+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 11. hétfő, 17:21
Hétfőn befutott az első vonat a romániai betegápolókkal, akiket Ausztria éjszakai vonattal hozott be Magyarországon keresztül.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Ausztria ellentétben Németországgal nem repülőgépeken, hanem a távolságtartást jobban lehetővé tevő, és a klímaváltozás elleni harcban is jobban kommunikálható módon éjszakai vonatakon szállítja be Romániából a betegápolókat. Áprilisban egyezett meg erről az osztrák kormány a románnal, a szállítást az osztrák államvasutak (ÖBB) éjszakai kocsijaival oldják meg. Magyarországon áthalad a vonat értelemszerűen, de sehol nem áll meg.

 

Az első vonatszerelvény 80 emberrel hétfőn futott percre pontosan be a schwechati repülőtéri pályaudvarra egy tizenkét órás út után.

 

A romániai betegápolók azt hangsúlyozták, hogy elégedettek voltak a körülményekkel, a megfelelő távolságot be lehetett tartani.

 

Ausztriában az Osztrák Gazdasági Kamara adatai alapján több, mint 60 ezer egyéni vállalkozóként dolgozó betegápoló van,

 

a fele romániai, a szlovákokkal együtt az osztrák betegápolók 80 százalékát ők adják.

 

Ez is mutatja: a több, mint 30 ezer otthoni ápolásra szoruló osztrák ember ellátása került volna veszélybe, ha – ugyan először kicsit korai bejelentéssel – Karoline Edstadler Európa-ügyi miniszter nem tudott volna megállapodni Bukaresttel, valamint a román és magyar államvasutakkal a különvonatok átengedéséről.

 

A vonatok nem csak egy irányba fognak közlekedni: kedden indul vissza az első járat, amin Ausztriából mennek haza pihenni az eddig ott dolgozó – a hiányzó munkaerő miatt túlórákat vállalni kényszerülő – romániai ápolók.

 

FOTÓ: ÖBB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás