Karácsony Gergely: Budapesten is nyitni kell!

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.14. 15:28

Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a koronavíruson, a kormány pedig vagy töketlen, vagy direkt bünteti Budapestet, mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely: Budapesten is nyitni kell!
Ami jár a vidéki polgároknak, az jár a budapestieknek is, itt a nyitás ideje a fővárosban is

– erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Szerinte a kormány vagy annyira töketlen, hogy nem mer dönteni az ügyben, vagy szándékosan tatja fenn a korlátozást, hogy büntesse a várost. Karácsony a lazítások szellemében ígéretet tett arra is, hogy a főváros megnyitja a pesti alsó rakpartot a hétvégén a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt.

Miért érzi időszerűnek a nyitást?

Karácsony a nyitás kérését két, a napokban nyilvánosságra került számadatra alapozta, amelyek közül – mint hangsúlyozta – egyiket sem a kormány publikálta, holott kötelességük lett volna, így pedig nehezítették a hatékony védekezést. Az egyik fontos adatként a SOTE kutatássorzatát említette, ami megerősíti a korábbi sejtéseket, mi szerint lakossági szinten a magyar társadalom fertőzöttsége alig kimutatható,

„azt is mondhatnánk, Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a betegségen”.

A másik pedig az a Válasz Online által publikált, Nemzeti Népegészségügyi központtól származó diarészlet, amely alapján látszik, a koronavírusos betegek nagyrésze intézményben fertőződött meg: kórházban vagy szociális intézményben. Szerinte ezekből az is látszik, hogy a fertőzés a kórházakban addigra már általánossá vált, mikor átkerült az idősotthonokba.

Ezek alapján az információk alapján vélte úgy Karácsony, hogy felelősségteljesen, de el kell indulnia a nyitásnak a fővárosban is,

„nyilvánvaló, hogy Budapesten ugyanúgy megérett a helyzet erre, mint az ország más pontján”.

A főpolgármester azt is javasolja a kormánynak, a jövőben hozzanak olyan jogszabályokat az iskolák kezdési időpontja, illetve a munkaidő kapcsán, amelyek rugalmasak, és segítik elkerülni majd a reggeli csúcsidőszakban a tömeget.

Tarlós ötleteivel nagyon nehéz lenne egyetérteni

Mi lesz, ha mégsem nyit Budapesten a kormány, mit tesz akkor a főpolgármester? – kérdezte az Azonnali Karácsonyt. Karácsony erre konkrétumot nem mondott, csak annyit: reméli, hogy napok kérdése és összeszedi a kormány a bátorságát, és a nyitás hétfőn megtörténik, ők addig is elkezdik a lazításokat a maguk részéről, például a pesti rakpart hétvégi nyitása mellett napirenden van a játszóterek megnyitása (amiket eddig se volt kötelező lezárni, de több kerület ezt megtette).

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mit szólt Tarlós István közlekedési ötleteihez, amiket szerinte a járvány alatt kellene meglépni, volt-e köztük olyan, ami tetszett neki, azt mondta Karácsony: a javaslatokban arról értekezik „a főpolgármester úr”, mi ne legyen Budapesten, „azt gondolom, ezekkel nagyon nehéz egyetérteni”, szeretné, ha ezek a beruházások megvalósulnának.

Karácsony egyébként további újságírói kérdésekre arról beszélt, szerdán

mind a 23 budapesti kerületi polgármesterrel átbeszélték a nyitás részletes feltételeit, és az ott hozzászóló fideszes polgármesterek vagy alpolgármesterek is mind a nyitás álláspontján voltak, azt „nem ellenezte senki”.

Arról, hogy Karácsony maga hogyan képzeli el a főváros nyitását, itt lehet részletesebben olvasni.

Ugyan úgy tűnt, szerdán dönt a kormány arról, enyhítik-e a koronavírus miatti korlátozásokat a fővárosban, végül azt közölték, inkább kikérik a budapesti polgármesterek véleményét, ezeket csütörtökön délután három óráig várták. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt a szokásos csütörtöki kormányinfón bejelentette: az eddig Budapesthez hasonlóan szigorú korlátozások alatt álló Pest megyére a jövőben pont ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a többi vidéki megyére, ahol május 4-től már jelentősen oldottak a korlátozásokon.

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek