+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 14. csütörtök, 15:28
Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a koronavíruson, a kormány pedig vagy töketlen, vagy direkt bünteti Budapestet, mondta a főpolgármester.
Ami jár a vidéki polgároknak, az jár a budapestieknek is, itt a nyitás ideje a fővárosban is

 

– erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Szerinte a kormány vagy annyira töketlen, hogy nem mer dönteni az ügyben, vagy szándékosan tatja fenn a korlátozást, hogy büntesse a várost. Karácsony a lazítások szellemében ígéretet tett arra is, hogy a főváros megnyitja a pesti alsó rakpartot a hétvégén a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt.

 

Miért érzi időszerűnek a nyitást?

 

Karácsony a nyitás kérését két, a napokban nyilvánosságra került számadatra alapozta, amelyek közül – mint hangsúlyozta – egyiket sem a kormány publikálta, holott kötelességük lett volna, így pedig nehezítették a hatékony védekezést. Az egyik fontos adatként a SOTE kutatássorzatát említette, ami megerősíti a korábbi sejtéseket, mi szerint lakossági szinten a magyar társadalom fertőzöttsége alig kimutatható,

 

„azt is mondhatnánk, Magyarországon lasszóval kell fogni az embereket, akik átestek a betegségen”.

 

A másik pedig az a Válasz Online által publikált, Nemzeti Népegészségügyi központtól származó diarészlet, amely alapján látszik, a koronavírusos betegek nagyrésze intézményben fertőződött meg: kórházban vagy szociális intézményben. Szerinte ezekből az is látszik, hogy a fertőzés a kórházakban addigra már általánossá vált, mikor átkerült az idősotthonokba.

 

Ezek alapján az információk alapján vélte úgy Karácsony, hogy felelősségteljesen, de el kell indulnia a nyitásnak a fővárosban is,

 

„nyilvánvaló, hogy Budapesten ugyanúgy megérett a helyzet erre, mint az ország más pontján”.

 

A főpolgármester azt is javasolja a kormánynak, a jövőben hozzanak olyan jogszabályokat az iskolák kezdési időpontja, illetve a munkaidő kapcsán, amelyek rugalmasak, és segítik elkerülni majd a reggeli csúcsidőszakban a tömeget.

 

Tarlós ötleteivel nagyon nehéz lenne egyetérteni

 

Mi lesz, ha mégsem nyit Budapesten a kormány, mit tesz akkor a főpolgármester? – kérdezte az Azonnali Karácsonyt. Karácsony erre konkrétumot nem mondott, csak annyit: reméli, hogy napok kérdése és összeszedi a kormány a bátorságát, és a nyitás hétfőn megtörténik, ők addig is elkezdik a lazításokat a maguk részéről, például a pesti rakpart hétvégi nyitása mellett napirenden van a játszóterek megnyitása (amiket eddig se volt kötelező lezárni, de több kerület ezt megtette).

 

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mit szólt Tarlós István közlekedési ötleteihez, amiket szerinte a járvány alatt kellene meglépni, volt-e köztük olyan, ami tetszett neki, azt mondta Karácsony: a javaslatokban arról értekezik „a főpolgármester úr”, mi ne legyen Budapesten, „azt gondolom, ezekkel nagyon nehéz egyetérteni”, szeretné, ha ezek a beruházások megvalósulnának.

 

Karácsony egyébként további újságírói kérdésekre arról beszélt, szerdán

 

mind a 23 budapesti kerületi polgármesterrel átbeszélték a nyitás részletes feltételeit, és az ott hozzászóló fideszes polgármesterek vagy alpolgármesterek is mind a nyitás álláspontján voltak, azt „nem ellenezte senki”.

 

Arról, hogy Karácsony maga hogyan képzeli el a főváros nyitását, itt lehet részletesebben olvasni.

 

Ugyan úgy tűnt, szerdán dönt a kormány arról, enyhítik-e a koronavírus miatti korlátozásokat a fővárosban, végül azt közölték, inkább kikérik a budapesti polgármesterek véleményét, ezeket csütörtökön délután három óráig várták. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt a szokásos csütörtöki kormányinfón bejelentette: az eddig Budapesthez hasonlóan szigorú korlátozások alatt álló Pest megyére a jövőben pont ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, mint a többi vidéki megyére, ahol május 4-től már jelentősen oldottak a korlátozásokon.

 

FOTÓ: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás