+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 17:21
Hétfőn befutott az első vonat a romániai betegápolókkal, akiket Ausztria éjszakai vonattal hozott be Magyarországon keresztül.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Ausztria ellentétben Németországgal nem repülőgépeken, hanem a távolságtartást jobban lehetővé tevő, és a klímaváltozás elleni harcban is jobban kommunikálható módon éjszakai vonatakon szállítja be Romániából a betegápolókat. Áprilisban egyezett meg erről az osztrák kormány a románnal, a szállítást az osztrák államvasutak (ÖBB) éjszakai kocsijaival oldják meg. Magyarországon áthalad a vonat értelemszerűen, de sehol nem áll meg.

 

Az első vonatszerelvény 80 emberrel hétfőn futott percre pontosan be a schwechati repülőtéri pályaudvarra egy tizenkét órás út után.

 

A romániai betegápolók azt hangsúlyozták, hogy elégedettek voltak a körülményekkel, a megfelelő távolságot be lehetett tartani.

 

Ausztriában az Osztrák Gazdasági Kamara adatai alapján több, mint 60 ezer egyéni vállalkozóként dolgozó betegápoló van,

 

a fele romániai, a szlovákokkal együtt az osztrák betegápolók 80 százalékát ők adják.

 

Ez is mutatja: a több, mint 30 ezer otthoni ápolásra szoruló osztrák ember ellátása került volna veszélybe, ha – ugyan először kicsit korai bejelentéssel – Karoline Edstadler Európa-ügyi miniszter nem tudott volna megállapodni Bukaresttel, valamint a román és magyar államvasutakkal a különvonatok átengedéséről.

 

A vonatok nem csak egy irányba fognak közlekedni: kedden indul vissza az első járat, amin Ausztriából mennek haza pihenni az eddig ott dolgozó – a hiányzó munkaerő miatt túlórákat vállalni kényszerülő – romániai ápolók.

 

FOTÓ: ÖBB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás