Érd és Tatabánya is többszázmilliós kieséssel számol, ha átmegy Semjén törvényjavaslata

2020.05.14. 15:39

A dunaújvárosi jobbikos polgármester pedig attól tart: így akár az ő pénzükből hosszabbíthatják meg a felcsúti kisvasutat.

Érd és Tatabánya is többszázmilliós kieséssel számol, ha átmegy Semjén törvényjavaslata

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes szokás szerint éjszaka beadott törvényjavaslata ahogy mindig, most is nagyot szólt: ha átmegy a javaslat, kormány rendelettel elveheti a helyi városvezetésektől azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre, és a megyei önkormányzatokra bízná őket. Úgy tűnik, ennek volt előhírnöke a gödi Samsung-gyár ügye is. 

A javaslatban nem nehéz észrevenni a pártpolitikai szándékot, hiszen ameddig a helyi önkormányzatok közül sokat átvett 2019 őszén az ellenzék, addig a megyei önkormányzatok továbbra is egytől egyig fideszesek.

A javaslat azért is érdekes, mert tulajdonképpen a segítségével ki lehetne venni a város beruházással érintett részét az önkormányzat jogalkotása alól, és az érintett övezetekben a megyei önkormányzat szedhetné az iparűzési adót is.

A javaslatról a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az „régi igazságtalanságot orvosolna” és azt tenné lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani”. Ezt megelőzően, szerda délután a Miniszterelnökség egy közleményt is kiadott, amelyben azt írták: mindez nem fog a megyei jogú városokra és a fővárosi kerületekre vonatkozni.

Ennek az ígéretnek a jogi alapja azonban egyelőre elég homályos, ugyanis a Semjén által beadott törvényjavaslat nem tartalmaz ilyen kivételeket, ellenkezőleg: kifejezetten minden települési önkormányzatra vonatkozik, és azt is hangsúlyozza, hogy ez alatt a fővárosi kerületet is érteni kell. Ráadásul módosító javaslatok sem szerepelnek a javaslatnál a parlamenti rendszerben.

Az ügyben már részletesen nyilatkozott az Azonnalinak Pécs ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila, azonban több várost is megkerestünk azzal a kérdéssel, hogy náluk mely beruházásokat érintheti a javaslat, illetve terveznek-e bármilyen jogorvoslattal élni, ha átmegy a törvény.

A legkonkrétabban Érd ellenzéki színekben indult polgármestere, Csőzik László reagált: Csőzik szerint az osztrák autómotor-fejlesztő üzem, az AVL lehet érintett „13-15 milliárdos főösszeggel, amennyiben előtte kiemelt jelenőségű beruházássá nyilvánítják”,

ez pedig 150-200 millió forintos helyi iparűzésiadó-kieséssel járna.

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy Érd vezetése messzemenőleg ellenzi Semjén javaslatát, különösen azért, mert a város még egy VEKOP-os vállalkozói inkubátorházra szánt pénzt is elköltötte a közműellátottság fejlesztésére.

Dunaújváros fizethetné a felcsúti kisvasutat

Bár külön cégeket nem emelt ki, nem örül a törvényjavaslatnak Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás sem. „A dunaújvárosi emberektől elveszik a pénzt, amit a megyei önkormányzat kap meg. Ők ezt saját működésükre és más megyei településekre költhetik. Így fordulhat elő akár az is, hogy a dunaújvárosiak pénzéből hosszabbítják meg a felcsúti kisvasutat. Ez elfogadhatatlan.”

Tatabánya független színekben, de ellenzéki támogatással nyert polgármesterének sajtóosztálya is válaszolt. Szerintük a javaslatban eleve nincs tisztázva sok dolog: nincs tisztázva, hogy a már folyó, vagy a jövőben megkezdett beruházások értéke szerint választják-e ki az érintett beruházásokat, de a törvényjavaslatban található „közvetlen környezet” kifejezés is sokmindent jelenthet. 

„Mindezek alapján az adóbevételkiesés 500 milliótól 6 milliárdig is terjedhet a tavalyi teljesítményt figyelembe véve, ami természetesen a járvány miatt jelentősen változhat, ahogy a beruházások mértéke és ütemezése is”

– tippeltek.

Székesfehérvárra és Hódmezővásárhelyre nem vonatkozik

Kérdéseinkkel próbáltunk elérni fideszes vezetésű városokat is. Közülük Cser-Palkovics András válaszolt Székesfehérvárról, de ő egyelőre nem érzi magáénak a kérdést: „Tanulmányozzuk a javaslatot. Úgy látjuk, nincs olyan beruházás Székesfehérváron, amelyet ez a javaslat érintene.”

Hasonlóról számolt be Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is, valószínűleg ott sincs 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházás, viszont véleménye azért van a dologról. „Ez valószínűleg nem érinti Hódmezővásárhelyet, de más városokat sajnos igen.

Úgy tűnik, Orbán megijedt, hogy nem lesz folytatása a koronavírus-járványnak, és gyorsan megtette, amit megálmodott, hogy még jobban ellehetetlenítse az önkormányzatokat, vagy megfélemlítsen magánembereket.”

Márki-Zay biztos benne, hogy lép valamit az ellenzéki polgármestereket tömörítő Szabad Városok Szövetsége (erre utalt az Azonnalinak szerdán a pécsi polgármester is, esetleges tüntetéseket is belengetve), és bár konkrétumot nem árult el, valami eddigieknél látványosabb dolgot terveznek. „Többször is fordultunk már a magyar kormányhoz petíciókkal, annak nem volt semmi hatása. A kormánypárti média meg sem említi ezeket. Valószínűleg valami más megoldásra is szükség lesz.”

FOTÓ: Semjén Zsolt / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek