Kokainnal és gyógyultak vérével a koronavírus ellen: benéztünk az internet sötét oldalára

Szerző: Varsányi Bence
2020.05.12. 08:09

Akkorára nőtt a kamuellenszerek piaca a dark weben, hogy egy piactér ki is tiltotta a csalókat. Közben az adathalászok is örülhetnek a járványnak.

Kokainnal és gyógyultak vérével a koronavírus ellen: benéztünk az internet sötét oldalára

A koronavírus-járvány jelentősen átrendezte a bűnügyi statisztikákat: a kijárási korlátozások miatt a világ legerőszakosabbb országaiban csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, az otthonmaradás miatt viszont jellemzően megnőtt a családon belüli erőszak gyakorisága. A kábítószerpiac is változik, a határellenőrzések miatt most nem működnek a megszokott beszerzési láncok, és az ezzel foglalkozó bűnszervezetek egy egyre szűkülő piacon kénytelenek osztozni.

A vírustól való félelem viszont az alvilág egy bizonyos részének új lendületet adott,

a dark weben, azaz az internet sötét oldalán hemzsegnek a Covid-19 ellenszerét ígérő hirdetések.

Oké, de mi az a dark web?

A „sötét internet” a világháló azon része, amit csak egy kifejezetten erre a célra fejlesztett böngészővel, a Tor használatával lehet elérni. A dark web lényege a decentralizáció, azaz, hogy az információáramlás során közvetítő számítógépek soha nem tudnak mindent rólunk, így

a megfelelő beállítások mellett senki sem tudja visszafejteni az IP-címünket, a felhasználók személyazonossága védve marad.

Az anonimitásból szinte egyenesen következik, hogy a dark weben mindenféle illegális, gyakran kifejezetten vérfagyasztó dolgot találni. A rendes interneten keringenek képernyőfotók a dark weben hirdetett kábítószerekről, elrabolt és pénzért árult nőkről, bérgyilkosok hirdetéseiről, fórumokról, ahol pedofilok beszélik meg, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban becserkészni áldozatukat, de népszerű a zsákbamacska sötét változata, a „mystery box” is, amiben állítólag ugyanúgy lehet méregdrága ékszer, mint egy levágott kézfej.

A dark webnek azért van jó oldala is, mert a személyazonosság védelme lehetőséget ad például arra, hogy diktatúrákban élő politikai aktivisták a lebukás veszélye nélkül kommunikáljanak egymással, illetve arra is volt már példa, hogy újságírók ott tudtak beszélni a kilétüket felfedni nem akaró informátoraikkal.

Klorokin hatvan, gyógyultak vére négyszázezer

A koronavírus-járvány alatt elkezdődött a különböző, vírussal kapcsolatos termékek értékesítése is a dark weben, az ausztrál Kriminológiai Intézet április eleji kutatása szerint

majdnem negyedmillió amerikai dollár értékű védőfelszerelést, tesztet és állítólagos vakcinát árultak.

A Times of India össze is gyűjtött néhányat a koronavírusos hirdetésekből, köztük pár egészen bizarral.

Egy hirdető például gyógyult koronavírusos betegek vérplazmáját árulja elég borsos áron: ötven milliliter négyszázezer forintnyi, egy liter pedig öt és fél millió forintnyi kriptovalutáért vásárolható meg. A hirdetés élethosszig tartó immunitást ígér a vírus ellen, ami jelenlegi ismereteink birtokában nem is lehetséges, a szakértők egyelőre legfeljebb néhány hónapos immunitásról beszélnek, illetve az sem derül ki a hirdetésből, hogy mit is kéne tennünk a vérplazmával a megvásárlása után. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán ajánlott a dark weben vásárolt vért bevinnünk a szervezetünkbe, már ha egyáltalán valóban vért kapunk.

GYÓGYULTAK VÉRPLAZMÁJA KAPHATÓ KÜLÖNBÖZŐ KISZERELÉSEKBEN, LEGALÁBBIS A HIRDETÉS SZERINT. A TERMÉKEKÉRT BITCOINNAL LEHET FIZETNI, MERT A KRIPTODEVIZA ÁRAMLÁSA GYAKORLATILAG LEKÖVETHETETLEN.


Egy másik hirdetésben a koronavírust kimutató készüléket kínálnak, ami szintén teljesen kamu, de ismeretlen tartalmú kapszulák is kaphatóak, amelyek gyorsabb felépülést ígérnek, amennyiben megfertőződünk a vírussal.

HA EZ A KÜTYÜ ÉRZÉKELI A KORONAVÍRUST, AKKOR A BICIKLINK KILOMÉTERÓRÁJA IS.

Felkapottak az olyan gyógyszerek is, amikről a járvány kezdete óta cikkez a sajtó, mint lehetséges ellenszerek: ilyen a Japánban influenzára használt favipiravir, amit osztrák szomszédaink már a koronavírus-terápiás protokoll részévé is tettek, illetve a malária ellen használt klorokin, aminek a lehetséges gyógyhatásáról a kormányfők közül először Donald Trump beszélt, majd Orbán Viktor megtiltotta a magyarországi exportját, ugyanis hazánk nagyüzemben gyártja a gyógyszert.

Az egyértelműen hamis gyógyszerek sem példa nélküliek a dark weben,

egy hirdető például amfetamin, kokain és nikotin keverékét árulja százezer forint körüli áron a koronavírus ellen,

és habár vannak kutatások, amelyek a nikotin jótékony hatásait vizsgálják a koronavírus ellen, a serkentőkből álló drogkoktél amellett, hogy veszélyes, nem túl valószínű, hogy kifejezetten hatásos lenne.

EGY A SOK SZÁZ „TESZTELT ÉS MEGBÍZHATÓ” OLTÓANYAGOT KÍNÁLÓ HIRDETÉS KÖZÜL A DARK WEBRŐL.

Betyárbecsület a dark weben

A koronavírus-járvány viszont nem várt összefogást hozott az internet sötét oldalán is: a becsapós hirdetések ellen felszólaló kommentelők után a dark web egyik legdinamikusabban fejlődő piaca, a Monopoly Market úgy döntött, hogy nemcsak nem engedélyezi az ellenszert ígérő hirdetéseket, hanem örökre ki is tiltják oldalukról az ilyeneket hirdetni próbálókat.

Az oldal, amin egyébként a kannabisztól kezdve a szteroidokig mindenféle illegális anyagot lehet vásárolni,

nemcsak a kamuellenszerek értékesítését tiltotta meg, hanem az olyan termékek árusítását is, amik hiánycikknek számítanak vagy számítottak, például az arcmaszkok és a vécépapír.

A tiltáson kívül a Monopoly Market a biztonságos áruszállításra is felhívta a figyelmet egy közleményében, ahol a drogkereskedőket arra kérték, hogy maszkot, szemüveget és kesztyűt viselve, higiénikusan csomagolják termékeiket a vírus továbbadásának kockázatát csökkentve.

A járvány jó üzlet a netes csalóknak

A koronavírushoz kapcsolódó termékek piacának nagysága ugyan messze eltörpül a dark web piacainak évi egymilliárd dollárra becsült forgalmához képest, de a koronavírussal kapcsolatos átverések már jóval nagyobb értékben zajlanak. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz április végéig huszonötezer, a vírushoz kapcsolódó panasz érkezett,

összesen mintegy tizenkilencmillió dollár veszteséget okozva az átverések elszenvedőinek.

A csalók manapság direkt az otthonról dolgozókat célozzák, olyan e-maileket küldenek nekik, amikről azt hihetik, hogy a munkahelyükről érkezett, a levélben található hivatkozásokra kattintva pedig ellopják az adataikat. Emellett jól bevált módszer még a kamu adománygyűjtés és a hamis védőfelszerelés, ellenszer, illetve vakcina árusítása is.

Az Azonnali Makay Józsefet, a Makay Kiberbiztonsági Kft. vezetőjét kérdezte az átverések hazai vonatkozásáról. A kiberbiztonsági szakértőtől megtudtuk, hogy mivel a járvány az egész világot érinti, a kiberbűnözők nem koncentrálnak egy-egy országra, hanem nemzetközi szinten dolgoznak, hatalmas adatbázisok felhasználásával küldenek mindenkinek támadó e-maileket.

Az áldozatok gyakran nem tudják, hogy kihez forduljanak, vannak, akik a rendőrségen tesznek panaszt, pedig a Nemzeti Kibervédelmi intézet az illetékes. A hasonló átverésekről itthon nincs pontos statisztika, mert nem is létezik olyan központi adatbázis, ahova minden ilyen eset bekerülne, annyi viszont biztos, hogy Makay cégéhez sokkal több ilyen megkeresés érkezik a járványhelyzet kezdete óta.

Ugyan az online csalók kreativitását semmi nem gátolja abban, hogy lényegében bármire felhúzzanak egy átveréses kampányt, jelenleg kétféle csalás jellemző. Mivel megnőtt a maszkok, kesztyűk, és fertőtlenítők iránti kereslet,

a legkézenfekvőbb módszer a hamis webshopos reklámok küldése, ahol a gyanútlan vásárló persze semmilyen terméket nem kap a pénzéért.

A másik típussal már nem közvetlen anyagi kárt akarnak okozni a csalók, hanem adatot halásznak, üzenetükben nyilvános adatbázisokra hivatkozva kérnek személyes adatokat, amelyek megadásával állítólag beléphetünk egy rendszerbe, ahol megnézhetjük, hogy a lakóhelyünk környékén hány koronavírus-fertőzött van. A rendszer természetesen kamu, semmilyen hiteles információhoz nem jutunk hozzá, cserébe később komolyan visszaélhetnek személyes adatainkkal.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek