+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 15. péntek, 11:08
A járványhelyzet legelején még a koronavirus.hu-ra ígérte a kormány a hivatalos információkat, ezt aztán villámgyorsan módosították koronavirus.gov.hu-ra. Most viszont elindult a koronavirus.hu, beszéltünk az üzemeltetővel.

Koronavirus.gov.hu – ezt a domaint óriásplakátokon is hirdette a kormány mint a hiteles koronavírus-információs portált. Itt lehet tájékozódni például arról, hogy hány fertőzött van az országban, hányan gyógyultak meg, vagy éppen hányan hunytak el a koronavírus miatt. Ezt ugyanakkor igen könnyű összekeverni a koronavirus.hu-val, aminek ugyan semmi köze a kormányzati honlaphoz – ezt fel is tüntetik az oldalon –, de a járvánnyal kapcsolatos híreket gyűjtik.

 

De nemcsak a felhasználóknak nehéz megjegyezni egy honlap címét: az eredetileg az operatív törzs szóvivőjeként beharangozott, azóta viszont a nyilvánosság elől eltűnt Láng-Bognár Kinga arról beszélt még februárban, hogy

 

koronavirus.hu néven indul tájékoztató honlap a betegséggel kapcsolatban, de később a Belügyminisztérium pontosított, és jelezte, a koronavirus.gov.hu lesz a hivatalos cím.

 

Utóbbi egyébként egyáltalán nem szokatlan: a magyarorszag.hu és a kormany.hu oldalakat leszámítva a legtöbb kormányzati honlap URL-jében szerepel a kormányzati jellegre utaló „gov” rész. Egyébként kérdeztük az operatív törzset is, hogy miért nem az eredeti tervek szerint alakult a honlap címe, de a cikk megjelenéséig még nem válaszoltak.

 

A BELÜGYMINISZTÉRIUM KÉSŐBB KORRIGÁLTA KORONAVIRUS.GOV.HU-RA A HIVATALOS TÁJÉKOZTATÓ HONLAP CÍMÉT. FORRÁS: M1

 

Februárban egyébként azt írta az Index a témában, hogy mind a koronavirus.hu, mind a koronavírus.hu domaineket magánemberek regisztrálták, a rövid i-vel írt oldalt január 21-én, a másikat január 31-én. A koronavirus.hu oldalon pedig mindössze annyi információt tudhattak meg akkor az állampolgárok, hogy az oldal eladó, és ajánlatot tehet tenni.

 

Most már viszont ha az ember a koronavirus.hu-ra kattint, ott egy működő honlapot talál a koronavírusról szóló cikkekkel, az oldal tetején pedig azt is feltüntetik, hogy ez nem a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

 

Az impresszum szerint az oldalt a Marco Polo Magyarország Kft. adja ki, ezért felhívtuk a cég ügyvezetőjét hogy megtudjuk: hogyan szerezte meg a domaint és eladná-e, eladta volna-e azt a kormánynak.

 

A Marco Polo Magyarország Kft. ügyvezetője, Farkas Ferenc érdeklődésünkre elmondta, hozzávetőlegesen egy hónapja vették meg a domaint egy magyar magánszemélytől, őket azóta nem kereste meg a kormány azzal kapcsolatban, hogy megvennék tőlük a koronavirus.hu domaint. Kérdésünkre, miszerint eladnák, vagy odaadnák-e a kormánynak a domaint, ha az megkeresné őket, az ügyvezető azt mondta:

 

igen, de nem ingyen, hiszen ők is fizettek érte.

 

Hogy miért tartják fontosnak egy ilyen oldal fenntartását, arra úgy válaszolt, nagyon sok olyan információ van, ami fölött elsiklanak az emberek, de ők fontos dolognak tartják a védekezést, az előírások betartását, „mi gyakorlatilag ezt kommunikáljuk”. Arra pedig, hogy milyen forrásból dolgoznak, azt mondta, az interneten fellelhető hírekből – ám csak a magyar sajtót használják (az Azonnaliról is linkeltek már anyagokat). Farkas szerint biztosan nem lehet összekeverni az ő oldalukat a kormányéval, hiszen szerepeltetik is weboldalukon, hogy a kettő nem azonos.

 

Farkasék egyébként több weboldalt is üzemeltetnek – például haskötőkkel, terhesség utáni hasszorítókkal foglalkozókat –, így az ottani dolgozók üzemeltetik ezt pluszban.

 

Hogy ennek a része-e, hogy a koronavírushoz hasonlóan fontos kulcsszavakkal domainneveket foglaljanak le, arra azt mondta, nem, ők a koronavírusos domaint is megvásárolták.

 

A domainnevek lefoglalása azért is érdekes kérdés Farkas esetében, mert a szintén Farkas Ferenc által vezetett másik cégnek, a Publisher Hungary-nek az egyetlen tulajdonosa egy szlovákiai, Cetinje s.r.o. nevű cég, amely rengeteg domaint foglalt le, például idén január végén az orvosimaszk.hu-t is (ami egyébként jelenleg egy teljesen üres oldal).

 

A szlovák céget korábban a sajtóban offshore szálakkal és Portik Tamással is összefüggésbe hozták, de utóbbira Farkas az Azonnalinak azt mondta: ez összemosás, az offshore szálakkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott hogy a tulajdonosok meddig nyúlnak, azt nem tudná megmondani, „ne lépjünk ekkorát, hanem nézzük azt, hogy melyik oldal mivel foglalkozik”.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás