+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. május 11. hétfő, 12:00
Hétfőtől lazítanak a horvátok is, alapos indokkal: 20-ból 14 megyében nincs új fertőzött, van megye, ahol 41 napja nincs új koronavírusos.

Horvátországban május 11-től a lazítások mellett döntöttek a hatóságok, hétfőtől szabadon lehet már utazni az országon belül (kivéve a nagyon fertőzött, Splittől délre található Brač szigetét, amit karanténba tettek), megindult a belföldi légiközlekedés is. Kinyitottak az óvodák, iskolák (elsőtől negyedik osztályig), bevásárlóközpontok és a kávézók is, amiket a Večernji list zágrábi képriportja alapján azért óvatosan rohantak le az emberek. 

 

Az új szabályozások értelmében azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Üzleti utak, vagy más indokkal való beutazás előtt beutazási engedélyt kell kérni az uzg.covid@mup.hr email-címen, írja az Index.

 

A korlátozások lazítását azért komoly enyhülés előzte meg: 20 megyéből összesen 6-ban diagnosztizáltak a lazítások reggelére új fertőzöttet, (összesen 11-gyel nőtt az esetek száma), a 14 maradék megyében nem regisztráltak új fertőzöttet.

 

Pozsega-Szlavónia megyében például 41 napja nincs új koronavírusos eset, és április 22. óta megbetegedett sincs a megyében:

 

mindezt úgy, hogy a 73 ezer ember közül 699-et teszteltek a hatóságok, ez a lakosság közel egy százaléka – nálunk, Magyarországon ez az arány csak országosan számolható ki, maximum 0,8 százalék, de szinte biztosan kevesebb, hiszen egy embert simán tesztelnek akár háromszor is.

 

BORFESZTIVÁL POZSEGA MEGYE ÉKKÖVÉBEN, KUTJEVÓBAN

 

26 napja nincs új fertőzött az északi Belovár-Bilogora megyében sem, ahol jelenleg egyetlen fertőzöttet ápolnak. A tengerparti Isztria és Zára (Zadar) megyékben sem diagnosztizáltak hétfő reggelre új fertőzöttet. Pedig nem mondhatni, hogy ne tesztelnének: Verőce-Drávamente is csatlakozott az elitklubhoz, náluk sem diagnosztizáltak új koronavírussal fertőzöttet hétfő reggelig: holott az elmúlt 24 órában 18 embert teszteltek (összesen 781 személyt ellenőriztek a 93 ezres megyében), közülük kilencen bizonyultak koronavírus-pozitívnak a járvány kitörése óta: öten már felépültek, hárman még mindig betegek, és egy ember hunyt el a fertőzés következtében. 

 

A négymilliós Horvátországban eddig 2187 fertőzött van,1764-en már meggyógyultak, az elhunytak száma 90. A kijárási korlátozással tehát sikerült a görbét ellaposítaniuk, de ez azzal járt, hogy a bezárások miatt 160 ezer ember vált munkanélkülivé az utóbbi két hónapban. Mivel a horvát GDP jó 20 százaléka a turizmusból jön, ezért ezen a téren még érzékeny veszteségekkel kell kalkulálnia délnyugati szomszéduknak.

 

FOTÓK: Kutjevački podrum / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás