Nyárra megnyithatja egymás előtt határait Szlovákia, Csehország és Ausztria

Szerző: Fekő Ádám
2020.05.12. 19:37

Lényegében egy mini schengeni övezetet nyitna egymás között a három ország, de ehhez az kell a szlovákok szerint, hogy a többiek is hasonlóan jól teljesítsenek a koronavírus elleni harcban.

Nyárra megnyithatja egymás előtt határait Szlovákia, Csehország és Ausztria

Van rá esély, hogy júliustól visszaállnak a schengeni határok Európa egy részén: Csehország, Szlovákia és Ausztria már tárgyalja a „kis Schengen” lehetőségét, aminek köszönhetően legalább egymás közt szabadon mozoghatnának a három ország állampolgárai – írja a Kafkadesk.

A hírt a szlovák külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus mondta el a helyi sajtónak, hozzátéve azt is, hogy reméli, hogy „két hónapon belül valósággá válhat a nyitás”.

A projekt nyilván attól is függ, hogyan alakulnak a koronavírus-fertőzések az érintett országokban. Szlovákia jobboldali miniszterelnöke, Igor Matovič már megerősítette, hogy hajlik a határok nyitására: „Minél hamarabb teljesít a többi ország is olyan jól, mint mi, annál hamarabb nyithatjuk meg a határokat” – mondta. A tárgyalásokat cseh részről is megerősítette Tomáš Petříček cseh külügyminiszter, úgyhogy jelenleg tényleg reális esély, hogy ez a három ország nyáron valamennyire fellélegezhet.

Érdekes, hogy a nyitás gyakorlatilag a korábban már bukni látszó slavkovi háromszög újraélesztése lenne: ez a szövetség 2015-ben jött létre a dél-morvaországi Austerlitzben, a felek célkitűzései között a regionális gazdasági, közlekedési infrastrukturális, illetve uniós témákban való szorosabb együttműködés szerepelt, és a minket is magába foglaló V4 (rajtunk kívül még Csehország, Szlovákia és Lengyelország) alternatívájaként merült fel, rossz nyelvek szerint azért, hogy Christian Kern akkori szociáldemokrata kancellár a cseheket és a szlovákokat kiszervezze az illiberális Magyarország és Lengyelország mellől.

Csehország és Szlovákia az egész EU-ban elsőként zárták le a határaikat a koronavírus miatt, és ez meg is látszik a statisztikáikon: Szlovákiában eddig 26, Csehországban 282 halálos áldozatot számol a koronavírus-járvány.

Egy ideje már szó van róla, hogy ha nem is nyitnák meg egész Európában a belső határokat, annak lenne értelme, ha fertőzöttségi zónákat alakítanának ki. Egyesek szerint a nemzetállamok helyét is felválthatná ideiglenesen a fertőzöttség szerinti zóna (erről itt írtunk), de a létező javaslat az, hogy a hasonló járványügyi hátterű országok nyissanak ki egymás előtt. 

Egy héttel ezelőtt a balti államok, tehát Észtország, Litvánia és Lettország döntött úgy, hogy május 15-től kezdve szabaddá teszik egymás között az utazást, hiszen nagyjából ugyanolyan fertőzöttségi szinten állnak.

FOTÓ: Prága, amikor emberek is vannak (Pexels / Pixabay) 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek