+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám, Bakó Bea
2020. május 14. csütörtök, 15:39
A dunaújvárosi jobbikos polgármester pedig attól tart: így akár az ő pénzükből hosszabbíthatják meg a felcsúti kisvasutat.

Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes szokás szerint éjszaka beadott törvényjavaslata ahogy mindig, most is nagyot szólt: ha átmegy a javaslat, kormány rendelettel elveheti a helyi városvezetésektől azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre, és a megyei önkormányzatokra bízná őket. Úgy tűnik, ennek volt előhírnöke a gödi Samsung-gyár ügye is. 

 

A javaslatban nem nehéz észrevenni a pártpolitikai szándékot, hiszen ameddig a helyi önkormányzatok közül sokat átvett 2019 őszén az ellenzék, addig a megyei önkormányzatok továbbra is egytől egyig fideszesek.

 

A javaslat azért is érdekes, mert tulajdonképpen a segítségével ki lehetne venni a város beruházással érintett részét az önkormányzat jogalkotása alól, és az érintett övezetekben a megyei önkormányzat szedhetné az iparűzési adót is.

 

A javaslatról a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az „régi igazságtalanságot orvosolna” és azt tenné lehetővé, hogy a nagy adóbevételeket helyben több településen lehessen szétosztani”. Ezt megelőzően, szerda délután a Miniszterelnökség egy közleményt is kiadott, amelyben azt írták: mindez nem fog a megyei jogú városokra és a fővárosi kerületekre vonatkozni.

 

Ennek az ígéretnek a jogi alapja azonban egyelőre elég homályos, ugyanis a Semjén által beadott törvényjavaslat nem tartalmaz ilyen kivételeket, ellenkezőleg: kifejezetten minden települési önkormányzatra vonatkozik, és azt is hangsúlyozza, hogy ez alatt a fővárosi kerületet is érteni kell. Ráadásul módosító javaslatok sem szerepelnek a javaslatnál a parlamenti rendszerben.

 

Az ügyben már részletesen nyilatkozott az Azonnalinak Pécs ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila, azonban több várost is megkerestünk azzal a kérdéssel, hogy náluk mely beruházásokat érintheti a javaslat, illetve terveznek-e bármilyen jogorvoslattal élni, ha átmegy a törvény.

 

A legkonkrétabban Érd ellenzéki színekben indult polgármestere, Csőzik László reagált: Csőzik szerint az osztrák autómotor-fejlesztő üzem, az AVL lehet érintett „13-15 milliárdos főösszeggel, amennyiben előtte kiemelt jelenőségű beruházássá nyilvánítják”,

 

ez pedig 150-200 millió forintos helyi iparűzésiadó-kieséssel járna.

 

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy Érd vezetése messzemenőleg ellenzi Semjén javaslatát, különösen azért, mert a város még egy VEKOP-os vállalkozói inkubátorházra szánt pénzt is elköltötte a közműellátottság fejlesztésére.

 

Dunaújváros fizethetné a felcsúti kisvasutat

 

Bár külön cégeket nem emelt ki, nem örül a törvényjavaslatnak Dunaújváros jobbikos polgármestere, Pintér Tamás sem. „A dunaújvárosi emberektől elveszik a pénzt, amit a megyei önkormányzat kap meg. Ők ezt saját működésükre és más megyei településekre költhetik. Így fordulhat elő akár az is, hogy a dunaújvárosiak pénzéből hosszabbítják meg a felcsúti kisvasutat. Ez elfogadhatatlan.”

 

Tatabánya független színekben, de ellenzéki támogatással nyert polgármesterének sajtóosztálya is válaszolt. Szerintük a javaslatban eleve nincs tisztázva sok dolog: nincs tisztázva, hogy a már folyó, vagy a jövőben megkezdett beruházások értéke szerint választják-e ki az érintett beruházásokat, de a törvényjavaslatban található „közvetlen környezet” kifejezés is sokmindent jelenthet. 

 

„Mindezek alapján az adóbevételkiesés 500 milliótól 6 milliárdig is terjedhet a tavalyi teljesítményt figyelembe véve, ami természetesen a járvány miatt jelentősen változhat, ahogy a beruházások mértéke és ütemezése is”

 

– tippeltek.

 

Székesfehérvárra és Hódmezővásárhelyre nem vonatkozik

 

Kérdéseinkkel próbáltunk elérni fideszes vezetésű városokat is. Közülük Cser-Palkovics András válaszolt Székesfehérvárról, de ő egyelőre nem érzi magáénak a kérdést: „Tanulmányozzuk a javaslatot. Úgy látjuk, nincs olyan beruházás Székesfehérváron, amelyet ez a javaslat érintene.”

 

Hasonlóról számolt be Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is, valószínűleg ott sincs 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahelyteremtő és -megtartó beruházás, viszont véleménye azért van a dologról. „Ez valószínűleg nem érinti Hódmezővásárhelyet, de más városokat sajnos igen.

 

Úgy tűnik, Orbán megijedt, hogy nem lesz folytatása a koronavírus-járványnak, és gyorsan megtette, amit megálmodott, hogy még jobban ellehetetlenítse az önkormányzatokat, vagy megfélemlítsen magánembereket.”

 

Márki-Zay biztos benne, hogy lép valamit az ellenzéki polgármestereket tömörítő Szabad Városok Szövetsége (erre utalt az Azonnalinak szerdán a pécsi polgármester is, esetleges tüntetéseket is belengetve), és bár konkrétumot nem árult el, valami eddigieknél látványosabb dolgot terveznek. „Többször is fordultunk már a magyar kormányhoz petíciókkal, annak nem volt semmi hatása. A kormánypárti média meg sem említi ezeket. Valószínűleg valami más megoldásra is szükség lesz.”

 

FOTÓ: Semjén Zsolt / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás