+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. május 15. péntek, 18:15
A Freedom House szerint demokráciából hibrid rezsimet csinált Magyarországon az a Fidesz, amely ha felfüggesztve is, de még mindig az Európai Néppárt tagja, úgyhogy megkérdeztük erről a tagpártokat.

Itthon is nagy port kavart a Freedom House szabadságjogokat vizsgáló civil szervezet májusban megjelent jelentése, mely a 2010-ben még „stabil demokráciaként” jellemzett Magyarországot 2015-ben már a „többnyire stabil demokráciák”, 2020-ra pedig a „hibrid rezsimek” közé sorolta. Ezzel Magyarország Moldovával, Ukrajnával, valamint – a többnyire stabil demokrácia Horvátországot kivéve – a Balkán államaival került egy kalap alá, ráadásul ebben a kategóriában egyedüli uniós tagállamként.

 

Persze egy Freedom House-jelentés sokféleképp értelmezhető, a Fidesz pedig a lehető legvárhatóbb módon értelmezte azt: Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő úgy vélte,

 

politikai jellegű a szervezet értékelése, hiszen az Soros Györgyhöz, illetve azokhoz a liberális körökhöz kötődik, amelyekkel ideológiai és politikai értelemben vitában áll Magyarország,

 

és egyébként is, a 2006. októberi eseményekkel nem volt bajuk (de, egyébként volt). Hasonlóképp vélekedett Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár is a Hír TV-nek, szerinte „a Freedom House meg az ehhez hasonló nemzetközi szervezetek egyértelműen Soros György finanszírozáshoz kötődnek”, és amit csinálnak, „az minden, csak nem tudomány, hanem tudománynak álcázott politika”.

 

Tehát a Fidesz szerint a Freedom House Soros-szervezet, ezért nem kell annak sok jelentőséget tulajdonítani, amit mondanak. De mit szólnak mindehhez a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt tagpártjai? Ugyanis bár a magyar kormánypárt néppárti tagsága fel van függesztve, a Fidesz formálisan még mindig tag, ezért felmerülhet a kérdés: milyen egy olyan párttal egy pártcsaládban lenni, amelyik a Freedom House szerint hibrid rezsimmé alakította Magyarországot? Megkérdeztük erről az EPP összes tagpártját – és kaptunk is egy pár választ, mutatjuk, miket!

 

Robert Fico is sorosozással ütötte el az időt

 

A legrészletesebb választ Igor Matovič szlovák miniszterelnök pártjától, az OĽaNO-tól kaptuk, akik magyarul válaszoltak – ráadásul a szlovák kormány hivatalának nevében, ugyanis az OĽaNO a márciusban összeállt szlovák kormánykoalíció nagyobbik pártja. A kormányhivatal a jelentéssel kapcsolatban annyit írt,

 

„le kell szögeznünk, hogy ebben az esetben egy nonprofit szervezet értékeléséről van szó”, ezért ezt, vagy a jelentés tartalmát nem is minősítik.

 

Hozzátették, hiszik, hogy Magyarország „tiszteletben fogja tartani a jogállamiság alapelveit és a demokratikus értékeket”, hiszen a szlovák kormány politikája is ezeken a pilléreken nyugszik. Ugyanakkor továbbra is az elsődleges cél „a kiváló magyar-szlovák szomszédi viszony megtartása lesz”, az Európai Néppárt pedig akármit is dönt az ügyben, azt tiszteletben tartják majd. Rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleményük a Fidesz érveléséről, miszerint egy Soros által pénzelt liberális hálózat áll Magyarországgal szemben a jelenlegi jelentésben is, itt a kormányhivatal emlékeztetett:

 

„A Soros Györggyel kapcsolatos érveket a volt miniszterelnök, Robert Fico is felhasználta a Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után indult tüntetésekkel kapcsolatban.”

 

Szintén Szlovákiából kaptunk választ a februári választásokon a parlamenti küszöbön épp, hogy csak elvérző kereszténydemokrata KDH-tól. A párt szerint bár a Freedom House elismert think tank az Egyesült Államokban, és nem is kérdőjelezik meg, hogy elismert és a témában jártas szakértők dolgoznak ezeken a projekteken. De az azért kérdéseket vet fel, miért rakták Magyarországot pont egy ponttal a többnyire szabad demokráciák besorolása alá – többnyire szabad demokrácia ugyanis 50 ponttól lesz egy ország, míg Magyarország 49 pontot szerzett, ezzel éppen a hibrid rezsimek kategóriájába esve, írták.

 

A KDH emellett örült annak, hogy az Európai Néppárton belül már megindult a vita a Fidesz helyzetével kapcsolatban, hiszen „ez is mutatja, hogy az EPP képes megcélozni a demokráciával kapcsolatos kihívásokat a tagjai körében”. Erre más páneurópai politikai pártok képtelenek voltak, ők „szemet hunytak a tagpártjaikkal kapcsolatos vitás kérdések felett” – ez a helyzet például az európai szocialistákkal, és szlovák tagpártjukkal, a Robert Fico-féle Smerrel.

 

Az S&D pártcsalád ugyanis „képtelen volt állást foglalni” az oknyomozó újságíró Ján Kuciak és jegyese meggyilkolásával kapcsolatban, de ugyanez a helyzet a soraikban Andrej Babiš cseh miniszterelnök pártját megtűrő európai liberálisokkal – írták a szlovák kereszténydemokraták. Arra azonban a KDH nem válaszolt, hogy szerintük szükség lenne-e a Fidesz kizárására a Néppártból – azt írták, erre az EPP elnöksége és a tagok párbeszédét követően születik majd válasz.

 

Szolidaritás, emberi jogok, tolerancia, jogállamiság

 

Az ír kormánypárt Fine Gael EP-képviselője, Seán Kelly kérdéseinkre a magyar felhatalmazási törvényt szedte elő: Kelly közleménye szerint a koronavírusra adott veszélyhelyzeti intézkedések nem mehetnek az alapvető értékek és a jogállamiság rovására, időben meghatározottnak és arányosnak kell lenniük, éppen ezért az Európai Néppárt is támogatja, hogy az Európai Bizottság minden tagállamban monitorozza és értékelje a rendkívüli intézkedéseket.

 

„Az ír delegáció komoly aggodalmaknak adott hangot a Fidesz-kormány intézkedéseivel kapcsolatban, és az álláspontunk is egyértelmű az EPP európai parlamenti frakciójában” – írta az EP-képviselő. Kelly szerint mivel az EPP továbbra is aggódik több tagállamban a jogállamiság helyzete miatt, ezért is támogatják egy uniós szintű, tisztességes és nem diszkriminatív jogállamisági mechanizmus kialakítását,

 

amely az alapvető jogok és a demokrácia helyzetét is vizsgálná a tagok között.

 

Február óta az Orbánnal és a Fidesszel kifejezetten jó viszonyt ápoló szlovén Janez Janša új kormányában vesz részt a jobbközép kispárt, az Új Szlovénia (NSi). Januárban még az NSi EP-képviselője megszavazta azt az EP-állásfoglalást, miszerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon, emiatt Janša pártjának politikusa egyszerűen leparasztozta a szlovén jobbközép képviselőt.

 

Azóta viszont már a Janša-féle SDS és az NSi együtt kormányoz, és nincsenek is ilyen pengeváltások Magyarország kapcsán a két párt között, ennek megfelelően az NSi-től elég konszolidált választ kaptunk: a párt az Azonnalinak azt írta, nem nyilvánulnak meg más országok politikai helyzetéről, de „mindig a közös európai értékek és az EPP által megfogalmazott célok, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, az emberi jogok – beleértve a kisebbségek jogait – mellett fogunk állni”. Hozzátették, ezek olyan értékek,

 

amelyek elengedhetetlenek egy pluralista, igazságos, szolidáris, toleráns, nem diszkriminatív, és a férfiak és a nők egyenlőségén alapuló társadalomban.

 

Ők már állást foglaltak

 

Rövid válaszokat kaptunk a Fidesz kizárása mellett nyíltan is kardoskodó néppárti tagoktól, vagyis azoktól, akik közül április közepén a felhatalmazási törvény miatt tizenhárman már jelezték: azonnal ki kéne zárni emiatt a Fideszt. A Fidesszel régióta kritikus finn Kokoomus (Nemzeti Koalíció) válaszában is erre a kizárást követelő levélre emlékeztetett, mondván, hogy pártjuk álláspontja a kérdésben nem változott. Ugyancsak aláírta az EPP-elnök Donald Tusknak címzett levelet a szlovák Spolu (Együtt), ők viszont az Azonnalinak annyit írtak, nem nyilatkoznak, hiszen már nyilvánvaló az álláspontjuk, és egyébként is, az elemzést az elemzőkre hagynák.

 

Az aláírók között volt a jobboldali-liberális cseh TOP09 is, akik az Azonnali kérdésére azt írták: aggasztja őket a demokrácia magyarországi helyzete, ezért úgy gondolják,

 

„a Fideszt ki kéne rúgni az EPP-ből, mert nem tisztelik a demokratikus értékeket”.

 

Ami pedig a Freedom House jelentését illeti, „az csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy a helyzet Magyarországon egyre rosszabb”.

 

Kérdéseinket elküldtük az Európai Néppárt összes jelentősebb tagpártjának sajtóosztályaira, a többiektől azonban nem kaptunk választ. Ha mégis kapnánk, cikkünket bővítjük!

 

BORÍTÓKÉP: Flickr / EPP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás