+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Illés Gergő
2020. május 13. szerda, 17:44
Sőt, az elmúlt öt év átlagához képest az év tizenhatodik hetéig még kevesebb halálozás is történt idén, és a 65 év felettiek esetében sincsenek kiugróan magas számok. De mit mutatnak a számok, kik halnak bele leginkább itthon a koronavírusba? Grafikonokon minden adat!

Az elmúlt évek átlagaihoz képest egyáltalán nem kiugróak a márciusi, illetve április első felében regisztrált hazai halálozási adatok – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A KSH szerdán tette közzé heti bontásban a halálozási adatokat egészen 2015-ig visszamenőleg.

 

Ugyan a 2020-as adatokat egyelőre csak április 19-ig, vagyis az év 16. hetéig közölte a KSH, de ezekből nem tűnik úgy, hogy az idei év kiemelten rossz lenne a halálozások szempontjából.

 

 

Mit mutatnak a számok?

 

Hivatalosan március 4-én jelentették be, hogy a koronavírus megjelent Magyarországon, így az Azonnali az idei év 9. és 16. hetének halálozási adatait vizsgálta, ami 2020-ban február 24-e és április 19-e közé esett. Ezek alapján azt látni, az említett időszakban 20 690-en haltak meg.

 

Viszont ha az elmúlt öt év azonos időszakban készült halálozási átlagát nézzük, akkor azt láthatjuk, 21 061 eset történt, tehát az idei év még átlag alattinak is számít eddig.

 

Ugyan a statisztika halálokokat nem említ, de még ha több koronavírus-fertőzött is van a valóságban, mint amennyit a hatóságoknak sikerült igazolnia, úgy tűnik, kiugróan sok halálesetet eddig ez nem okozott. 

 

 

Mi a helyzet a legidősebbeknél?

 

Ha csak a 65 év feletti elhunytakat nézzük, akkor sem látni kiugró számokat. Míg idén a 9. és 16. hét között összesen 16 482-en haltak meg, az azt megelőző évek átlaga 16 332 volt. Vagyis néhány tucat fős többlet ehhez képest idén valóban van, de ha megnézzük a 2018-as évet, ott azt látjuk, 17 600 feletti ez a szám.

 

 

Május 13-ig összesen egyébként 430-an vesztették életüket a koronavírus következtében, ők átlagosan 77,72 évesek. A női és férfi áldozatok száma a szerdai adatok alapján nagyjából azonos, a fő különbséget az jelenti, hogy a női áldozatok átlagos életkora csaknem öt évvel magasabb, mint a férfiaké.

 

 

Ezt a megoszlást mutatja az is, hogy a nők között a legtöbben 80-89 éves kor között haltak bele a koronavírusba, a férfiaknál a valamivel alacsonyabb, 70-79 éves korosztály a legjellemzőbb. 60 év alatt azonban nem sok áldozatot találunk: a szerdáig 430 áldozatból eddig összesen 9 hatvan év alatti nőt, és 17 hatvan év alatti férfit találunk. Ez az összes halálozásból a nők esetében alig több, mint 2, a férfiaknál pedig körülbelül 4 százalékot tesz ki, vagyis a magyarországi áldozatok körülbelül 6 százaléka hatvan év alatti:

 

 

Mire érdemes a jövőben figyelni?

 

Nagy kérdés, hogy mi lesz az év későbbi hónapjaiban: vajon nyomot hagy-e majd a statisztikákon a jövőben a koronavírus, vagy éppen az, hogy ezzel összefüggésben kórházi ágyak ezreit ürítette ki a kormány. Az is nagy kérdőjel, később milyen következménye lesz annak, hogy a hagyományos, nem sürgősségi orvosi ellátást gyakorlatilag felfüggesztették a járvány idejére több héten keresztül, így például a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is.

 

Vagyis ha valakinél márciusban agresszív rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak volna, de ez elmaradt, és csak majd a június 1-től újrainduló szűrővizsgálatokon veszik ezt része, az vajon még időben jut ellátáshoz?

 

Utóbbi kérdés már csak azért is érdekes, mert az elmúlt évek alapján Magyarországon vezető haláloknak számítanak a daganatos megbetegedések. 2018-ban például összesen több mint 131 ezren haltak meg, közülük a legtöbben, vagyis 32 600-an rosszindulatú daganat miatt.

 

GRAFIKONOK ÉS BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás