+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. május 15. péntek, 18:15
A Freedom House szerint demokráciából hibrid rezsimet csinált Magyarországon az a Fidesz, amely ha felfüggesztve is, de még mindig az Európai Néppárt tagja, úgyhogy megkérdeztük erről a tagpártokat.

Itthon is nagy port kavart a Freedom House szabadságjogokat vizsgáló civil szervezet májusban megjelent jelentése, mely a 2010-ben még „stabil demokráciaként” jellemzett Magyarországot 2015-ben már a „többnyire stabil demokráciák”, 2020-ra pedig a „hibrid rezsimek” közé sorolta. Ezzel Magyarország Moldovával, Ukrajnával, valamint – a többnyire stabil demokrácia Horvátországot kivéve – a Balkán államaival került egy kalap alá, ráadásul ebben a kategóriában egyedüli uniós tagállamként.

 

Persze egy Freedom House-jelentés sokféleképp értelmezhető, a Fidesz pedig a lehető legvárhatóbb módon értelmezte azt: Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő úgy vélte,

 

politikai jellegű a szervezet értékelése, hiszen az Soros Györgyhöz, illetve azokhoz a liberális körökhöz kötődik, amelyekkel ideológiai és politikai értelemben vitában áll Magyarország,

 

és egyébként is, a 2006. októberi eseményekkel nem volt bajuk (de, egyébként volt). Hasonlóképp vélekedett Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár is a Hír TV-nek, szerinte „a Freedom House meg az ehhez hasonló nemzetközi szervezetek egyértelműen Soros György finanszírozáshoz kötődnek”, és amit csinálnak, „az minden, csak nem tudomány, hanem tudománynak álcázott politika”.

 

Tehát a Fidesz szerint a Freedom House Soros-szervezet, ezért nem kell annak sok jelentőséget tulajdonítani, amit mondanak. De mit szólnak mindehhez a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt tagpártjai? Ugyanis bár a magyar kormánypárt néppárti tagsága fel van függesztve, a Fidesz formálisan még mindig tag, ezért felmerülhet a kérdés: milyen egy olyan párttal egy pártcsaládban lenni, amelyik a Freedom House szerint hibrid rezsimmé alakította Magyarországot? Megkérdeztük erről az EPP összes tagpártját – és kaptunk is egy pár választ, mutatjuk, miket!

 

Robert Fico is sorosozással ütötte el az időt

 

A legrészletesebb választ Igor Matovič szlovák miniszterelnök pártjától, az OĽaNO-tól kaptuk, akik magyarul válaszoltak – ráadásul a szlovák kormány hivatalának nevében, ugyanis az OĽaNO a márciusban összeállt szlovák kormánykoalíció nagyobbik pártja. A kormányhivatal a jelentéssel kapcsolatban annyit írt,

 

„le kell szögeznünk, hogy ebben az esetben egy nonprofit szervezet értékeléséről van szó”, ezért ezt, vagy a jelentés tartalmát nem is minősítik.

 

Hozzátették, hiszik, hogy Magyarország „tiszteletben fogja tartani a jogállamiság alapelveit és a demokratikus értékeket”, hiszen a szlovák kormány politikája is ezeken a pilléreken nyugszik. Ugyanakkor továbbra is az elsődleges cél „a kiváló magyar-szlovák szomszédi viszony megtartása lesz”, az Európai Néppárt pedig akármit is dönt az ügyben, azt tiszteletben tartják majd. Rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleményük a Fidesz érveléséről, miszerint egy Soros által pénzelt liberális hálózat áll Magyarországgal szemben a jelenlegi jelentésben is, itt a kormányhivatal emlékeztetett:

 

„A Soros Györggyel kapcsolatos érveket a volt miniszterelnök, Robert Fico is felhasználta a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után indult tüntetésekkel kapcsolatban.”

 

Szintén Szlovákiából kaptunk választ a februári választásokon a parlamenti küszöbön épp, hogy csak elvérző kereszténydemokrata KDH-tól. A párt szerint bár a Freedom House elismert think tank az Egyesült Államokban, és nem is kérdőjelezik meg, hogy elismert és a témában jártas szakértők dolgoznak ezeken a projekteken. De az azért kérdéseket vet fel, miért rakták Magyarországot pont egy ponttal a többnyire szabad demokráciák besorolása alá – többnyire szabad demokrácia ugyanis 50 ponttól lesz egy ország, míg Magyarország 49 pontot szerzett, ezzel éppen a hibrid rezsimek kategóriájába esve, írták.

 

A KDH emellett örült annak, hogy az Európai Néppárton belül már megindult a vita a Fidesz helyzetével kapcsolatban, hiszen „ez is mutatja, hogy az EPP képes megcélozni a demokráciával kapcsolatos kihívásokat a tagjai körében”. Erre más páneurópai politikai pártok képtelenek voltak, ők „szemet hunytak a tagpártjaikkal kapcsolatos vitás kérdések felett” – ez a helyzet például az európai szocialistákkal, és szlovák tagpártjukkal, a Robert Fico-féle Smerrel.

 

Az S&D pártcsalád ugyanis „képtelen volt állást foglalni” az oknyomozó újságíró Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban, de ugyanez a helyzet a soraikban Andrej Babiš cseh miniszterelnök pártját megtűrő európai liberálisokkal – írták a szlovák kereszténydemokraták. Arra azonban a KDH nem válaszolt, hogy szerintük szükség lenne-e a Fidesz kizárására a Néppártból – azt írták, erre az EPP elnöksége és a tagok párbeszédét követően születik majd válasz.

 

Szolidaritás, emberi jogok, tolerancia, jogállamiság

 

Az ír kormánypárt Fine Gael EP-képviselője, Seán Kelly kérdéseinkre a magyar felhatalmazási törvényt szedte elő: Kelly közleménye szerint a koronavírusra adott veszélyhelyzeti intézkedések nem mehetnek az alapvető értékek és a jogállamiság rovására, időben meghatározottnak és arányosnak kell lenniük, éppen ezért az Európai Néppárt is támogatja, hogy az Európai Bizottság minden tagállamban monitorozza és értékelje a rendkívüli intézkedéseket.

 

„Az ír delegáció komoly aggodalmaknak adott hangot a Fidesz-kormány intézkedéseivel kapcsolatban, és az álláspontunk is egyértelmű az EPP európai parlamenti frakciójában” – írta az EP-képviselő. Kelly szerint mivel az EPP továbbra is aggódik több tagállamban a jogállamiság helyzete miatt, ezért is támogatják egy uniós szintű, tisztességes és nem diszkriminatív jogállamisági mechanizmus kialakítását,

 

amely az alapvető jogok és a demokrácia helyzetét is vizsgálná a tagok között.

 

Február óta az Orbánnal és a Fidesszel kifejezetten jó viszonyt ápoló szlovén Janez Janša új kormányában vesz részt a jobbközép kispárt, az Új Szlovénia (NSi). Januárban még az NSi EP-képviselője megszavazta azt az EP-állásfoglalást, miszerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon, emiatt Janša pártjának politikusa egyszerűen leparasztozta a szlovén jobbközép képviselőt.

 

Azóta viszont már a Janša-féle SDS és az NSi együtt kormányoz, és nincsenek is ilyen pengeváltások Magyarország kapcsán a két párt között, ennek megfelelően az NSi-től elég konszolidált választ kaptunk: a párt az Azonnalinak azt írta, nem nyilvánulnak meg más országok politikai helyzetéről, de „mindig a közös európai értékek és az EPP által megfogalmazott célok, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok – beleértve a kisebbségek jogait – mellett fogunk állni”. Hozzátették, ezek olyan értékek,

 

amelyek elengedhetetlenek egy pluralista, igazságos, szolidáris, toleráns, nem diszkriminatív, és a férfiak és a nők egyenlőségén alapuló társadalomban.

 

Ők már állást foglaltak

 

Rövid válaszokat kaptunk a Fidesz kizárása mellett nyíltan is kardoskodó néppárti tagoktól, vagyis azoktól, akik közül április közepén a felhatalmazási törvény miatt tizenhárman már jelezték: azonnal ki kéne zárni emiatt a Fideszt. A Fidesszel régióta kritikus finn Kokoomus (Nemzeti Koalíció) válaszában is erre a kizárást követelő levélre emlékeztetett, mondván, hogy pártjuk álláspontja a kérdésben nem változott. Ugyancsak aláírta az EPP-elnök Donald Tusknak címzett levelet a szlovák Spolu (Együtt), ők viszont az Azonnalinak annyit írtak, nem nyilatkoznak, hiszen már nyilvánvaló az álláspontjuk, és egyébként is, az elemzést az elemzőkre hagynák.

 

Az aláírók között volt a jobboldali-liberális cseh TOP09 is, akik az Azonnali kérdésére azt írták: aggasztja őket a demokrácia magyarországi helyzete, ezért úgy gondolják,

 

„a Fideszt ki kéne rúgni az EPP-ből, mert nem tisztelik a demokratikus értékeket”.

 

Ami pedig a Freedom House jelentését illeti, „az csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy a helyzet Magyarországon egyre rosszabb”.

 

Kérdéseinket elküldtük az Európai Néppárt összes jelentősebb tagpártjának sajtóosztályaira, a többiektől azonban nem kaptunk választ. Ha mégis kapnánk, cikkünket bővítjük!

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / EPP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás