot bemutatja Strache pártelnöknek, mert úgy véli: esetleg az FPÖ-nek is lehet haszna még az ismertségből.

 

JOHANN GUDENUS (BALOLDALON), BOSZNIAI SZERB FELESÉGE (KÖZÉPEN) ÉS STRACHE 2014-BEN EGY BÉCSI DISZKÓBAN. FOTÓ: FRANZ JOHANN MORGENBESSER / WIKIPEDIA

 

2017 júliusa

 

Johann Gudenus és felesége, HC Strache a felesége nélkül és Makarov elutaznak egy ibiziai közös nyaralásra. Strache azonban majdnem gyanút fog: jelzi Gudenusnak, hogy

 

Makarovnak piszkosak a körmei, azaz talán mégsem egy multimilliárdos orosz.

 

De Gudenus elhessegeti a gyanút. És megtörténik az a bizonyos este (valószínűleg július 25-én), amit egyelőre nem tudni, hogy kik, felvettek.

 

2017 augusztusa

 

Ausztria már nagyban készül az előrehozott választásokra, Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter ugyanis kirúgta a hatalmat Christian Kern szocdem kancellár alól. A szocdemeknek az izraeli Til Silberstein a tanácsadójuk, aki – állítólag a pártvezetés tudta nélkül – Kurzot lejárató kampányba kezd. Elképzelhető, hogy amint Silberstein Kurz ellen akart kompromitáló infókat gyűjteni, az FPÖ-re is dolgozott.

 

Egy biztos: Zoltán Aczél bécsi lobbista elmondja, hogy neki már 2017 augusztusában felajánlottak egy állítólagos videót, ami Strachét a kampányban le tudja járatni. Aczél a bécsi liberális nagyvállakozó, a Strabag-tulajdonos Hans Peter Haselsteiner embere – ő finanszírozza a Momentum-testvérpárt jobbliberális NEOS-t –, de Haselsteiner határozottan tagadja, hogy ő maga tudott volna az ibizai videóról annak megjelenése előtt.

 

2017. október 1.

 

Sebasian Kurz megnyeri a választásokat, a nagykoalíciónak a szocdemekkel vége, Kurz végül a szélsőjobboldali FPÖ-vel köt kormányt, amely majdnem fej-fej melletti versenyben végzett az ÖVP és az SPÖ mögött.

 

Az új kormányban Heinz-Christian Strache alkancellár lesz.

 

Robban a videó

 

2019. május 17.

 

Egy pénteki nap délutánján jelenik meg a videó a Süddeutsche Zeitung és a Spiegel honlapján, a videót azonnal közli a bécsi balliberális Falter hetilap is. Se Kurz, se Strache nem elérhető el már aznap senkinek, de annyit bejelentenek: másnap sajtótájékoztató lesz, előtte Strache találkozik a kancellárral.

 

2017. május 18.

 

Szombati nap, a bécsi kancellária sajtóterme teli van újságírókkal, Strache és Kurz megbeszélése elhúzódik, dél is elmúlik, mire Strache – Kurz nélkül – az FPÖ-s miniszterekkel közösen kilép a sajtó elé.

 

Elnézést kér a feleségétől, az egész videót egy „buta részeg sztorinak” minősíti.

 

Majd bejelenti: nem akar tehertétel lenni se pártja, se a koalíció számára, ezért mind az alkancellári, mind a pártelnöki posztjáról lemond.

 

Kurz a koalíció folytatását ahhoz a feltételhez köti, hogy Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter is távozzék. Ugyan ő nem jelenik meg a videón, Kurznak jó ürügy lehetett megszabadulni a botrányos és az FPÖ-n belül is radikálisnak számító politikustól. Kurz a kérést azzal indokolja, hogy ha nyomozni kell az ibizai videó ügyében, nem lenne szerencsés, ha a rendőrséget egy FPÖ-s miniszter vezetné.

 

Ezt a feltételt már nem fogadja el az FPÖ. Kurz késő délután maga is kiáll a sajtó elé, ahol

 

az FPÖ kapcsán azt mondja: „ami sok, az sok”. És bejelenti a kormány végét.

 

Ezt még aznap este közli is Alexander Van der Bellen államfővel, aki szintén megdöbbenését fejezi ki a videó kapcsán: „Mi, osztrákok nem ilyenek vagyunk!” Eldől estére: új választások jönnek, az FPÖ kilép a kormányból. Kurz ügyvezető kancellárként szeretné folytatni.

 

2019. május 22.

 

Kurz kancelláriájának egy munkatársa álnév alatt megbízást ad egy adatmegsemmisítő cégnek, hogy bizonyos kancelláriai adathordozókról törölje a tartalmakat. A munkatársat Kurz később elbocsátja (mostanra visszavette), a mai napig nem tudni, mi lehetett ezeken az adathordozókon, de a belső vizsgálat megállapította: nem történt hivatali visszaélés.

 

2019. május 27.

 

Az ellenzékhez átült FPÖ a szociáldemokratákkal (SPÖ) közösen bizalmatlansági indítványt nyújt be a parlamentben Sebastian Kurz ellen. Kurz alig másfél évvel kancellárrá válása után elveszti a posztot, még a bécsi parlament aulájában bejelenti: nem fog résztvenni az új választásokig a parlament munkájában. Ehelyett országjárásba kezd, amivel mindenkit megelőzve nyithatta meg a választási kampányt.

 

2019. június 3.

 

Alexander Van der Bellen kinevezi a szakértői kormányt, amelynek az országot az őszi választásokig kell irányítani.

 

Ausztria történetében először egy nő lesz a kancellár: az alkotmánybíróság egykori elnöke, Brigitte Bierlein.

 

Heinz-Christian Strache alkancellári posztját Clemens Jabloner, a közigazgatási bíróság egykori elnöke, a bécsi egyetem jogelmélet-professzora veszi őt, ő egyben az igazságügyi miniszteri posztot is betölti.

 

BRIGITTE BIERLEIN (KÖZÉPEN) VAN DER BELLEN ÁLLAMFÖ (JOBBOLDALON) MELLETT 2019 AUGUSZTUSÁBAN ALPBACHBAN A TIROL-NAPON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Strache végképp földre kerül

 

2019. augusztus 13.

 

A rendőrség házkutatást tartott Strachénél és Gudenusnál. Nem az ibizai videó miatt, mert a vád még súlyosabb: az ügyészség szerint

 

Strache és Gudenus posztokért és pénzért cserébe az osztrák kaszinómonopóliumot egy magánvállalat érdekében fel akarta törni.

 

Az összefüggés az ibiziai videóval annyi, hogy már ott Strache arról beszélt: a Novomatic szerencsejáték-cég „mindenkit fizet”. A vádak szerint a Novomaticnak akarta átjátszani az állami Casino Austriát Strache alkancellárként. Az ügyben a nyomozás ma is tart, még nem emeltek azonban vádat.

 

2019 szeptembere

 

Folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy Strache és felesége az FPÖ pénzét magáncélokra használták volna. A vádak szerint ugyan a pártelnöknek havi tízezer eurós keretet biztosított a párt (a fizetésén felül), de ezt a munkájával összefüggésben keletkezett költségekre kellett volna költeni – az FPÖ azonban azt állítja:

 

Strache ebből fizette a lakbérét, öltönyeit, fodrászát.

 

Szintén tízezer eurós kerettel rendelkezett Strache felesége, Philippa Strache, aki fodrászra vagy ruhákra költötte a pártpénzt. Ha igaz, akkor Strache hűtlen kezelést követett el, Strache azonban állítja: mindenről el tud számolni, a pénzt nem költötte magáncélokra.

 

PHILIPPA STRACHE ÉS HC STRACHE A VÁDAK SZERINT MAGÁNCÉLJAIKRA HASZNÁLTÁK A PÁRTTÓL FEJENKÉNT HAVONTA KAPOTT TÍZEZER EURÓT. FOTÓ: HC STRACHE / FB

 

Az ügy azért pattant ki, mert Strache egykori testőre kipakolt. Mivel a politikussal személyes okokból összeveszett, hosszú ideig gyűjtötte a számlákat, amiket Strache számára a párt pénzéből kellett neki kiegyenlítenie. Dominik Nepp, aki Strachét a bécsi FPÖ élén váltotta, bejelenti: az FPÖ belső vizsgálatot indít Strache költéseiről.

 

2019. szeptember 14.

 

Az FPÖ rendkívüli kongresszusa hatalmas többséggel a burgenlandi Norbert Hofert, a párt egykori államfőjelöltjét választja Strache utódának a pártelnöki székben.

 

2019. szeptember 23.

 

A számlákkal összefüggésben a bécsi rendőrség rövid időre őrizetbe veszi Strache egykori testőrét, akinél lefoglalták a Strache költéseit igazoló számlamásolatokat. A testőrt később kiengedik, az FPÖ azonban kizárja a soraiból.

 

Strache visszavonul, aztán mégsem

 

2019. szeptember 29.

 

Megtartják az előrehozott választásokat:

 

Sebastian Kurz hatalmasat tarol, miközben az FPÖ tíz százalékot zuhan.

 

A botrányból a szocdemek nem tudnak profitálni, szintén visszaesnek, viszont ismét bejutnak a parlamentbe a 2017-ben még kizúgott Zöldek.

 

Az FPÖ listáján van egy Strache: Philippa Strache, a politikus felesége, aki egy ideig hivatalosan a párt állatjogi szóvívője volt, bejut a bécsi parlamentbe, de azt mondja: annyira megharagudott a pártra a férje elleni támadások miatt, hogy talán mégsem veszi át a mandátumát.

 

2019. október 1.

 

HC Strache bejelenti: teljesen hátat fordít a politikának. Ugyan nem lép ki az FPÖ-ből, de

 

nem akar többet politikus lenni, a gazdaságban akarna szerencsét próbálni

 

kommunikációs tanácsadóként.

 

2019. október 18.

 

Az FPÖ elveszi Strachétől a több, mint 800 ezer ember által követett Facebook-oldalát, a politikus már nem tud azon keresztül a híveihez szólni.

 

2019. október 22.

 

Philippa Strache bejelenti: független képviselőként átveszi a mandátumát.

 

2019. november 23.

 

Noha Strache azt ígérte, teljesen visszavonul a politikától, megjelenik Bécsben és beszédet is tart egy dohányzáspárti tüntetésen.

 

STRACHE EGY TÜNTETÉSSEL JÖN VISSZA A POLITIKÁBA. FOTÓ: HC / FB

 

2019. november 24.

 

Strache teljesen sutba dobja a visszavonulásról szóló ígéretét. Új Facebook-oldalán ajánlatott tesz az FPÖ-nek: enegdjék vissza a bécsi pártszervezet élére, ő szeretné a párt bécsi listáját vezetni a 2020-as tartományi választásokon. Az FPÖ hallani sem akar az ötletről.

 

2019. december 13.

 

Az FPÖ hivatalosan is kizárja Strachét a soraiból.

 

2019. december 14.

 

Már másnap az FPÖ három bécsi politikusa új párt megalakítását jelenti be: a Szövetség Ausztriáért (DAÖ) párt nem tagadja, hogy Strache politikai visszatérésének szeretnének szervezeti keretet adni.

 

2020. január 24.

 

Strache felvállalja a DAÖ-t, ő az új párt ünnepi szónóka az évnyitó rendezvényen, ahol elismeri: ha összeáll a mozgalom, kész elindulni a bécsi tartományi választásokon a DAÖ főpolgármester-jelöltjeként.

 

2020. április 30.

 

Strache hivatalosan is bejelenti csatlakozását a DAÖ-höz, amelynek színeiben indul ősszel Bécsben. A pártból pedig

 

egy új országos mozgalmat szeretne létrehozni, amely az FPÖ-szavazókra hajtana rá elsősorban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás